Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Майно підприємства складають основні фонди і оборотні кошти, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства



Джерелами формування майна підприємства є:

– грошові і матеріальні внески засновників;

– доходи, одержані від реалізації продукції, а також від інших видів господарської діяльності;

– доходи від цінних паперів;

– кредити банків та інших кредиторів;

– капітальні вкладення і дотації з бюджетів;

– надходження від роздержавлення і приватизації власності;

– придбання майна іншого підприємства, організації;

– безкоштовні або добродійні надходження, пожертвування організацій, підприємств і громадян;

– інші джерела, не заборонені законодавчими актами України.

Держава гарантує недоторканність прав і законних інтересів підприємства. Втручання в господарську та іншу діяльність підприємства з боку державних, громадських і кооперативних органів, політичних партій і рухів не допускається, окрім випадків, передбачених законодавством України.

Збитки (включаючи очікуваний і не одержаний дохід), принесені підприємству в результаті виконання директив державних або інших органів або їх службових осіб, які порушили права підприємства, а також унаслідок неналежного здійснення такими органами або їх службовими особами передбачених законодавством зобов'язань по відношенню до підприємств, підлягають відшкодуванню за їх рахунок. Суперечки про відшкодування збитків розв'язуються судом або господарським судом відповідно до їх компетенції.

Держава допомагає (має допомагати) розвитку ринку, здійснюючи його регулювання за допомогою економічних законів і стимулів, реалізує антимонопольну програму, забезпечує соціальну захищеність усіх працюючих.

Держава забезпечує (повинна забезпечувати) пільгові умови підприємствам, які упроваджують прогресивні технології, створюють нові робочі місця, використовують працю громадян, що вимагають соціального захисту. Держава повинна стимулювати розвиток малих підприємств в Україні: надавати пільги при оподаткуванні, отриманні державних кредитів; створювати фонди допомоги розвитку малих підприємств.

Контроль за окремими сторонами діяльності підприємства здійснюють державна податкова інспекція, державні органи, на які покладений нагляд за безпекою виробництва і праці, протипожежною і екологічною безпекою.

Закон України „Про підприємництво" визначає загальні правові, економічні і соціальні аспекти здійснення підприємницької діяльності (підприємництва) громадянами і юридичними особами на території України, встановлює гарантії свободи підприємництва і його державної підтримки.

Підприємництво – це самостійна ініціатива, систематична, на власний ризик діяльність по виробництву продукції, виконанню робіт, наданню послуг і заняття торгівлею з метою отримання прибутку.

Суб'єктами підприємницької діяльності (підприємцями) можуть бути:

– громадяни України, інших держав, не обмежені законом в правоздатності або дієздатності;

– юридичні особи всіх форм власності, встановлених Законом України "Про власність".

Відносно юридичних осіб і громадян, для яких підприємницька діяльність не є основною, закон застосовується до тієї частини їх діяльності, яка за своїм характером є підприємницькою.

Підприємництво здійснюється на основі таких принципів:

– вільний вибір видів діяльності;

– залучення на добровільних засадах до здійснення підприємницької діяльності майна і засобів юридичних осіб і громадян;

– самостійне формування програми діяльності і вибір постачальників та споживачів виробленої продукції, встановлення цін відповідно до законодавства;

– вільне наймання працівників;

– залучення і використання матеріально-технічних, фінансових, трудових, природних та інших видів ресурсів, використання яких не заборонено або не обмежено законодавством;

– вільне розпорядження прибутком, що залишається після внесення платежів, встановлених законодавством;

– самостійне здійснення підприємцем - юридичною особою зовнішньоекономічної діяльності, використання будь-яким підприємцем частки валютної виручки, що належить йому, на свій розсуд.

Підприємець зобов'язаний не заподіювати збитку навколишньому середовищу, не порушувати права та інтереси громадян, підприємств, установ, організацій і держави, що охороняються законом.

Держава законодавче забезпечує свободу конкуренції між підприємцями, захищаючи споживачів від проявів несумлінної конкуренції і монополізму в будьяких сферах підприємницької діяльності. Органи державного управління мають відносини з підприємцями, використовуючи:

– податкову і фінансово-кредитну політику, включаючи встановлення ставок податків і відсотків по державних кредитах; податкових пільг; цін і правил ціноутворення; цільових дотацій; валютного курсу; розмірів економічних санкцій;

– державне майно і систему резервів, ліцензії, концесії, лізинг, соціальні, екологічні та інші норми й нормативи;

– науково-технічні, економічні і соціальні, державні та регіональні програми.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 566 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...