Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Умовне зображення та позначення зварних швів і з'єднань



Всі стандартні зварні шви, не залежно від способу зварювання, умов­но зображають суцільною основною лінією, якщо шов видимий, і штрихо­вою лінією, якщо шов невидимий (рис.).

Видима поодинока зварна точка зображується знаком «+», який вико­нують суцільною основною лінією. Невидима точка не показується. В разі зображення багатошарового шва, коли є необхідність вказати послідовність виконання шарів, дозволяється наносити контури окремих шарів (рис.).

Нестандартні зварні шви зображують з позначенням усіх конструк­тивних елементів, необхідних для виконання шва. При цьому межі шва зображають суцільною основною лінією, а конструктивні елементи окрайок у межах шва - суцільною тонкою лінією.

Рис. Зображення багатошарового шва

Позначення зварних швів і з'єднань виконується таким чином. Від зоб­раження шва проводять лінію-виноску, яку закінчують однобокою стріл­кою. Лінія-виноска призначена для напису умовного позначення зварно­го з'єднання. Структура умовного позначення наведена на схемі рис.

Умовне позначення треба наносити на полиці, якщо вона проведена від лицевої сторони шва, і під полицею, якщо проведена від зворотної сто­рони. За лицеву сторону приймають ту, на якій виконується зварний шов. Якщо на кресленні є декілька однотипних швів, то умовне позначення пишуть один раз, а на стрілці записують його номер та їх кількість на даному кресленні (наприклад, 5№1). Для інших однотипних швів на полиці ставлять тільки відповідний номер шва. Буквені позначення дугового зварювання і ручного дугового зварювання на кресленні не проставляють. Буквені позначення інших способів зварювання на кресленні проставляють тільки у випадку, якщо використовуються декілька способів зварювання. При використанні одного способу зварювання його вказують в технічних вимогах на кресленні. При наявності на кресленні швів, що виконуються за одним стандартом, його вказують тільки в технічних вимогах креслення. Якщо на кресленні всі шви однакові, то їх позначають лінією-виноскою без полиці.

Допоміжні знаки. Структура позначення передбачає використання допоміжних знаків, значення яких зведені в таблиці 2.10.

Позначення стандарту на типи і конструктивні елементи зварних з'єднань. Позначення стандарту виконується шляхом написання на полиці назви документа та його номеру, наприклад, ГОСТ 5264-80 (або ДСТУ). В таблиці наведений перелік стандартів на основні типи зварних з'єднань для різних способів зварювання.

Таблиця Перелік стандартів на основні типи зварних з'єднань для різних способів зварювання

Буквено-цифрове позначення з'єднання за стандартом. Стикові з'єднання позначаються С; таврові - Т; внакладку - Н; кутові - У; нестан­дартні з'єднання - О (особливе). Цифри біля букв, наприклад С25, ТЗ, вказують порядковий номер даного з'єднання у ГОСТІ (ДСТУ) на спосіб зварювання.

Умовне позначення способу зварювання за стандартом. Спосіб виконання зварювання позначається буквами: Р - ручне, А - автоматич­не, М - механізоване, які пишуться перед умовним позначенням способу зварювання. Дугове зварювання позначається Є; електрошлакове - Ш; в інертних газах неплавким електродом без присадкового металу- ИН; в інертних газах неплавким електродом з присадковим металом - ИНп; в інертних газах і їх сумішах з вуглекислим газом та киснем плавким електродом - ИП; у вуглецевому газі і його суміші з киснем плавким електродом - УП, ультразвукове - Уз; тертям - Тр; холодне - X; дифузій­не - Дф; контактне точкове - Кт; контактне шовне - Кр; контактне стико­ве - Кс; контактне стикове опором - Ксс; контактне стикове оплавлен­ням - Ксо; електронно-променеве - Єл; лазерне - Лз; вибухом - Вз; плазмове - Пз. Крім того, для автоматичного зварювання прийняті такі позначання: автоматичне зварювання під флюсом без застосування підкладок і підварочного шва - А; автоматичне зварювання під флюсом на флюсовій подушці - Аф; автоматичне зварювання під флюсом на сталевій підкладці - Ас; автоматичне зварювання під флюсом на мідній

підкладці - Ам; автоматичне зварювання під флюсом з попереднім нак­ладання підварочного шва - Апш; автоматичне зварювання під флюсом з попередньою підваркою кореня шва - Апк. Такі ж самі індекси викорис­товуються і для механізованого зварювання (Мс, Мпк). Приклади умов­ного позначання зварних з'єднань і швів наведено в таблиці

Таблиця Приклади умовного позначення зварних з'єднань і швів





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 2037 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...