Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фізичні властивості. Оксид вуглецю(ІV), чи вуглекислий газ, СО2при звичайних умовах - безбарвний газ, без запаху, тяженне повітря в 1,5 рази



Оксид вуглецю(ІV), чи вуглекислий газ, СО2 при звичайних умовах - безбарвний газ, без запаху, тяженне повітря в 1,5 рази, досить добре розчиняється у воді, особливо під тиском, легко скраплюється навіть при кімнатній температурі і невеликому тиску (5 Мпа). Зріджений З2 зберігають у сталевих балонах. Якщо його швидко вилити з балона, вуглекислий газ випаровується, у результаті чого частина З2 перетворюється в снегообразную масу. Твердий вуглекислий газ називається сухим льодом.

Оксид вуглецю (ІІ), чи чадний газ, СО - це безбарвний, без запаху газ, погано розчиняється у воді, важко скраплюється (при нормальному тиску і температурі -191,5°С), небагато легше повітря.

Обчислите відносні молекулярні маси вуглекислого і чадного газів і порівняєте їх з усередненою відносною молекулярною масою повітря, рівної 29. Чи залежить щільність газу від його молекулярної маси?

Вуглекислий газ СО2 у великих кількостях шкідливий для людини і тварин, викликає запаморочення, може стати причиною ядухи, тому приміщення, де знаходяться люди, необхідно часто провітрювати.

Чадний газ СО - надзвичайно отрутний. Він утворить стійке з'єднання з гемоглобіном крові, унаслідок чого кров утрачає здатність переносити кисень в організмі, і настає кисневе голодування. У людини з'являються сильні головні болі, нудота, він може знепритомніти і навіть умерти!

Особливо небезпечно заводити автомобіль у гаражі при закритих двер... Це рівносильна самогубству! Заслінку в грубці можна закривати тільки тоді, коли вугілля вже не горить полум'ям, а лише слабко жевріє...

Оксид кремнію(ІV) Sі2, чи диоксида кремнію ця тверда речовина, кристалічне, безбарвне, тугоплавке (tпл. = 1728 °С), у воді не розчиняється (згадаєте білий річковий пісок).

Чому ж таке велике розходження у властивостях диоксида кремнію Sі2O і диоксида вуглеці CO2 (при звичайних умовах CO2 - газ, a Sі2O - тверда тугоплавка речовина), адже по хімічному складі ці оксиди аналоги?

Щоб зрозуміти причину розходження їхніх властивостей, згадаєте, що властивості речовини залежать від його будівлі. Отже, причина розходження властивостей оксиду вуглецю(ІV) і оксиду кремния(ІV) складається в різній будівлі цих речовин. Оксид вуглеводу(ІV) складається з молекул CO2, тобто має молекулярні кристалічні ґрати, a оксид кремния(ІV) Sі2-атомні кристалічні ґрати, кожна структурна одиниця якої являє собою тетраедр з атомом кремнію в центрі й атомами кисню по кутах. Це можна пояснити тим, що в атома кремнію радіус більше, ніж в атома вуглецю. Довкола нього можуть розміститися не два, а чотири атоми кисню, кожний з який з'єднується з двома атомами кремнію. Таке розташування атомів можна передати на площині схемою:

Така будівля оксиду кремнію (ІV) і обумовлює його високу твердість і тугоплавкість.

Отже, розходженням у будівлі кристалічних ґрат порозумівається розходження властивостей диоксидов вуглецю і кремнію.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 2097 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...