Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оперативне регулювання і контроль стану запасів



В умовах високої мінливості зовнішнього середовища важливе значення в процесі управління має проведення оперативного регулювання обсягу запасів та контроль за їх станом. Дана робота передбачає контроль за станом і ходом реалізації наявних товарних запасів, розробку графіка завозу товарів, визначення оптимального обсягу партії поставки та часу подачі замовлення на поставку, виявлення обсягів та причини утворення понаднормативних товарних запасів, обґрунтування і реалізацію системи заходів щодо профілактики утворення понаднормативних запасів та політики їх реалізації.

Центральною ланкою механізму управління товарними запасами на рівні торгового підприємства є нормування та планування їх обсягу.

Мета нормування товарних запасів – це визначення їх оптимальних розмірів для забезпечення планового обсягу товарообігу у визначених умовах, місці та часі створення необхідних матеріальних передумов для ритмічного та безперебійного продажу товарів при найменших витратах щодо їх формування, збереження, регулювання.

Норми товарних запасів використовуються підприємствами при:

- розробці планів товарного забезпечення;

- визначенні обсягів зворотних коштів та необхідного розміру кредиту для їх формування;.

- регулюванні завезення товарів і оперативному управлінні запасами, виявленні дефіциту або понаднормативних запасів (неходових,залежаних або завезених понад норму);

- контролі за забезпеченням товарними запасами товарообігу, розрахунку планової суми витрат на зберігання запасів товарів;

- удосконаленні статистичного і управлінського обліку та контролю товарних запасів і діяльності підприємства в цілому.

Нормування товарних запасів базується на наступних принципах:

- оптимальність;

- надійність;

- науковість;

- реальність;

- ефективність.

У процесі нормування повинен забезпечуватися не тільки власне економічний ефект, але і враховуватися соціальні аспекти, проблеми ритмічності та безперервності товаропостачання населення необхідними товарами.

Нормування товарних запасів може здійснюватися різними методами:

- метод техніко-экономічнux розрахунків;

- економіко - статистичний метод;

- економіко – математичний метод;

- метод експертних оцінок.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 304 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...