Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Процес прийняття рішень. Процес прийняття рішень складний і багатосторонній



Процес прийняття рішень складний і багатосторонній. Він включає цілий ряд стадій і операцій. Класичний підхід до прийняття управлінського рішення полягає в дотриманні певної процедури і виконанні обов`язкових дій.

1. Основою всякого рішення є проблемна ситуація, яка вимагає розв`язання.

2. Виявлення обмежень і визначення альтернатив. Причиною проблеми можуть бути сили, які знаходяться поза організацією (зовнішнє середовище) та, які менеджер не в змозі змінити.

Такі обмеження звужують можливості прийняття оптимальних рішень.

3. Прийняття рішення. На цій стадії розробляються альтернативні рішення, дається їх оцінка і відбирається альтернатива з найбільш сприятливими загальними наслідками.

4.Реалізація рішення. Процес не закінчується вибором альтернатив, на стадії реалізації вживаються заходи щодо конкретизації рішення і доведення його до виконавців, тобто цінність рішення полягає в тому, що воно реалізоване.

5. Контроль за виконанням рішення. В процесі контролю виявляються відхилення і вносяться поправки, які допомагають реалізувати рішення повністю.

Процес прийняття рішень може бути розбитий на шість кроків (рис. 12.1.):

1) визначення проблеми;

2) установка цілей;

3) розробка альтернативних рішень;

4) вибір альтернативи;

5) реалізація рішення;

6) оцінка результатів.

Рис. 12.1. Кроки процесу прийняття рішень





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 260 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...