Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конспект лекції 1



ВСТУП

Одним із головних завдань, які вирішують установи виконання покарань, є забезпечення належного режиму виконання та відбування покарання засуджених з метою запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами.

У статті 102 КВК України визначено поняття режиму у колоніях та його основні вимоги. У ній, зокрема, зазначається:

Режим у виправних і виховних колоніях – це встановлений законом та іншими нормативно-правовими актами порядок виконання і відбування покарання, який забезпечує ізоляцію засуджених; постійний нагляд за ними; виконання покладених на них обов'язків; реалізацію їхніх прав і законних інтересів; безпеку засуджених і персоналу; роздільне тримання різних категорій засуджених; різні умови тримання засуджених залежно від виду колонії; зміну умов тримання засуджених.

Для забезпечення належної ізоляції та нагляду за засудженими в установах виконання покарань функціонують відділи охорони та відділи нагляду і безпеки.

Питання 1. Поняття та структура системи охорони як засобу забезпечення режиму.

Основним завданням відділів та підрозділів охорони щодо виконання завдань з виконання покарання у виді позбавлення волі, зокрема, забезпеченням ізоляції засуджених, було і є досягнення високої надійності охорони й оборони об'єктів, де тримаються засуджені; припинення втеч і спроб втеч, а також здійснення пропускного режиму на об'єктах, що знаходяться під охороною; конвоювання засуджених з колоній до виробничих об'єктів і назад; охорона їх під час виконання робіт; зустрічне конвоювання автомобільними маршрутами; екстрене конвоювання; активне сприяння адміністрації колоній у виправленні й трудовому перевихованні правопорушників, зміцненні та захисті встановленого правопорядку у виправній установі.

Для посилення надійності охорони виправних установ та їх об'єктів широко застосовуються технічні засоби нагляду і контролю (ТЗНК) згідно ст. 103 КВК. Охорона об'єктів - це комплекс заходів, спрямованих на забезпечення встановленого порядку відбування покарань і ізоляції засуджених, недопущення вчинення ними втеч та інших злочинів; запобігання проникненню на територію, що охороняється, сторонніх осіб та предметів, заборонених для зберігання і використання у виправних колоніях; зберігання матеріальних цінностей виправних установ. При цьому в установах виконання покарань застосовуються такі технічні засоби охорони, як стаціонарні й пересувні засоби виявлення, що є сукупністю технічних систем, датчиків і пристроїв обробки, передачі та подання інформації про порушника чи заборонені предмети або речовини. Як свідчить практика, застосування різноманітних технічних засобів позитивно впливає на підтримку на належному рівні правопорядку в установах виконання покарань, забезпечуючи належну безпеку персоналу та засуджених. Закон не обмежує число і види спеціальних засобів, що можуть бути застосовані в колоніях. Проте, всі технічні нововведення можуть використовуватись виключно після спеціальних випробувань, що завершились висновком про безпеку й ефективність їх застосування. Водночас, адміністрація установ виконання покарань зобов'язана під розпис повідомляти засуджених про застосування аудіовізуальних, електронних та інших технічних засобів нагляду та контролю.

Таким чином, система охорони колоній складається з:

1) сил (караули; вартові (пости, сектори, маршрути); резерв відділу охорони; взаємодіючі сили (колонії та інших органів); управління системою охорони (контроль, тилове забезпечення, виховна робота, організація навчання));

2) засобів (озброєння; технічні засоби нагляду і контролю; засоби зв’язку; спеціальні засоби, службові собаки; способи охорони (оперативне чергування, патрулювання, вартовими на постах (вежах, оглядових майданчиках), змішаний)).

Мета системи охорони в колоніях:

1) укріплення режиму тримання та захист правопорядку;

2) сприяння адміністрації в забезпеченні нагляду.

Завдання системи охорони в колоніях:

1) охорона житлових і суміжних виробничих зон;

2) охорона інших виробничих об’єктів;

3) забезпечення ізоляції засуджених;

4) запобігання втечам;

5) забезпечення пропускного режиму на КПП;

6) конвоювання засуджених до об’єктів і назад;

7) зустрічне та екстрене конвоювання;

8) охорона лікувальних установ для засуджених.

Питання 2. Інженерні та технічні засоби охорони установ виконання покарань.

Охорона об’єктів КВС – це комплекс заходів, спрямованих на:

1. забезпечення ізоляції засуджених і недопущення вчинення ними втеч та інших злочинів;

2. запобігання проникненню на територію установи сторонніх осіб та заборонених до використання засудженими предметів;





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 2043 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...