Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Nbsp;   ВСТУП




Умови формування і розвитку ринкових відносин в економіці України пов’язані не тільки з наявністю незалежних самостійних підприємств, які володіють свободою господарського підприємництва, але й з утворенням такої системи господарювання, яка значно посилить зацікавленість трудових колективів у досягненні найбільш високих результатів діяльності з одного боку, та підвищенні рівня задоволення потреб споживачів – з другого.

У цих умовах потрібний такий господарський механізм, який у поєднанні з ринком дозволить створити умови для поступового безкризового зростання виробництва та реалізації продукції (послуг), забезпечення законності у формуванні й розподілі прибутків підприємства.

Ефективне використання ресурсного потенціалу суб’єктів господарювання нерозривно пов’язано з проблемою наукового рівня планування, організації та управління їхньою діяльністю саме на мікрорівні, тобто з формуванням такого внутрішнього економічного механізму підприємства, який забезпечить ефективність його функціонування.

Економіка мікрорівня дозволяє отримати конкретний інструментарій для вирішення питань, що пов’язані з плануванням, організацією та економічним стимулюванням діяльності підрозділів підприємства, оцінкою результатів господарювання, виявленням недоліків у господарській політиці підприємства та розробки організаційно-технічних заходів з удосконалення внутрішнього економічного механізму підприємства. Він повинен бути орієнтований на органічне поєднання економічних інтересів як окремих структурних підрозділів, так і підприємства взагалі.

Мета курсу “Внутрішній економічний механізм підприємства” полягає у вивченні основних тем, що розкривають проблему ефективного функціонування підприємства як складної відкритої економічної системи в умовах ринкових відносин та визначення місця і ролі його структурних підрозділів у досягненні загальної економічної ефективності. Він спрямований на подальше поглиблене вивчення проблемних питань розвитку підприємства та його структурних підрозділів в умовах динамічної економічної ситуації, обмеженості ресурсів та підвищення рівня конкуренції.

Структура побудови опорного конспекту передбачає зазначення мети кожної теми, перелік основних лекційних питань теми з розкриттям їх змісту, наведення необхідних для ознайомлення літературних джерел, питань для самостійної перевірки знань студентом після опрацювання теми та перелік основних термінів і понять, які необхідно знати студенту після роботи з опорним конспектом та ознайомлення з додатковою літературою.






Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 170 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...