Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Формовка по шаблону



Застосовують при одиничному виробництві крупних відливок, які мають форму тіл обертання (втулок, циліндрів, труб, шківів тощо). Суть способу: порожнину форми отримують при вигрібанні суміші профільними дошками – шаблонами. Шаблони обертаються навколо осі або рухаються по направляючих. При цьому способі не потрібні моделі (економія часу і матеріалів), однак на виготовлення форми витрачається багато часу, потрібні формувальники високої кваліфікації.

Формовка з вертикальною віссю обертання шаблону (рис. 6)

До серги болтами кріплять шаблони, стопорне кільце фіксує сергу на певній висоті. Викопують яму, встановлюють по ватерпасу хрестовину. Після ущільнення суміші в хрестовину вставляють шпиндель, на ньому закріплюють сергу. В яму насипають суміш, ущільнюють і виготовляють напівформу, вставивши шаблон в сергу і видаляючи суміш при повертанні шаблона.

Рисунок 6. Пристрій для формовки по шаблону: а - план, б – профіль; 1 - станина, 2 - шпиндель, 3 - ричаг, 4 - опорне кільце, 5 - кріплення шаблона.

Формовка по протяжних шаблонах

Застосовується для одержання деталей постійного перерізу (патрубки, коліна труб тощо). Суміш видаляється плоскими скребками, що направляються по рамці. Як правило у формі виготовляється і стержень, тобто відпадає необхідність і в моделі, і в стержневому ящику.

Формовка здійснюється в землі з верхньою опокою. На тверду постіль вкладають рамку з від’ємними планками (для формування стержня), скребком вигрібають профіль внутрішньої поверхні, обкладають цю поверхню папером і формують стержень шаблоном, що має форму зовнішньої поверхні відливки. Потім встановлюють верхню опоку, формують її, знімають і обробляють. Надають стержню кінцеві розміри, знімаючи шаблоном з його верхньої частини шар суміші, що дорівнює товщині стінки відливки. Потім стержень виймають, в нижній частині форми шаблоном видаляють шар суміші, що дорівнює товщині стінки. Форму обробляють, складають і заливають.

Формовка по скелетній моделі

Застосовується для виготовлення крупних одиничних відливок зі змінним перерізом, які неможливо отримати формовкою по шаблону. Представляє собою комбінацію формовки по моделях і протяжних шаблонах. По скелетній моделі можна отримати і стержень.

Скелетна модель – остов, що складається з поздовжніх і поперечних брусків, між якими залишаються пустоти (рис.7). Товщина брусків дорівнює товщині стінки відливки. Це зменшує витрати деревини і вагу моделі.

В нижній частині форми заформовують половину скелетної моделі. Шаблоном з внутрішньої частини вигрібають суміш, утворюється стержневий ящик, в якому отримують нижню частину стержня. Верхню частину стержня виконують по зовнішній поверхні моделі. Встановлюють опоку, ущільнюють її, знімають форму і протяжним шаблоном видаляють зайвий шар суміші між ребрами моделі. Піднімають верхню половину моделі і стержень. Шаблоном видаляють зайвий шар суміші між ребрами нижньої половини моделі. Виймають половину моделі, форму обробляють і складають.


Рисунок 7. Скелетні моделі

Формовка в декількох опоках

Застосовують, коли відливка висока, а також коли потрібні дві і більше площин роз’єму, бо інакше модель не виймається.

Формовка здійснюється так само, як у двох опоках. Зазвичай формовку починають з нижньої опоки.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 279 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...