Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конфігурування маршрутизатора в командному рядку операційної системи Cisco IOS



Підключення до маршрутизатора здійснюється через Telnet на IP-адресу будь-якого з його інтерфейсів або за допомогою будь термінальної програми через послідовний порт комп'ютера, пов'язаний з консольним портом маршрутизатора. Останній спосіб краще, тому що процес конфігурування маршрутизатора може змінювати параметри IP-інтерфейсів, що призведе до втрати з'єднання, встановленого через Telnet. Крім того, з міркувань безпеки доступ до маршрутизатора через Telnet слід заборонити.

При роботі в командному рядку Cisco IOS існує кілька контекстів (режимів введення команд).

Контекст користувача відкривається при приєднанні до маршрутизатора; зазвичай при підключенні через мережу потрібно пароль, а при підключенні через консольний порт пароль не потрібен. У цей же контекст командний рядок автоматично переходить при тривалій відсутності введення в контексті адміністратора. У контексті користувача доступні тільки прості команди (деякі базові операції для моніторингу), що не що впливають на конфігурацію маршрутизатора. Вид запрошення командного рядка:

маршрутизатор>

Замість слова маршрутизатора виводиться ім'я маршрутизатора, якщо воно встановлено.

Контекст адміністратора (контекст "Exec") відкривається командою дозволу, поданої в контексті користувача, при цьому зазвичай потрібно пароль адміністратора. У контексті адміністратора доступні команди, що дозволяють отримати повну інформацію про конфігурації маршрутизатора і його стані, команди переходу в режим конфігурування, команди збереження та завантаження конфігурації. вид запрошення командного рядка:

Router #

Зворотний перехід в контекст користувача проводиться за командою відключення або по закінчення встановленого часу не активності. Завершення сеансу роботи – команда виходу.

Глобальний контекст конфігурування відкривається командою конфігурації терміналу ("Конфігурувати через термінал»), поданої в контексті адміністратора. Глобальний контекст конфігурування містить як безпосередньо команди конфігурування маршрутизатора, так і команди переходу в контексти конфігурування підсистем маршрутизатора.

Контекст конфігурування інтерфейсу відкривається командою інтерфейсу ім’я інтерфейсу (наприклад, інтерфейс serial0), поданої в глобальному контексті конфігурування;

Контекст конфігурування процесу динамічної маршрутизації відкривається командою маршрутизатора протокол номер процесу (наприклад, маршрутизатора OSPF 1, поданої в глобальному контексті конфігурації). Існує безліч інших контекстів конфігурування. деякі контексти конфігурування знаходяться всередині інших контекстів конфігурування.

Вид запрошення командного рядка в контекстах конфігурування, які будуть зустрічатися найчастіше:

router(config)# / глобальний /

outer(config-if)# / інтерфейсу /

rounter(config-router)# / динамічної маршрутизації /

rounter(config-line)# / термінальної лінії /

Користувачі повинні запам'ятати вид запрошень командою рядка у всіх вищевказаних контекстах і правила переходу з контексту в контекст. Надалі приклади команд завжди будуть даватися разом із запрошеннями, з яких студенти повинні визначати контекст, в якому подається команда. Приклади не міститимуть вказівок, як потрапити в необхідний контекст.

Вихід з глобального контексту конфігурування в контекст адміністратора, а також вихід з будь-якого під контексту конфігурування в контекст верхнього рівня виробляється командою виходу або Ctrl-Z. Крім того, команда кінця, подана в будь-якому з контекстів конфігурування негайно завершує процес конфігурування і повертає оператора в контекст адміністратора.

ВАЖЛИВО! Будь-яка команда конфігурації вступає в дію негайно після введення, а не після повернення в контекст адміністратора.

Спрощена схема контекстів представлена ​​на рис.3.1

Рис. 31. Схема контекстів Cisco IOS

Всі команди і параметри можуть бути скорочені (наприклад "enable" - "en", "configure terminal" - "conf t"); якщо скорочення виявиться неоднозначним, маршрутизатор повідомить про це, а після натискання табуляції видасть варіанти, відповідні введеному фрагменту.

У будь-якому місці командного рядка для отримання допомоги може бути використаний знак питання:

Router #? / Список всіх команд даного контексту з коментарями /

Router # Co? / Список всіх слів у цьому контексті введення, що починаються на

"Со" /

Router # Conf? / Список всіх параметрів, які можуть слідувати за командою Config - /





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 339 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...