Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технічна Характеристика інкубаторів



Інкубатором називається машина (апарат), в якому відбувається штучне виведення молодняку.

Держави з розвиненим птахівництвом випускають різноманітні інкубатори, які відрізняються технологічними особливостями, ємніс­тю та конструкцією.

У вітчизняному птахівництві використовують інкубатори:

- "Універсал-55",

- ІКП-90 "Кавказ",

- ІУП-Ф-45,

- ІУВ-Ф-15,

- Е-336 та інші.

Інкубатор "Універсал-55" призначений для інкубації і виведення всіх видів сільськогосподарської птиці. До комплекту інкубатора входить три інкубаційні шафи в одному корпусі і одна вивідна (окрема шафа).

Він має повітряне охолодження і розрахований на роботу в при­міщенні з температурою повітря не вище 27°С. При повному заван­таженні в інкубаційних шафах може знаходитися шість партій різно­вікових ембріонів і у вивідній шафі - одна партія.

Корпус інкубатора збирається з окремих панелей у вигляді де­рев'яних рам з пінопластовим наповнювачем і обшивкою із оцинкованої сталі (внутрішня) та пластмаси (зовнішня). На фасадному боці корпусу знаходяться подвійні двері з ущільненнями, замками та оглядовими вік­нами, біля яких вмонтовані контрольні психрометри (ПС-14).

Інкубаційний та вивідний лотки зроблені зі сталевого дроту мето­дом контактного зварювання. Вони захищені від корозії поліетиленовим покриттям. Їхня ємність однакова (до 154 курячих яєць), а за розміром вивідний лоток порівняно з внутрішньою поверхнею при­близно в 1,7 рази більший, ніж інкубаційний.

Інкубаційні лотки розміщені в установці барабанного типу, яка змонтована на обертовому валу. Вал автоматично один раз на годину повертається на 90° по команді годинника.

Необхідний режим інкубації яєць, як і в інших інкубаторах, під­тримується автоматично. При порушенні його вмикається світлова і звукова сигналізація.

Інкубатор ІКП-90 "Кавказ" призначений для інкубації курячих яєць. До комплекту інкубатора входять шість інкубаційних шаф і од­на вивідна (табл. 1). Корпуси інкубаційних і вивідної шаф, а також пристрої для обігрівання, охолодження, внутрішньої рециркуляції повітря та автоматика - уніфіковані.

Таблиця 1. Характеристика інкубаторів "Універсал-55" та ІКП-90

  Універсал-55 ІКП-90
Показник інкуба-   інкуба-  
  ційна шафа шафа ційна шафа вивідна шафа
Ємність інкубатора, шт. яєць курей        
Кількість шаф в інкубаторі, шт.   І    
Ємність шафи, шт. яєць курей        
Розміри Інкубатора, мм:        
довжина        
ширина        
висота        
Потужність інкубатора, кВт 7,5 2,5 29,4  
Кількість лотків у 1 шафі, шт.        
Кількість вентиляторів у 1 шафі, шт        
Частота обертів вентиляторів, хв.-1        
Установка лотків барабан стелаж блок- ВІЗКИ блок-візки
Спосіб зволоження Відцентровий високобортний розпилювач з
  індивідуальним приводом  
Спосіб охолодження Повітряний

Інкубаційний лоток має вигляд рамки, в яку вставляють три пласт­масові прокладки. Установка лотків в інкубаційній шафі оформлена у вигляді чотирьох мобільних блок-візків, що вміщують по 26 лотків і обладнані механізмом повороту.

Вивідний лоток являє собою металеву конструкцію, яка склада­ється з каркасних кутків і сітчастих елементів дна і бортів. Покриття полімерне. Вивідні лотки ставляться на мобільний візок-етажерку, що вмішує 26 лотків, які розміщені в дві колонки по 13 ярусів.

В інкубаторах "Універсал-55" можна заповнювати одночасно від 1/6 до 1/2 ємності інкубаційної шафи, в інкубаторах ІКП-90 - всю єм­ність.

Технічна характеристика інкубаторів "Універсал-55" та ІКП-90

наведена в таблиці 1.

Інкубатори ІУП-Ф-45 і ІУВ-Ф-15 призначені для інкубації та ви­ведення молодняку всіх видів сільськогосподарської птиці. Це вдос­коналений варіант інкубатора "Універсал-55". Він складається з двох самостійних машин, які постачаються незалежно одна від одної:

ін­кубатор універсальний попередній (ІУП-Ф-45) та інкубатор вивідний (ІУВ-Ф-15).

Незалежна поставка дає змогу враховувати особливості конкрет­ного виробництва, виключає перевантаження інкубаторіїв інкубацій­ними секціями, скорочує дефіцит вивідних шаф.

Попередній інкубатор ІУП-Ф-45 зберіг конструктивну схему "Універсала-55". У кожному інкубаторі по три інкубаційні шафи; в загальному корпусі з механізмом повороту у вигляді барабану.

В Інкубаторі ІУП-Ф-45 збільшена частота обертання вентилятора та потужність нагрівачів, введена система водяного охолодження, завантаження шаф одноразове.

Вивідний інкубатор ІУВ-Ф-15 значно відрізняється від вивідної шафи "Універсал-55". Його ємність становить 16 тис. курячих яєць. Він може працювати з будь-яким вітчизняним інкубатором.

Корпус Інкубатора ІУВ-Ф-15 не має панелі підлоги і монтується на бетонній або плитковій підлозі (бажано утепленій) без перепаду висот. При монтажі корпусу підлога може бути спрофільована для відведення у каналізацію стоків, що утворюються при митті Інкуба­тора.

Для охолодження, зволоження та знепилення повітря, а також для видалення пуху з вивідного інкубатора, на задній його панелі змонто­вано багатофункціональний прилад (відкритий теплообмінник).

Інкубатор Е-336 поставляється в деякі господарства України з Угорщини. До комплекту інкубатора входять дві інкубаційні шафи, об'єднані в єдиний блок, і дві вивідні, теж об'єднані в єдиний блок.

Інкубаційну шафу можна заповнювати одночасно повністю. Зага­льна ємність інкубатора - 49,2 тис. курячих яєць. Інкубаційні та вивідні шафи змонтовані з дерев'яних рам та алюмінієвих листів. Розміри шаф та інші показники наведені в таблиці 2.

Таблиця 2 - Характеристика інкубаторів ІУП-Ф-45, ІУВ-Ф-15, Е-336

Показник ІУП-Ф-45   ІУВ-Ф-15 Е-336
інкубаційна шафа вивідна шафа
Ємність інкубатора, шт. яєць курей        
Кількість шаф в інкубаторі, шт.        
Ємність шафи, шт. яєць курей        
Розміри інкубатора, мм:        
- довжина        
- ширина        
- висота        
Потужність інкубатора, кВт 17,5 3,5    
Кількість лотків у шафі, шт.        
Кількість вентиляторів у шафі, шт        
Установка лотків барабан блок-візки блок-візки блок-візки

В інкубаційній шафі інкубатора Е-336 лотки з яйцями розміщуються в 14-ярусному контейнері (блок-візок). Повертання лотків в інкубаторі здійснюється автоматично кожну годину на ±450.

У вивідній шафі лотки розміщуються в 13-ярусному контейнері. Інкубаційні і вивідні лотки зроблені у вигляді сітчастої конструк­ції зі сталевого оцинкованого дроту.

Зволоження повітря в шарах інкубатора забезпечується за рахунок обертових дисків, занурених частково у воду, які розпилюють її. Рі­вень води підтримується за допомогою спеціального клапана. Воло­гість повітря, температурний режим та інші показники в період інку­бації забезпечуються автоматично.

В комплекті з інкубатором поставляється комп'ютер, за допомо­гою якого можна відтворити режим інкубації в шафах.

Збирання, упаковка та транспортування яєць. Збереження ви­соких інкубаційних якостей яєць значною мірою залежить від прави­льної організації їх збирання.

З пташників свого господарства яйця відправляють у цех інкуба­ції щоденно, з інших господарств - за встановленим графіком.

Період від знесення яєць до закладки їх і інкубатор має вирішальне значення, що впливає на виводимість яєць, життєздатність молодняку. Зібрані яйця повинні бути продизенфіковані і упаковані у коробки (ящики), що розраховані на 360-600 курячих яєць.

Яйця курей, цесарок збирають через 2-3 години після знесення, а яйця індичок, качок та гусей через кожну годину, що попереджає забруднення, охолодження, перегрівання, насиджування, розкльовування яєць

Яйця курей, гусей, індиків та цесарок починають збирати з 7—9-ї години, а яйця качок - з 5—6-ї. При несвоєчасному збиранні яєць зни­жується їхня якість, збільшується забруднення. Брудні, дуже малі, з дефектами шкаралупи, а також знесені не в гнізді яйця збирають в окрему тару і відправляють на склад.

Підстилка для гнізд має бути чистою і свіжою. Міняти її слід не рідше одного разу на тиждень.

Упаковують яйця окремо за породами, лініями і племінними гру­пами птиці у спеціальну тару з гофрова­ним картоном.

У картонних коробках яйця укладають у два ряди, по шість про­кладок у кожній. В одну прокладку вміщується 30 яєць курей, цеса­рок, перепелів і 15 яєць індиків, качок і гусей. Яйця вкладають у гофровану тару вертикально, тупим кінцем доверху.

Кращим видом транспорту для перевезення яєць є спеціальний автофургон. При перевезенні яєць бортовою автомашиною дно кузо­ва вистеляють шаром соломи або стружки завтовшки 15-20 см. Ко­робки з яйцями розміщують у передній частині кузова і при далеких перевезеннях міцно зв'язують мотузкою. Швидкість руху автомобіля по шосе не повинна перевищувати 40 км/ год, по ґрунтовим дорогам – 30 км/год. Різкі рухи призводять до незворотних змін (бій, насечка, блудна повітряна камера, деформація градинок).

Яйця не слід перевозити при температурі вищій 25С и нижче 7С, що погіршує їх інкубаційні якості.

Відпускаючи інкубаційні яйця, господарство має видати ветери­нарне та племінне свідоцтво, а також специфікацію.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 1552 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...