Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

З огляду на таку ситуацію реалізація цілей окремих економічних агентів є як мінімум ускладненою



Законодавство України створює рівні правові умови для діяльності підприємств незалежно від форм власності на майно і організаційні форми підприємства. Закон направлений на забезпечення самостійності підприємств, визначає їх права і відповідальність у проведенні господарської діяльності, регулює відносини підприємств з іншими підприємствами і організаціями, органами державного управління.

Підприємство - основна організаційна одиниця народного господарства України.

Підприємство - самостійний господарський статутний суб'єкт, який має права юридичної особи і здійснює виробничу, наукову і комерційну діяльність з метою отримання відповідного прибутку (доходу).

Підприємство має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в банках, має своє найменування, а промислове підприємство - також товарний знак. Підприємство не має в своєму складі інших юридичних осіб.

Підприємство здійснює будь-які види господарської діяльності, якщо вони не заборонені законодавством України і відповідають цілям, передбаченим статутом підприємства.

Відповідно формам власності можуть діяти підприємства таких видів:

– індивідуальне підприємство, засноване на приватній власності фізичної особи і винятково його праці;

– сімейне підприємство, засноване на власності і праці громадян України – членів однієї сім'ї, які проживають разом;

– приватне підприємство, засноване на власності окремого громадянина України, з правом найму робочої сили;

– колективне підприємство, засноване на власності трудового колективу підприємства, кооперативу, іншого статутного товариства, громадської і релігійної організації;

– державне комунальне підприємство, засноване на власності адміністративно-територіальних одиниць;

– державне підприємство, засноване на загальнодержавній власності;

– спільне підприємство, засноване на базі об'єднання майна різних власників (змішана форма власності);

– підприємство, засноване на власності юридичних осіб і громадян інших держав.

Підприємство діє на основі статуту. Статут затверджується власником (власниками) майна, а для державних підприємств - власником майна за участю трудового колективу. У статуті підприємства визначаються власник і найменування підприємства, його місцезнаходження, предмет і цілі діяльності, його органи управління, порядок їх формування, компетенція і повноваження трудового колективу, порядок утворення майна підприємства, умови реорганізації і припинення діяльності підприємства.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 250 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...