Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Головна передача призначена для збільшення тягового зусиля і передачі обертового(крутного) моменту під кутом 90 градусів від карданної передачі на півосі



Головна передача автомобіля являє собою редуктор, який зменшує частоту обертання ведучих коліс порівняно з карданним валом. Головна передача, що складається з однієї пари конічних шестерень, називається одинарною, а з двох пар шестерень — конічної і циліндричної — подвійною.


Вал 2 ведучої шестірні 4 встановлюють на двох конічних 3 й одному циліндричному 16 роликових підшипниках. Ведена шестірня 5 прикріплена до коробки диференціала. Коробка складається з двох половин 10 і 11 і разом з шестірнею 5 обертається на двох конічних роликових підшипниках 9, закріплених у гніздах картера 15 редуктора за допомогою кришок 12.
У головній передачі застосовують гіпоїдне зачеплення шестерень. Особливість його полягає в тому, що осі ведучої і веденої шестерень не перетинаються, оскільки вісь ведучої шестірні знаходиться нижче від осі веденої. Перевага гіпоїдної передачі порівняно із звичайною конічною полягає в більш плавному зачепленні і безшумній роботі шестерень.
Передаточне число головної передачі — 6,83.
Подвійна головна передача автомобіля ЗИЛ-130

Основні частини її: ведуча 5 і ведена 1 конічні, ведуча 4 і ведена 2 циліндричні шестірні. Вал ведучої конічної шестірні встановлюють у стакані картера редуктора на двох конічних роликових підшипниках, вал веденої конічної і ведучої циліндричної шестерень також обертається на двох конічних роликових підшипниках. Ведена циліндрична шестірня прикріплена до коробки диференціала і разом з нею встановлена на двох роликових конічних підшипниках.

Ведена циліндрична шестірня кріпиться до коробки диференціала і разом з нею встановлюється на двох кулькових конічних підшипниках. Перевага подвійної головної передачі, яка застосовується на деяких вантажних автомобілях, порівняно з одинарною полягає в тому, що вона дає можливість при великих передаточних числах дещо зменшити зовнішні розміри середньої частини картера заднього моста і цим підвищити дорожній просвіт автомобіля (відстань від його нижчої точки до дороги). Диференціал

Диференціал:а—деталі; б—схема дії; 1 — сателіти; 2 — шестірні півосей (приводних валів); З— хрестовина; 4— коробка диференціала; 5 і 6- ведена і ведуча шестірні головної передачі; 7 — півосі

Диференціал дає можливість ведучим колесам обертатися з різною швидкістю на поворотах і під час руху автомобіля по нерівній дорозі. Диференціал складається з коробки 4, в якій установлена хрестовина 3. На неї надіто чотири шестірні 2, так звані сателіти. Вони входять у зачеплення з двома шестірнями 1 півосей 7. Поки обидва колеса проходять однаковий шлях, сателіти, обертаючись разом з коробкою диференціала, приведуть у рух обидві шестірні 1. Навколо своєї осі сателіти не обертаються. Коли ж одна з шестерень 1 уповільнить рух, сателіти почнуть прокручуватися навколо осей хрестовини і примусять іншу шестірню І, з'єднану з піввіссю, швидше обертатися. Півосі з'єднують диференціал з ведучими колесами і приводять їх у дію. Кожна піввісь 7 з'єднана одним кінцем з шестірнею 1, а другим — з маточиною колеса. Головна передача, диференціал і приводні вали розміщені в стальному картері, вентиляція якого здійснюється через сапун 3.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 560 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...