Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція 15



Мета лекції: ознайомлення з сутністю мотивації праці, її механізмом та напрямками, організацією оплати праці на рівні підрозділів, місцем преміювання в системі матеріального заохочення і матеріальною відповідальністю на різних рівнях.

Основні питання лекції:

15.1. Мотивація праці та напрямки її стимулювання.

15.2. Організація оплати праці та місце преміювання в системі мотивації праці.

Рекомендована література: [2], [6, с. 163-175], [7, с. 9-11], [8, с. 369-402], [9, с. 164-174], [10, с. 145-152], [15, с. 452-470 ], [17, с.67-74], [18, с. 63-65]

15.1. Мотивація праці та напрямки її стимулювання.

Одним з головних завдань підприємства незалежно від форм власності є пошук ефективних шляхів управління працею, що забезпечує активізацію людського фактора. Вирішальним причинним чинником, що спонукає людей до ефективної праці, є мотивація.


Модель способів поліпшення мотивації праці наведена на рис 3.3, вона містить п’ять відносно самостійних напрямків.

Рис. 3.3 - Структурна модель способів покращення мотивації праці

       
 
   
 


Форми й джерела матеріального стимулювання узагальнено на рис. 3.4.


Рис. 3.4 - Форми і джерела матеріального стимулювання

У підрозділах, в яких формується прибуток, механізм стимулювання в межах підприємства, як, правило, більш автономний і дієвий, що і спонукає їх до предметної структуризації і за відповідних умов перетворення центрів витрат у центри прибутків.

15.2. Організація оплати праці та місце преміювання в системі

мотивації праці

Організація матеріального стимулювання, порядок формування, використання та регулювання фондів оплати праці підрозділів здійснюються відповідно до затверджених статутних документів підприємства.


Рис. 3.5 - Структура заробітної плати


Розрахунки: При прямій відрядній формі: , (3.1) де - розцінка за одиницю продукції, грош.од; - кількість одиниць продукції, які виготовлено, од. При відрядно-преміальній формі: , (3.2) де - премія за досягнуті високі результати. При відрядно-прогресивній формі: , (3.3) де - встановлена норма виробітку, од.; - прогресивна розцінка, грош. од.; - обсяг робіт, які виконано понад встановлену норму, од. Розрахунки: При простій погодинній формі:   , (3.4) де - розмір тарифної ставки (окладу), грош.од.; - кількість часу, який відпрацьовано, год.   При погодинно-преміальній формі:   , (3.5) де - премія за високі якісні або кількісні показники, грош. од.    
Організація матеріального стимулювання, порядок формування, використання та регулювання фондів оплати праці підрозділів здійснюються відповідно до затверджених статутних документів підприємства.

Основна заробітна плата робітника залежить від результатів його роботи і визначається тарифними ставками, посадовими окладами (для адміністративно-управлінського та обслуговуючого персоналу); відрядними розцінками (для основної категорії робітників), а також надбавками й доплатами в розмірі, що не перевищує величину, яка встановлена діючим законодавством (рис.3.5).


Згідно з цивільним законодавством до збитків належать: - додаткові витрати потерпілої сторони внаслідок порушень узгоджених чи регламентованих дій з боку контрагентів; - втрата або пошкодження майна; неодержаний прибуток (втрачена вигода).
Внутрішня матеріальна відповідальність обмежується відносинами між підрозділами підприємства, що не є юридичними особами і власниками майна, яке перебуває в їх оперативному розпорядженні. Внутрішня матеріальна відповідальність підрозділів організується самим підприємством і ним регулюється, хоча це й здійснюється на загальних засадах цивільного права і методики визначення збитків.
Внутрішня матеріальна відповідальність реалізується через систему економічних претензій виробничих, обслуговуючих підрозділів і функціональних служб у разі порушення взаємних зобов’язань.
Система внутрішньої матеріальної відповідальності на основі економічних претензій включає такі регламентуючі складові: -класифікатор претензій, в якому зазначаються зміст типових порушень і наслідки, що призводять до втрат (простої, брак тощо); -документи, що фіксують факт порушень, на основі яких може бути оформлена претензія; -порядок оформлення претензій і їх подання; -терміни подання, розгляду і задоволення чи відхилення претензій; -вплив пред’явлених і одержаних претензій на результати діяльності підрозділів та їх економічні інтереси; -орган (комісія), який виконує арбітражні функції щодо взаємних претензій; -методика нарахування збитків (втрат) і величини претензій.  

Запитання для самоконтролю

1. У чому полягає механізм мотивації?

2. Які відомі основні напрямки організації матеріального стимулювання праці?

3. Що розуміють під удосконаленням організації праці та його стимулюванням?

4. Охарактеризуйте найбільш поширені системи і форми організації оплати праці.

5. У чому полягає основне завдання організації матеріального стимулювання праці робітників?

6. Як впливає постановка цілей діяльності на мотивацію праці?

7. За рахунок чого можливо підвищити рівень культури виробництва і як це вплине на результати діяльності підприємства?

8. На чому ґрунтується методика визначення чисельності робітників за різними категоріями?

9. У чому сутність і роль матеріальної відповідальності?

10. Поясніть методику обчислення збитків на рівні підрозділів з різних причин.

Основні терміни і поняття теми 8:

Матеріальне стимулювання, мотивація праці, негрошові форми стимулювання, форми оплати праці, системи оплати праці, матеріальна відповідальність, штрафні санкції, відшкодування збитків, економічні претензії.


Розділ 4. ВНУТРІШНЯ ЕКОНОМІЧНА ДІАГНОСТИКА

Тема 9. Економічна діагностика в системі управління підприємством та його підрозділами (2 години)





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 197 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...