Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Метод техніко-экономічнux розрахунків



Сутність цього методу полягає у визначенні норм за елементами запасу, що виділяються виходячи з цільового використання товарних ресурсів. Розрахунок товарних нормативів при цьому здійснюється по товарним групам з виділенням трьох складових елементів запасу: робочого запасу, запасу поповнення і страхового (гарантійного) запасу. Робочий запас та запас поповнення в сукупності складають торговий запас підприємства.

Складовою частиною загального нормативу планових запасів являється термін перебування товарів у формі торгового запасу.

Перша частина торгового запасу - робочий запас. Це запас, що повинен постійно знаходитися в торговому залі для показу наявних у продажу товарів і безпосередньої відпустки їх покупцям.

Друга частина торгового запасу - це запас, призначений для безперебійного продажу товарів на період до чергового надходження.

Для визначення l-ої частини торгового запасу щодо кожної групи товарів встановлюють кількість асортиментних різновидів, яким повинне торгувати підприємство, і середню ціну одиниці товару. Потім до добутку цих двох величин додають суму одноденного товарообігу і отриманий результат поділяють на одноденний товарообіг щодо даної товарної групи.

(кількість асорт. різновидів*середня ціна од. товару)+О

1-а частина торг. зап.=

О

де О - одноденний товарообіг.

Другу частину торгового запасу встановлюють щодо кожної групи товарів виходячи із частоти завезення, що характеризує періодичність надходження товарів. Частота завезення визначається по договорах з постачальниками. По товарним групам складного асортименту враховують також комплектність надходження (середня кількість різновидів товару, що надходять в одній партії), тому що весь асортимент таких товарів не обновлюється щодо кожного чергового надходження. Відношення кількості різновидів товарів, що надходять в одній партії до всієї кількості різновидів, що постійно повинне бути у продажу, характеризує комплектність постачання.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 204 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...