Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Слово вчителя. Отож, дітки, ми з вами познайомилися з населення Південної Америки, з’ясували особливості його розміщення на цьому материку і можна сказати наступне:



Отож, дітки, ми з вами познайомилися з населення Південної Америки, з’ясували особливості його розміщення на цьому материку і можна сказати наступне: населення Південної Америки є досить різноманітним, бо його складають представники різних рас (монголоїдної, європеоїдної, негроїдної), а також нащадки змішаних шлюбів. Тож ми як виховані і толерантні люди повинні з великою повагою і шаною ставитися до представників цих рас.

12. Робота з політичною картою Південної Америки.

- А зараз м з вам ознайомимося з політичною картою Південної Америки.

- Розгляньте політичну карту Південної Америки на ст. 31 атласу і назвіть найбільші за площею країни Південної Америки.

- Користуючись цією ж картою, назвіть країни, які не мають виходу до морів і океанів.

- Співставте політичну (ст. 31) та фізичну (ст. 28) карти Південної Америки і назвіть гірські країни цього материка?

- А які країни можна назвати рівнинними?

- Користуючись політичною картою Південної Америки на ст. 31 атласу, назвіть країни, які охоплює басейн Амазонки.

- За допомогою цієї ж карти скажіть, столиці яких країн є морськими портами?

13. Розповідь вчителя.

- Добре, діти, ви молодці. А зараз собі запам’ятайте, що більшість країн Південної Америки були колоніями Іспанії і Португалії, а здобули незалежність в основному на початку XIX ст. Оскільки від колоніального гніту вони звільнилися раніше, ніж країни Африки, то рівень розвитку в них вищий. Проте всі вони належать до країн, що розвиваються.

Найбільші за площею держави Південної Америки лежать на рівнинному сході. Це Бразилія, Аргентина, Венесуела. Великі території і різноманітні природні багатства мають Андські країни: Чилі, Перу, Колумбія, Болівія, Еквадор.

14. Прийом «Мандрівка найбільшими країнами Південної Америки».

- А зараз ми з вами спробуємо з’ясувати особливості найбільших країн Південної Америки - Бразилії, Аргентини, Перу - і охарактеризувати їх. Тому я пропоную вам відправитись у «мандрівку» цими країнами, в якій ви будете виконувати роль екскурсоводів.

Тож перша наша зупинка - країна Бразилія.

1. Робота з політичною картою Південної Америки.

- Для того, щоб ми могли помандрувати цією країною, відкрийте політичну карту Південної Америки на ст. 31 атласу і скажіть, чи велику площу займає ця країна?

- Користуючись тією ж картою, назвіть країни з якими межує Бразилія.

- Молодці, а тепер ми можемо відправлятися у подорож Бразилією.

2. Виступ учня, якому було дано випереджаюче завдання (розповідь про природу, населення і визначні міста Бразилії).

- Бразилія - це найбільша за площею і кількістю населення країна Південної Америки, адже її площа становить 8,5 млн. км2 і проживає тут 182 млн. осіб. Столицею Бразилії є місто Бразиліа.

Вона така велика, що межує майже з усіма країнами материка. У минулому Бразилія була колонією Португалії, а нині - найбільш розвинута країна Південної Америки.

Природа величезної країни різноманітна. Це і Амазонія - царина вологого екваторіального лісу, і Бразильське плоскогір’я із саванами і рідколіссям. Ліси Амазонії - джерело цінної сировини: деревини, що використовується деревообробною промисловістю; соку гевеї, з якого виробляють каучук; горіхів - цінних харчових продуктів; лікарських рослин, які використовуються в медицині. Інше багатство-водні ресурси. У світі немає місця з густішою річковою сіткою, ніж басейн Амазонки. Бразильське плоскогір’я - «залізне серце» країни - основний промисловий район, де видобувають руди чорних і кольорових металів. Річки Бразилії багаті на гідроенергію.

2. Перегляд слайдів презентації.

- Дітки, а для того, щоб ви краще собі уявили цю країну та її природу, розгуляйте ці слайди.

(Вчитель демонструє учням слайди презентації № 5, 6, 7).

- Добре, а зараз ми з вами познайомимося з населенням та визначними містами цієї країни.

3. Продовження виступу учня, якому було дано випереджаюче завдання (розповідь про природу, населення і визначні міста Бразилії).

- Більшість населення Бразилії розмовляє португальською мовою і живе у містах. Ріо-де-Жанейро- місто-символ Бразилії, його вважають одним з найкрасивіших у світі. Бразиліа - теперішня столиця, збудована 50 років тому в географічному центрі держави. Сан-Паулу - найбільше промислове місто не тільки Бразилії, а й усієї Південної Америки. У побуті населення відобразились традиції і звичаї португальців, індіанців і негрів. Португальці збагатили нову батьківщину своєю мовою та архітектурою. Від індіанців населення запозичило вміння плести килимки, гамаки, сумки і навіть дахи будинків у селах. З африканською культурою пов’язують свята-карнавали - щорічні масові гуляння в яскравих костюмах, масках, з танцями і вуличною ходою. Ця традиція походить від тих часів, коли негри-раби отримували кілька днів відпочинку після збору врожаю. У Бразилії проживає 300 тис. українців, які зберегли свою мову і традиції.

4. Слово вчителя, перегляд слайдів презентації.

- А зараз для того, щоб краще собі уявити населення і найбільші міста Бразилії перегляньте ці слайди.

(Вчитель демонструє учням слайди № 8, 9, 10, 11).

- Оскільки ми з вами вже познайомилися із природою, населенням, містами, традиціями Бразилії, то давайте тепер поговоримо про розвиток господарства в цій країні.

5. Виступ учня, якому було дано випереджаюче завдання (розповідь про розвиток господарства Бразилії).

- У розвитку господарства Бразилії раніше спостерігалися «цукрова» і «золота» лихоманки, згодом - «кавовий» та «каучуковий» бум. Нині в країні відбувається піднесення промисловості. Поклади корисних копалин сприяють розвитку видобувної галузі, з надр тут їх видобувають понад 50 видів. Країна виплавляє метал, виробляє автомобілі, літаки, трактори, судна, сучасну електроніку.

Бразилія - країна розвинутого сільського господарства. Природні умови (екваторіальний і субтропічний клімат та родючі ґрунти) сприятливі для вирощування різних культур. Деякі з них вирощують для продажу в інші країни. Так, величезні плантації зайняті кавовим деревом і какао. З виробництва кави і какао Бразилія є світовим лідером. Вона також є одним з найбільших у світі постачальників цукру, бананів, сизалю. Для власних потреб вирощують кукурудзу, пшеницю, квасолю тощо. У саванах і степових районах розводять велику рогату худобу та овець.

Бразилія - країна повноводних річок і велика морська держава, тому важливим видом транспорту є водний. Повсюдно, навіть у важкодоступних районах Амазонії, прокладено автошляхи. Бразилія - лідер Південної Америки з розвитку туризму. Щороку тисячі туристів з’їжджаються в Ріо-де-Жанейро на найяскравіший у світі карнавал, коли вулиці міста заповнюються натовпами людей, які співають і танцюють запальний танець самбу.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 228 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...