Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фактори, які впливають на витрати підприємства



       
   


3. Стан економіки країни в цілому.

Цей фактор визначає загальні умови функціонування торгових підприємств, їхній фінансовий стан, ефективність взаємодії (стадія циклу економічного розвитку, макроекономічна ситуація, інвестиційний клімат, рівень інфляційних очікувань і т.д.).

4. Механізм державного регулювання торгово-господарської діяльності.

Цей фактор впливає через механізм ціноутворення, оподатковування (обов'язкові платежі і податки, що входять до складу валових витрат (витрати звертання)), митне регулювання, соціальні гарантії і т.д.

Фактори цієї групи не залежать від діяльності підприємства, але повинні враховуватися з метою мінімізації їхнього негативного впливу на витрати.

До факторів внутрішнього середовища функціонування підприємства відносяться:

1. Обсяг товарообігу підприємства.

Збільшення обсягу товарообігу підприємства викликає ріст загального розміру витрат і припускає збільшення фінансових ресурсів, необхідних для їхнього фінансування.

Одночасне збільшення обсягів товарообігу є найважливішим чинником зниження рівня витрат. За інших рівних умов, у результаті росту товарообігу забезпечується зниження рівня умовно-постійних витрат підприємства, що обумовлюють і зниження рівня загальних витрат. Однак позитивний вплив цього фактора прослідковується тільки щодо обсягу товарообігу, що забезпечує досягнення максимального прибутку, тобто рівності між оптимальними доходами й оптимальними витратами.

2. Склад товарообігу.

Розмір витрат залежить від типу покупців, які обслуговуються підприємствами населення (роздрібний продаж); колективні споживачі (дрібний гурт.); закупівлі для подальшого продажу (оптовий продаж).

Реалізація товарів великими партіями, за інших рівних умов, вимагає менших витрат на її здійснення, чим при індивідуальному обслуговуванні покупців.

3. Асортиментна структура товарообігу.
Збільшення в складі товарообігу частки товарів з більш високим рівнем витрата місткості реалізації обумовлює ріст загального рівня витрат.

4. Умова постачання товарів.

Вплив цього фактора зв'язано з характером і місцем розташування постачальників підприємства, обсягами закупівлі товарів, раціональністю графіків завезення, засобами доставки товарів, ланцюгом товарообігу.

5. Стан і ефективність використання основних фондів.

Розмір витрат підприємства залежить від стану і розвитку основних фондів підприємства:

- з одного боку, розвиток матеріально-технічної бази, ріст витрат, зв'язаних з амортизацією основних фондів, збільшенням витрат на їхній зміст і експлуатацію, виплатою орендної плати;

- з іншого боку, збільшення якісного стану основних фондів і підвищення ефективності їхнього використання обумовлює скорочення витрат за рахунок зменшення втрат товарів у процесі транспортування, збереження і реалізації, скорочення витрат ручної праці, збільшення пропускної здатності торгівельного залу, ріст продуктивності праці і т.д.

6. Стан і ефективність використання трудових ресурсів.

Розмір витрат підприємства визначається чисельністю і складом працівників, ефективністю застосування системи матеріального стимулювання праці, ступенем механізації трудомістких процесів і т.д..

Підвищення ефективності використання трудових ресурсів забезпечує ріст продуктивності праці і, відповідно, объема товарооборота, що приводит до зниження рівня витрат.

7. Структура капіталу підприємства.

Використання для формування активів підприємства позикового капіталу у вигляді банківських кредитів і позик, обумовлює утворення додаткових витрат, зв'язаних зі сплатою відсотків за користування кредитом.

5. Швидкість звертання товарів.

Час обороту товарів залежить від ефективності комерційної діяльності, умов постачання товарів, організації й ефективності продажу товарів. Ефективне управління цими процесами приводить до прискорення товарообертання, що у свою чергу, забезпечує відносне зниження товарних запасів, а виходить, і витрат, зв’язаних с з їх формуванням.

Витрати підприємства – один із найважливіших оціночних показників результатів господарської діяльності підприємств. Вони дозволяють визначити ефективність і кількість роботи трудового колективу. Їх оптимізації приділяється велика увага тому, що дотримання режиму економії, ріст продуктивності праці, скорочення втрат непродуктивних витрат дозволяє підвищити рентабельність підприємства.

Знання факторів, що впливають на розмір і рівень витрат, дає можливість визначити резерви зниження витрат.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 2348 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...