Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Раціональний вибір матеріалів – універсальний спосіб забезпечення довговічності обладнання



Одним із найбільш універсальних (але не завжди економічних) методів забезпечення високої надійності та довговічності обладнання є використання зносостійких матеріалів для його виготовлення. Вибір матеріалів визначається їх складом, будовою, міцнісними, протикорозійними, антифрикційними властивостями, рівнем зносостійкості, технологічними та економічними показниками. Водночас вибір матеріалів для обладнання харчової промисловості обмежений здебільшого вуглецевими сталями і чавунами без урахування їхнього опору спрацюванню. Наприклад, у бурякоцукровій, крохмале-патоковій, бродильній, соляній та інших галузях промисловості великогабаритне обладнання (дифузійні, випарні апарати, мийні агрегати тощо) виготовляють переважно з конструкційної вуглецевої сталі звичайної якості, а майже всі насоси для перекачування технологічних рідин — із сірого чавуну. Тобто є значні резерви підвищення надійності та довговічності обладнання у разі застосування більш зносостійких матеріалів і захисних покриттів.

Установлено такі загальноприйняті вимоги до зносостійких матеріалів пар тертя: висока статична і динамічна міцність за підвищених температур; малий коефіцієнт тертя; здатність легко притиратися; висока змочуваність мастилом; здатність утворювати на поверхні міцний шар мастила і відновлювати його; відсутність зчеплення при сухому терті; висока теплопровідність; висока зносостійкість.

У сучасному обладнанні як антифрикційні та зносостійкі застосовують металеві сплави, спечені порошкові, полімерні, композиційні матеріали. У загальному машинобудуванні накопичено значний досвід зі створення і використання цих матеріалів, який досить повно висвітлено у технічній літературі.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 212 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...