Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дослiд 11.5. Окиснення альдегiдiв гiдроксидом мiдi (II)



Реактиви та матеріали: формальдегiд (40%-ний водний розчин), сульфат мiдi СиSО4 (0,2Н розчин), їдкий натр (2Н розчин)
Обладнання: пробiрки, пальник

В пробiрку вносять 4 краплi розчину їдкого натру, розбавляють його 4 краплями води i додають 2 краплi розчину сульфату мiдi. До осаду гiдроксиду мiдi (II), який випав, додають краплю розчину формальдегiду i збовтують сумiш у пробiрцi. Нагрi-вають над полум'ям пальника до кипiння тiльки верхню частину так, щоб нижня лишалася для контролю холодною. В нагрiтiй частинi пробiрки видiляється жовтий осад оксиду мiдi (I) Си2О, а iнодi на стiнках пробiрки з`являється навiть металiчна мiдь.

Хiмiзм процесу:

СuSO4 + 2NaOH ® Cu(OH)2 + Na2SO4

H-COH + 2Cu(OH)2 ® HCOOH + 2CuOH + H2O

2CuOH ® Cu2O + H2O

Ця реакцiя також якiсна на альдегiди.

Дослiд 11.6. Окиснення бензойного альдегіду оксигеном повітря

Реактиви і матеріали: бензойний альдегід.
Обладнання: предметне скло.

Вміщують на предметне скло краплю бензойного альдегіду та залишають на повітрі. Через деякий час з’являються кристали бензойної кислоти, важко розчинні в холодній воді.

Хімізм процесу:

Ароматичні альдегіди окиснюються ще легше ніж альдегіди жирного ряду, утворюючи відповідні ароматичні кислоти. Наприклад, бензойний альдегід легко окиснюється до бензойної кислоти не тільки окисниками, але й киснем повітря, особливо на світлі. Як проміжний продукт утворюється перекісна сполука - надкислота.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 407 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...