Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правила виконання принципових електричних схем



Схеми креслять для виробів, що знаходяться у відключеному стані. У технічно обґрунтованих випадках допускаються деякі елементи креслити в обраному робочому положенні із вказівкою на поле схеми режиму цього елемента.

Зображують елементи на схемі у вигляді умовних графічних позначень. У насичених схемах допускаються всі графічні позначення пропорційно зменшувати, на ілюстративних схемах, навпаки – пропорційно збільшувати,

Товщину ліній всіх умовних графічних позначень елементів варто брати рівній товщині лінії електричного зв'язку (0,2...0,6 мм).

Умовні графічні позначення елементів креслять або в положенні, у якому вони зображені у відповідних стандартах, або поверненими на кут, кратний 90° до цього положення, якщо в стандартах немає спеціальних вказівок. У деяких випадках допускаються умовні графічні позначення повертати на кут, кратний 45°.

Кожний елемент, зображений на схемі, повинен мати буквено-цифрове позиційне позначення (табл.???5). Порядкові номери елементів варто починати з одиниці й нарощувати в межах групи елементів, яким на схемі привласнене однакове буквене позиційне позначення, наприклад: R1, R2, R3 і т, буд.; С1, С2, СЗ і т.д. Цифри порядкових номерів елементів і їх буквені позиційні позначення виконують шрифтом одного розміру.

Позначають на схемі номінали резисторів і конденсаторів наступним чином:

Рис.149 – Позначення резисторів на схемах

1) для резисторів (рис. 91) опором 0...999 Ом одиницю не приводять; для 1×103…999×103Ом приводять чисельне значення в кілоомах з позначенням приставки «кіло» малою літерою «к»; для 1×106…999×106Ом – чисельне значення в мегаомах з позначенням приставки «мега» прописною буквою «М»; понад 1×109Ом – чисельне значення в гігаомах з позначенням приставки «гіга» прописною буквою «Г»;

2) для конденсаторів ємністю 0...9999×10-12 Ф чисельне значення приводять у пікофарадах без вказівки одиниці; 1×10-8...9999×10-6 Ф – у мікрофарадах з позначенням приставки «мікро» малими літерами «мк».

Якщо на схемі зображені елементи, параметри яких слід уточнити підбором при регулюванні, то біля позиційних позначень таких елементів на схемі і у переліку елементів проставляють зірочки (наприклад, 10*), а на полі схеми поміщають виноску: «підбирають при регулюванні».





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 704 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...