Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інші витрати



Інші витрати, що не включені до вищезазначених статей, плануються за елементами витрат з урахуванням специфічних особливостей кожного їх виду. Зокрема витрати, пов’язані із забезпеченням нормальних умов праці і додержанням правил технічної безпеки праці, а розраховуються згідно з кошторисом витрат на відповідні заходи. Витрати на службові відрядження визначаються, виходячи з норм передбачених законодавством; витрати на оплату послуг поштово-телеграфних, телефонних, факсимільних та інших видів зв’язку розраховуються, виходячи з їх фактичних розмірів за передплатний період, розмірів тарифів і абонентної плати на ці послуги; витрати на передплату спеціалізованої преси, придбання спеціалізованої літератури, прейскурантів, каталогів, інструктивних та інших службових матеріалів розраховуються виходячи з їх кількості та вартості одного видання; витрати на винахідництво та раціоналізаторство розраховуються згідно з планом відповідних заходів і витратами на ці потреби за попередній період; витрати на проведення експертизи і лабораторного аналізу якості товарів визначаються, виходячи з даних про обсяги цих робіт за попередній період та розрахункової вартості однієї послуги; податки (крім тих, що сплачуються за рахунок прибутку), збори, та інші платежі визначаються за встановленими нормами, передбаченими законодавством (витрати на придбання і виготовлення бланків, документів, пов’язаних з фінансово-господарською діяльністю підприємства торгівлі, розраховуються згідно з рахунками оплати цих бланків).

У процесі планування витрат підприємства може бути здійснена також розробка та реалізація оптимізаційних задач. Розв’язання цих задач може забезпечувати оптимальний підбір асортиментної структури товарообігу, його складу ресурсного потенціалу підприємства, за якого з урахуванням інших існуючих обмежень і вимог, забезпечується мінімізація витрат підприємства або їх дотримання на певному рівні.

Після розрахунків по статтям визначають загальну суму і рівень витрат. При розподілі плану витрат по кварталам і місяцям враховують особливості кожного кварталу: обсяг товарообігу, сезонність продажу, плани ремонту, зміни окремих витрат у весняно-літній і осінньо-зимовий період.

Важливим елементом господарської діяльності є систематичний контроль за дотриманням кошторису витрат підприємства.

Література: Мазаракі А.А. Економіка торговельного підприємства, с. 400-413.

Фролова Л.В. Планування діяльності підприємства, с.109-115.

Питання ДЛЯ самоконтролю знань

1. Які методи використовують для обґрунтування плану витрат підприємства?

2. Викладіть методичні підходи обґрунтування окремих статей витрат при використані методу техніко-економічних розрахунків. Визначте умови застосування цього методу планування витрат підприємства.

3. В чому полягає сутність факторно-аналітичного методу оцінки планового розміру витрат торговельного підприємства?

4. Окресліть умови використання економіко математичних методів в розробці планів (прогнозів)витрат підприємства.

5. Охарактеризуйте в загальному вигляді оптимізаційне завдання обґрунтування витрат підприємства?





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 228 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...