Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Затвердила. Термін проведення: по2 академічні пари (120 хвилин)



Дата:12,19,26 квітня,03 травня 2013

Термін проведення: по 2 академічні пари (120 хвилин).

Тема. Натюрморт з гіпсовою розеткою. Виконання етюду. А4 акварель(2 год). Композиційне розміщення, лінійна побудова, кольорове рішення, завершення роботи. А2 акварель (14 год).

Дидактична мета:

- поширення знань студентів про натюрморт як жанр живопису, значення процесу малювання з натури під час формування та розвитку умінь і навичок реалістичного відтворення дійсності засобами образотворчого мистецтва;

- розвиток просторової уяви, спостережливості, здатності до порівняння, вміння аналізувати, співставляти, порівнювати та вибирати головне, графічних навичок;

- виховання активності, старанності, вольових якостей особистості під час досягнення мети.

Методична мета:

- формування пізнавальних інтересів через активне сприймання та відтворення натурної постановки, особистісно – орієнтованого підходу до студентів під час навчального заняття;

- розвиток самостійності студентів, участі у різних формах роботи на занятті;

- формування уміння методично правильно виконувати роботу над довготривалим етюдом натюрморту, уміння аналізувати результати власної діяльності, визначати перспективну мету.

САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ. Натюрморт з предметів на скляному фоні (відбиток у дзеркальній поверхні) А3 1 шт. Етюди предметів у різних техніках акварельного живопису. «Овочі - «по вологому» А4 2 шт.

Засоби навчання:

- предмети натурного фонду, скомпановані в натюрморт;

- зразки робіт студентів та викладачів;

- прості олівці, акварельні фарби, пензлі, палітра, папір формату А2.

Література:

  1. Беда Г.В. Живопись и ее изобразительные средства. – М., 1977.
  2. Живопись: учеб. Пособие для студ. высш. учеб. заведений.- М.: Гуманит. изд. Центр ВЛАДОС, 2001.
  3. Любарська Л., Вовк Л. Образотворче мистецтво. Програма для середньої загальноосвітньої школи 1 – 4 класи. – К.: Вид-во «Початкова школа», 2006.
  4. Масол Л.М. Методика навчання мистецтва в початковій школі / Л.М.Масол, О.В.Гайдамака, Є.В.Бєлкіна, О.В.Калініченко, І.В.Руденко. – Х.: Веста: Видавництво «Ранок», 2006.
  5. Ночвінова О.В. образотворче мистецтво. 5 клас: Тематичне планування та розробки уроків. – Х.: Веста: Вид-во «Ранок», 2006.
  6. Онищук В.А. Типы, структура и методика урока в школе. Из-во «Радянська школа» – 1976.
  7. Рисунок и живопись. Руководство для самодеятелных художников. Том 1, Из-во «Искусство», М. 1963.

Студенти повинні знати:

- теоретичні основи створення живописних зображень натюрморту у техніці акварель;

- принципи та послідовність аналізу натурної постановки натюрморту;

- послідовність виконання довготривалого малюнку натюрморту.

Студенти повинні вміти:

- методично правильно виконувати малюнок натюрморту, володіти графічними засобами виразності під час передачі композиції натюрморту, просторового розміщення предметів, характер та пропорційні співвідношення елементів натурної постановки;

- аналізувати результати роботи, визначати перспективну мету.

Хід заняття.

1. Організаційна частина.

1.1 Привітання.

1.2 Перевірка готовності студентів до заняття.

2. Підготовка до проведення практичної роботи.

2.1 Актуалізація опорних знань.

На основі попередньо вивчених розділів і тем навчальної програми студенти дають відповіді на такі запитання викладача:

- Дайте визначення терміну «Натюрморт».

- Визначте значення процесу малювання з натури для розвитку особистісних якостей людини (розуміння та розвиток просторових уявлення, відчуття композиції, уміння аналізували натюрморт за художньо – пластичними засобами виразності)..

- Поясніть основні етапи роботи над натюрмортом.

Послідовність виконання малюнка з натури.

1. Вибір формату залежно від пропорцій (загальних) натюрморту, компоновка на обраному форматі предметів натюрморту.

2. Передача характерної форми предметів за допомогою геометричної побудови.

3. Передача об’єму предметів за допомогою овалів, малюнок деталей, елементів освітлення.

4. Передача об’єму предметів, просторових співвідношень за допомогою кольору або тону.

2.2 Оголошення теми і мети заняття, мотивація навчальної діяльності.

Запропонований натюрморт розрахований на 14 академічних годин. Завданням першої пари є: виконання етюду в аркуші паперу А4, передача пропорційних співвідношень предметів, на другій композиційне розміщення, початок лінійно – конструктивної побудови на А2. Доцільно епіграфом до подальшої нашої роботи взяти слова видатного російського художника – педагога П.П.Чистякова:

«Техніка - це мова художника; розвивайте її невпинно, до віртуозності. Без неї ви ніколи не зможете розповісти людям свої мріяння, свої переживання, побачену вами красу».

2.3 Вступна бесіда.

Натюрморт - у перекладі із французької означає "мертва натура", тобто щось неживе. У натюрморті художники зображують різні предмети, які оточують нас у житті. Це можуть бути предмети побуту, наприклад, посуд, інструменти або те, що дає нам природа - фрукти, овочі, квіти. Дуже часто в натюрмортах ми бачимо й предмети побуту, і дарунки природи.

Робота над натюрмортом поділяється на кілька етапів. Спочатку визначають розміщення натюрморту на аркуші паперу, тобто створюють композицію аркуша. Для цього на одному аркуші роблять кілька варіантів замальовок невеликого розміру, намагаючись зрозуміти, як розподіляються світло і тінь на всіх предметах, де розташовані найбільш освітлені і найбільш затемнені ділянки натюрморту. Відзначають також, які предмети становлять передній план, які відходять у глибину, який предмет є самим темним, який найсвітлішим.Потім виконують малюнок постановки на основному аркуші. У акварельного живопису малюнок не передає детально світло і тінь предметів, а відіграє допоміжну роль - вказує межі форми, яка в результаті роботи кольором здається об'ємною і матеріальної.Виконувати малюнок можна олівцем або вугіллям, щоб його легко можна було послабити, не пошкоджуючи поверхню паперу, яка має дуже велике значення для акварельного живопису. У малюнку виявляють загальну форму, пропорції предметів, намічають основні кордону світла і тіні об'ємної форми, відзначають ділянки відблисків.

Зробивши малюнок і змочивши папір водою, щоб вона не була жирною, приступають до виконання натюрморту.Починають з узагальненою передачі обсягів предметів. Знаходять кольору предметів і фону, визначаючи основні колірні відносини в натюрморті. Кольори, отримані змішуванням фарб, перевіряють на палітрі. При необхідності кольору уточнюють. Знайдені кольору накладають великими плямами на відповідні місця малюнка натюрморту. Кожен колір порівнюють з іншими й за необхідності уточнюють. Кольори починають накладати найчастіше зі світлих місць предметів, потім переходять до більш темним, потім до темним, в потрібних місцях роблячи плавний перехід від світлого кольору до більш темного відповідним прийомом листи. Там, де треба, колір посилюють повторним накладенням. Таким чином відносини квітів у акварельного роботі поступово підводять до натури. Накладаючи колір тіні, виділяють колір рефлексу, а на освітленій частині - відблиск.

Визначивши основні колірні відносини постановки, переходять до детального опрацювання об'ємних форм. Великими мазками досить густим розчином фарби уточнюють колір світла, тіні, півтіні, рефлексу. Треба стежити за тим, щоб не пересветліть колір освітленій частині. Для цього порівнюють його з білим аркушем паперу, на якому малюють.Для передачі обсягу одного предмета за допомогою поступового переходу кольору від світлого до темного можна використовувати прийом листа «по сирому».Для передачі об'ємності предмета потрібно порівнювати светлоту і насиченість кольору на світлі й у тіні кожного предмета. Мальовниче рішення простору передається перспективним зміною кольору. Предмети, розташовані ближче до глядача, виділяють чіткіше, у яких ясніше видно всі деталі форми, все переходи кольору на обсязі. Чим далі від глядача знаходиться предмет, тим більшою мірою він втрачає светлоту і насиченість кольору і тим менше стає контраст світла і тіні.Виділяючи плани натюрморту, треба весь час порівнювати між собою кольору предметів, розташованих на різній відстані від глядача. Якщо все ж предмети, розташовані далі, занадто виступають вперед, необхідно зменшити насиченість їх кольорів, пом'якшити контури їх форми або посилити колір предметів переднього плану.Враження глибини простору в натюрморті залежить і від трактування фону, на якому знаходяться предмети. Тому до роботи над фоном треба ставитися дуже уважно. Колір фону весь час порівнюють з кольором предметів. Особливу складність представляє фон світлого кольору з великою насиченістю, який може сильно виступати вперед. При такому тлі найкраще взяти для постановки предмети, що контрастують з ним за кольором. Контраст сприятиме виявленню кольору і форми предметів, збагачувати мальовниче рішення всього натюрморту, виділяти положення предметів на першому плані.Передаючи детально колірні і тонові відносини натури, досягають тим самим передачі матеріалу. Для цього потрібно урізноманітнити техніку накладання мазків, тобто класти їх те крупніше, то дрібніше, змінюючи при цьому напрямок мазків залежно від форми і матеріалу предмета.Закінчують натюрморт узагальненням окремих відтінків кольорів, підпорядковуючи їх усім іншим квітам. Цим добиваються цілісності враження від постановки. Останні мазки краще робити прозорими і яскравими фарбами. Виконуючи натюрморт у живописі, важливо весь час правильно бачити натуру: цільно - при визначенні загальних колірних відносин і в кінці виконання роботи, конкретно - при опрацюванні деталей, тобто слідувати принципам «від загального до приватного» і «від часткового до загального». Це допоможе знайти і передати в живописі зв'язок між предметами по колірному тону, світлоті, насиченості кольору, їх просторового розміщення.

Виконувати живописну роботу аквареллю можна різними методами. Наприклад, спочатку можна прописати весь етюд кольором, що не повністю насиченим, а потім довести насиченість всіх кольорів до відповідності натурі. При виконанні етюду колір можна взяти відразу повністю насиченим, з тим щоб надалі залишити його недоторканим. У цьому випадку етюд пишуть по частинах, кольору підбирають обережно, обдумано і кладуть «начисто». Цей метод роботи вимагає значного досвіду і вміння.В одній роботі можна використовувати різні способи акварельного техніки живопису: «по сирому», «по сухому», «алла прима», лессировку. Для зображення предметів, розташованих на передньому плані, частіше використовують техніку «по сухому», а предмети, що знаходяться на дальньому плані, пишуть технікою «по сирому».Працюючи над різними натюрмортами, в яких зіставляються різні за матеріалом і фактурою предмети - тверді, м'які, матові, блискучі, прозорі, щільні, легкі, важкі і т. д., пізнають їх красу і здобувають необхідний досвід у їх зображенні, вивчають різні способи акварельного техніки живопису, виробляють навички виконання складних живописних робіт, таких як зображення голови людини, фігури людини, оголеної і в одязі.

2.4 Аналіз натурної постановки.

Проаналізуйте запропонований натюрморт за композицією, просторовими та пластичними співвідношеннями предметів, за кольором та тоном.

2.5 Послідовність виконання етюду.

Послідовність виконання:





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 319 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...