Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Производство серной кислоты



Найбільш сучасний спосіб одержання сірчаної кислоти в промисловості - контактний. Як сировину використовується пірит Fe2 (залізний, чи сірчаний, колчедан).

Перша стадія процесу - випал колчедан й одержання диоксида сірки:

Цей процес здійснюється в колчеданних печах, з яких виходить випалювальний газ. Він містить, крім диоксида сірки SO2, ще кисень, азот, водяна пара й інші домішки. Випалювальний газ очищають, висушують і подають на наступну стадію виробництва в контактний апарат.

Друга стадія - окислювання диоксида сірки й одержання триоксида сірки:

Окислювання відбувається в контактному апараті в присутності каталізатора і при високій температурі.

Але ви можете запитати, навіщо застосовують високу температуру, якщо реакція екзотермічна. Ми адже знаємо, що відповідно до принципу Ле Шателье зсуву рівноваги убік утворення SO3 буде сприяти низька температура і високий тиск.

Це справедливо, але справа в тім, що високий тиск

застосувати майже неможливо, оскільки SO2 відразу ж перейде в рідкий стан. І низькі температури застосувати не можна, тому що швидкість реакції стане недостатньої. Тому і застосовують каталізатор оксид ванадію(V) V2O5, щоб прискорити процес. Але каталізатор сам стає активним лише при 450 С. От чому, незважаючи на экзотермичность реакції, використовується додаткове нагрівання.

Теплоту, виділювану в процесі реакції, відводять і використовують для нагрівання випалювального газу, що, проходячи через складну систему очисних споруджень перед надходженням у контактний апарат, встигає остудитися (див. схему виробництва сірчаної кислоти на вклейці).

Отже, процес окислювання SO2 у SO3 здійснюється складно, оскільки ця реакція оборотна й екзотермічна. Умови її здійснення визначаються в основному відповідно до принципу Ле Шателье.

• Сформулюйте принцип Ле Шателье так, як ви його розумієте. Які умови окислювання SO2 у SO3 варто дотримувати, щоб збільшити вихід оксиду сірки(ІV)? Обґрунтуйте ці умови.

Третя стадія виробництва - поглинання оксиду сірки(VI) і утворення сірчаної кислоти H2SO4.

Що утворився в контактному апараті триоксид сірки SO3 надходить у поглинальну вежу - абсорбер1, де поглинається концентрованою сірчаною кислотою (масова частка H2SO4 96-98 %). В абсорбері SO3 взаємодіє з водою, що міститься в концентрованому розчині сірчаної кислоти, утворити безводну, 100 % сірчану кислоту, називану моногідратом:

Чистой водой поглощать триоксид серы SO3 нельзя, по­скольку образуется очень устойчивый «туман» из мельчай­ших капель серной кислоты, который плохо конденсиру­ется.

Конечный продукт производства — олеум (раствор оксида cіpки (VІ) у моногідраті). Його розбавляють водою до сірчаної кислоти потрібної концентрації.

• Поясните, як випливає, виходячи з концентрованої сірчаної кислоти, одержати її розведений розчин. Обґрунтуйте дії, необхідні при цьому.

Охорона праці і навколишнього середовища у виробництві сірчаної кислоти. Захист біосфери від забруднення викидами хімічних виробництв - найважливіша проблема сучасності. У виробництві сірчаної кислоти можуть бути втрати деякої кількості диоксида і триоксида сірки (SO2 і SO3) і викид їхній в атмосферу, що викликає кислотні дощі. Вони сприяють підвищенню кислотності ґрунтів і зниженню врожаїв, підвищенню кислотності водойм і загибелі їхніх мешканців. Кислотні дощі викликають корозію металів, руйнування лакофарбових покрить. Під їхньою згубною дією руйнуються будівельні матеріали, пам'ятники архітектури.

Щоб запобігти утворення кислотних дощів і забезпечити охорону здоров'я працівників, намагаються не допускати викидання оксиду сірки(ІV) SO2 в атмосферу й у цехи заводу. З цією метою вчасно ремонтують апаратуру, установлюють фільтри, поглинаючі, вентиляцію, строго дотримують технологічного режиму, використовують засобу індивідуального захисту працюючих, удосконалюють і автоматизують виробничі процеси, герметизує устаткування й апаратуру, упроваджують принцип безвідходності й ефективні методи очищення газів, що відходять. З них тепер уловлюють SO2 і знову повертають його у виробництво. Використовують також методи одержання коштовних побічних продуктів із промислових відходів.

Над проблемою повної утилізації1 і переробки відходів виробництва сірчаної кислоти сьогодні трудяться інженери і техніки. Справа в тім, що реалізація принципу безвідходності дає можливість не тільки істотно збільшити вихід кислоти, підвищити ефективність виробництва, але й охороняти здоров'я людей і чистоту навколишнього середовища.

Завдання для самоконтролю

43. Напишіть рівняння реакцій, що відбуваються в процесі промислового одержання сірчаної кислоти. Обґрунтуйте оптимальні умови їхнього здійснення.

44. Поясните терміни "моногідрат" і "олеум".

45. Як ви думаєте, чому перед надходженням суміші газон н контактний апарат її ретельно очищають.

46*. Яку масу моногідрату можна одержати з 5 т сірчаного колчедан, масова частка сірки в який 45 %?

47*. Обчислите масу розчину сірчаної кислоти з масоном часткою H2SO4 20 %, якому можна одержати з 50 кг олеуму з масовою часткою SO3 10 %.

§ 8. РІШЕННЯ ЗАДАЧ НА ВИХІД ПРОДУКТУ

Ви розумієте, що в основі виробництва сірчаної кислоти (і будь-якого іншого химико - технологічного процесу) лежить хімічне перетворення речовин -хімічні реакції. Їхню сутність виражають хімічними рівняннями, що складають на підставі закону збереження маси речовин.

• Сформулюйте закон збереження маси речовин і поясните його сутність з погляду атомно-молекулярного навчання.

Знання закону збереження маси дозволяє не тільки складати рівняння реакцій, але і робити на їхній основі розрахунки, у тому числі обчислювати вихід продукту.

Вихід продукт-важливий показник ефективності виробничого процесу. На його підставі робиться висновок про повноту використання сировини й ін. Справа в тім, що в реальних виробничих умовах через оборотність багатьох реакцій і виробничих утрат вихід продукту реакції завжди менше того, котрий повинний був би вийти відповідно до рівняння реакції (на підставі закону збереження маси). Отже, практичний вихід продукту завжди менше, ніж теоретичний.

Вихід продукт-це відношення фактично отриманого продукту до максимально можливому, обчисленому по рівнянню реакції.

Вихід продукту виражають у частинах чи одиниці у відсотках.

Зверніть увагу: для рішення задач на вихід продукту не має значення, як його обчислювати - по відношенню мас, чи обсягів кількості речовини. В усіх цих випадках буде знайдене те саме значення шуканої величини.

Розглянемо конкретні приклади.

Задача 1. З 320 т сірчаного колчедан, масова частка сірки в який 45 %, отримана сірчана кислота масою 405 т (у перерахуванні на безводну). Обчислите вихід сірчаної кислоти.

  1. Обчислюємо масу сірки, що міститься в 320 т сірчаного колчедан:

  1. Находим массу серной кислоты, которую можно было бы получить теоретически из 144 т серы:

Запис показує, що 32 м (32 кг, 32 т) сірки відповідають 98 м (98 кг, 98 т) сірчаної кислоти, а 144 т сірки - х т сарною кислоти, отже:

3. Знаходимо вихід сірчаної кислоти.

Ми бачимо, що теоретично можна було б одержати 441 т сірчаної кислоти, але фактично отримано тільки 405 т. Отже, відношення маси практично отриманого продукту до теоретично можливої маси і буде виходом продукту:

Задача 2. Вычислите массу оксида сірки (IV), получаемого из 1 т серного колчедана с массовой долей серы 45 %, если выход SO2 равен 98 %.

  1. Знаходимо масу сірки, що міститься в 1 т колчедану:

  1. Находим массу SO2, которую можно получить теоре­тически из 450 кг серы:

Теоретично виходить, що з будь-якої маси сірки S утвориться вдвічі більше диоксида сірки SO2, а це значить, що з 450 кг S може утворитися 900 кг SO2:

3. Знаходимо масу диоксида сірки SO2, що утворився фактично.

Теоретичний вихід S02, що складає 900 кг, приймаємо за 100 %, чи за одиницю, тоді практичний вихід, що ми шукаємо, складає 98 %, чи 0,98, звідси:

m(SO2) = 900 кг • 0,98 = 882 кг.

Відповідь: маса SO2 при виході 98 % складає 882 кг.

Завдання для самоконтролю

48. Обчислите масу безводної сірчаної кислоти, котирую можна було б одержати з 800 т сірчаного колчедана з масовою часткою сірки 45 %, якби вихід кислоти був стовідсотковим.

49. З 100 т сірчаного колчедана з масовою часткою сірки 48 % одержують 132,3 т сарною кислоти. Знайдіть вихід кислоти.

50. Обчислите вихід сірчаної кислоти, якщо з 800 т сірчаного колчедана з масовою часткою сірки 46 % одержали її масою 1000 т.

51. Яка маса спаленої сірки, якщо в результаті отриманий диоксида сірки обсягом 89,6 м (н.у.), що складає 80 % від теоретично можливого виходу.

52*. Обчислите масу розчину сірчаної кислоти з масовою часткою H2SO4 80 %, якому можна одержати, використовуючи 2 кг руди, що містить пірит і домішки. Масова частка домішок у руді складає 40 %. Вихід кислоти з руди дорівнює 90 %.

АЗОТ І ФОСФОР

§ 9. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА АЗОТУ І ФОСФОРУ

Історичні зведення. Відкриття азоту приписують шотландському вчен Даніелю Рсзсрфорду, що у 1772 р., досліджуючи частину повітря, що залишилася під дзвоном, де кілька днів жила миша, установив, що цей "повітря" не підтримує ні подиху, ні горіння. Резер-форд вважав, що він насичений флогістоном, і назвав його "отрутним повітрям".

Майже в цей же час азот одержали К. Шееле, Дж. Пристли і Г. Кавендиш. Однак усі ці відомі вчені були переконаними прихильниками теорії флогістону і з ним зв'язували властивості "отрутного повітря". Тільки А. Лавуазьє, що послідовно вів настання на флогістон, у 1776 р. досліджував цей газ і довів, що він-простої речовина, а згодом і запропонував для нього назва азот, що значить "безжиттєвий" (від гречок. "а" -заперечення і "Зої" - життя).

Фосфор був відкритий у 1669 р. Хеннингом Брандом, алхіміком з Гамбургу, що прагнув знайти філософський камінь, за допомогою якого старі люди ніби-то молодіють, хворі видужують, а неблагородні метали перетворюються в золото. Під час одного з досвідів X. Бранд випарив сечу, залишок змішав з вугіллям і піском і продовжував випарювання. Незабаром у колбі утворилася речовина, що володіє здатністю світитися в темряві (від греч. світоносний).

Азот і фосфор - типові елементи В групи періодичної системи, входять до складу головної підгрупи o Згадаєте будівлю атомів азоту і фосфору на підставі їхнього положення в періодичній системі і запишіть їхні електронні формули.

Електронна будівля. Електронні формули азоту 1s2 2s22p 3 і фосфори 1s-22s26 Зs 2 Зр 3 показують, що в їхніх атомах на зовнішньому електронному шарі міститься по 5 електронів. В атомі азоту вони розташовані на обителях у такий спосіб:

Ступінь окислювання азоту в з'єднаннях може бути від -3 (коли атом відтягає 3 електрони від атома менш електронегативного елемента) до +5 (коли 1, 2, 3, 4 чи вага 5 валентних електронів відтягаються до атомів більш електронегативного елемента, чим азот).

• Напишіть формули з'єднань азоту з воднем і киснем, де азот виявляє різні ступені окислювання, і в кожнім випадку поясните, чим обумовлена даний ступінь окислювання азоту.

Атом фосфору має подібна електронна будівля зовнішнього електронного шару:

Відмінність полягає в тім, що в атомі фосфору на зовнішньому електронному шарі маються вільні d - обителі, що дає можливість йому переходити в збуджений стан (порівняєте із сіркою):

Відповідно до числа неспарених електронів в основному і збудженому станах атом фосфору в з'єднаннях може виявляти ступеня окислювання -3, +3, +5.

• Напишіть формули з'єднань фосфору з воднем і киснем, де фосфор виявляє різні ступені окислювання, і поясните, чим вони обумовлені.

Елемент азот у вільному виді існує у формі простої речовини -азоту. Молекула азоту двохатомна N2. Атоми азоту поєднуються один з одним за допомогою трьох електронних пар і утворять міцний потрійний зв'язок (три ковалентні зв'язки):

Фізичні властивості. При звичайних умовах азот - газ без кольору і запаху. Молекули його неполярні, тому міжмолекулярної взаємодія між ними виражено слабко, вона не може перешкодити їхньому хаотичному руху.

Цим порозумівається газоподібний стан азоту при звичайних умовах. У цьому ж причина того, що азот скраплюється (-196 °С) і затверділа (-210 °С) при дуже низьких температурах. У твердому стані має молекулярні кристалічні ґрати. Непомірністю молекул азоту порозумівається його низька розчинність у воді (у 1 обсязі води при 20 "З розчиняється 0,0154 обсягу азоту). Він небагато легше повітря: маса 1 л азоту дорівнює 1,25 р.

Хімічний елемент фосфор, на відміну від азоту, утворить кілька простих речовин, що помітно розрізняються по своїх властивостях. Це - білий, червоний і чорний фосфор.

Білий фосфор-м'яка кристалічна речовина, у чистому виді зовсім безбарвне і прозоре, але звичайно жовтуватого кольору (схоже на віск), летуче, із запахом часнику, легкоплавке (tпл = 44 °С) і легкозаймисте. Має молекулярні кристалічні ґрати, у вузлах якої розташовані тетраэдрические молекули Р4. У воді не розчиняється. Розчиняється в сірковуглеці CS2 і бензині. У темряві на повітрі світиться зеленувато-жовтим світлом (люмінесценція), при цьому виділяється теплота (хімічна енергія перетворюється у світлову). Це явище виникає в результаті повільного окислювання. Теплота, що виділяється при цьому, може розплавить фосфор і викликати його запалення. Тому білий фосфор зберігають під водою. При нагріванні або на світлі він переходить у червоний фосфор.

Білий фосфор - надзвичайно отруйна речовина, навіть у малих дозах (50 мг) діє смертельно!

Червоний фосфор - порошок темно-коричневого до червоний і фіолетовий кольори, кристалічні ґрати атомна (структура ще не до кінця з'ясовані), без запаху, не отрутний, на повітрі окисляється повільно, у темряві не світяться, загоряється лише при 260 "С. Легко поглинає вологу (гігроскопічній), але у воді й у сірковуглеці CS2 не розчиняється. При нагріванні без доступу повітря випаровується, а при охолодженні його пар переходить у білий фосфор.

Чорний фосфор - речовина, схоже на графіт, має шарувату структуру, металевий блиск, має напівпровідникові властивості, не отрутний. Це найбільш стійка аллотропная форма. Утвориться з білого фосфору при тривалому нагріванні (200 'З) під величезним тиском (1220 Мпа).

Утворення фосфором декількох алотропних форм порозумівається різним розташуванням атомів відносно один одного в кристалічних ґратах.

У природі азот зустрічається як у вільному стані, так і в зв'язаному. У вільному стані азот входить до складу повітря (об'ємна частка N2 складає 78 %, масова - 75,6 %). Оскільки азот з повітря мало використовуються, його запаси в атмосфері залишаються постійними. У складі неорганічних з'єднань азот у невеликих кількостях мається в ґрунті. Але в складних органічних речовинах - білках - він входить до складу всіх живих організмів, приймаючи участь у їхній життєдіяльності.

На відміну від азоту фосфор зустрічається в природі тільки в з'єднаннях (чому?). Найважливіші мінерали, до складу яких входить фосфат кальцію Са3(РО4)2- це фосфорити й апатити. Найбільше у світі родовище апатитів на Кольськ півострові в Хибинских горах.

В Україні родовища фосфоритів зустрічаються в Наддністрянщини, на Харьковшине, у Чернігівській і Запорізькій областях.

Елемент фосфор - найважливіша складова частина організму людини, тварин і рослин. Серед рослин найбільш багаті фосфором бобові, соняшник і горіхи. В організмі людини фосфор виявлений у всіх тканинах, але особливо в нервовій і кістковій. Він входить до складу деяких ферментів, міститься в зубах. Фосфор - життєво необхідний елемент для всіх організмів.

Завдання для самоконтролю

53. Яке місце в періодичній системі елементів займають азот і фосфор? Як це зв'язано з будівлею їхніх атомів?

54. Напишіть електронну формулу атома азоту. У чому подібність і відмінність атома азоту й атомів кисню і фтору?

55. Покажіть графічно будівлю зовнішнього електронного шару атома азоту й атома фосфору. У чому ви вбачаєте подібність і розходження між ними?

56. Які ступені окислювання властиві азоту? Як ви це поясните? Яка валентність И ступінь окислювання азоту в молекулі N2?

57. Якого типу кристалічні ґрати в азоту? На підставі яких фізичних властивостей азоту можна про це судити?

58. Доведіть за допомогою обчислень, що азот небагато легше повітря.

59. Обчислите щільність азоту по водні.

60. Що таке алотропія? Охарактеризуйте найважливіші алотропній форми фосфору. У чому причина відмінності їхніх властивостей?

61. Як ви думаєте, чому азот - газ, а фосфор-тверда речовина?

62. Порівняєте алотропію кисню і фосфору? Що тут загального й у чому відмінність?

63. Розкрийте фізіологічну роль азоту і фосфору.

64. У якому виді азот і фосфор зустрічаються в природі і чому?

§ 10. ХИМИЧЕСКИЕ СВОЙСТВА АЗОТА И ФОСФОРА

Ви вже знаєте, що в молекулі азоту N2 за рахунок трьох не спарених електронів кожного з атомів утвориться потрійний зв'язок:

Цим порозумівається велика міцність молекули азоту. Необхідно затратити велика кількість енергії на руйнування зв'язку, щоб азот став реакційно здатним. Тому молекулярний азот, як правило, вступає в хімічну взаємодію при високих температурах.

Фосфор хімічно більш активний, чим азот. Хімічна активність різна в різних алотропні форм фосфору. Так, найбільш активний білий фосфор. Ви знаєте, що він легко окисляється на повітрі і світиться в темряві, може мимовільно запалитися. Червоний фосфор менш активний. Він окисляється при нагріванні. Ще менш активний чорний фосфор.

У рівняннях хімічних реакцій білий фосфор звичайно позначають формулою Р4, що відповідає складу його молекули. Червону і чорну алотропній форми фосфору позначають символом Р. Цей же символ використовують, коли форма невідома чи може бути який завгодно. Це і буде хімічна формула фосфору, умовна для всіх його алотропних форм.

Оскільки азот і фосфор у з'єднаннях можуть виявляти як позитивну, так і негативну ступеня окислювання, їхні прості речовини в реакціях можуть виступати в ролі як окислювачів, так і.

Азот і фосфор виявляють собі як окислювачі стосовно найбільш активних металів і водню. При цьому

  1. Взаимодействие с металлами. Азот и фосфор при на­гревании реагирует со многими металлами, образуя соответ­ственно нитриды и фосфиды

Тільки з літієм азот взаємодіє при звичайній температурі, утворити нітрид літію:

2. Взаємодія з неметалами: а) з воднем азот з'єднується в присутності каталізатора, при високому тиску і високій температурі, утворити аміак:

а фосфор з воднем практично не взаємодіє; б) з киснем азот з'єднується при температурі електричної дуги (понад 2000 °С), утворити оксид азоту(Н):

Фосфор активно взаємодіє з киснем. При підпалюванні він згоряє в кисні сліпуче яскравим полум'ям, утворити оксид фосфору(V):

При повільному окислюванні утвориться оксид фосфор (ІІІ):

Застосування. Азот у великих кількостях застосовується для одержання аміаку і для наповнення електроламп (утвориться інертне середовище).

Білий фосфор широкого застосування не знаходить. Його використовують для одержання інших аллотропных форм, фосфорних кислот, як бойова запальна речовина, а також для утворення димових завіс.

Червоний фосфор застосовують для виробництва сірників.

У 1831 р. французький винахідник сірників Шарль Сорий уперше застосував білий фосфор для виготовлення сірникових голівок. Такі сірники легко воспламенялись при терті об будь-яку поверхню, але були отрутні, шкідливі для здоров'я і вогненебезпечні. Незабаром від них відмовилися.

Сучасні безпечні сірники винайдені в 1855 р. у Швеції. Білий фосфор замінений червоним. Він входить не до складу голівки сірника, а до складу намази, що наноситься на коробку (разом із сульфідом сурми(Ш) Sb2S3, залізним суриком Fe2O3, домішкою кварцу Sі2 і клеячи). Голівки ж сірників складаються головним чином з бертолетової солі КСІ3, меленого скла, сірки і клеячи. Під час тертя голівки по немазке сірникової коробки червоний фосфор воспламеняется, запалює голівку, а від її загоряється дерево.

Фосфор також застосовують у металургії. Використовують його і для виготовлення напівпровідників, фосфоро-органічних препаратів-засобів знищення комах, шкідників сільськогосподарських культур.

Задания для самоконтроля

65. Напишіть рівняння реакцій, що характеризують хімічні властивості азоту і фосфору. Яке з цих речовин хімічно більш активно і чому?

66. На кальцій кількістю речовини 1,5 моль при високій температурі подіяли азотом кількістю речовини 1 моль. Які речовини й у якій кількості можна знайти після закінчення реакції?

67. Обчислите, чи вистачить 100 л кисню (н.у.) для спалювання 100 м фосфору?

68. З 5 т фосфату кальцію при виході продукту 90 9з від теоретичного можна одержати фосфор масою

(а) 1 т; (в) 4 т;

(б) 2 т; (г) 0,4 т.

Все четыре связи азот — водород N — Н в ионе аммония равноцен­ны, несмотря на различные механизмы их образования.

Взаимодействие аммиака с водой происходит в соответ­ствии с уравнением:

Але в розчині тільки незначна частина молекул аміаку перетворюється в іони амонію NH4.

Тому аміачна вода пахне аміаком. Її умовно позначають формулою NH3 o Н2О и називають гідроксилом амонію, чи нашатирним спиртом. Він відноситься до слабких і нестійких підстав:

  1. Взаємодія з кислотами. Якщо змочити одну скляну паличку концентрованим розчином аміаку, а іншу - концентрованою соляною кислотою і піднести їх одну до іншої, то з'являється білий дим - дрібні кристалики хлориду амонію (нашатырю):

Отже, аміак при взаємодії з кислотами утворить солі амонію.

Напишіть рівняння реакцій між аміаком і: а) азотної; б) сарною кислотами. Які солі амонію при цьому утворяться? Що загального і відмінного між речовинами, назви яких "нашатир" і "нашатирний спирт"?

Одержання. У лабораторії аміак одержують із суміші твердих речовини-нашатирю NH4C1 і гашеного вапна Са (ВІН)2 (мал. 7) по рівнянню:

2NH4C1 + Са(ОН)2 = CaCl2+2NH3  + 2Н2О

• Чому для одержання аміаку беруть сухі речовини, а не їхні розчини? Чому збирають аміак у пробірку, перевернену нагору дном?

Застосування. Аміак - важливий продукт хімічної промисловості. Його застосовують як добриво і для виробництва азотних добрив, а також азотної кислоти, вибухових речовин, соди. У якості хладоагента аміак використовують у холодильниках. У виді аміачної води він використовується в медицині за назвою "нашатирний спирт". Вдихання малих доз аміаку стимулює роботу серця і нервової системи, тому нашатирний спирт дають нюхати при непритомностях і отруєннях. (наприклад, чадним газом З). Як слабкий луг аміачну воду широко застосовують у хімічних лабораторіях і в побуті: при пранні білизни, для виведення плям, чищення килимів і ювелірних виробів.

Завдання для самоконтролю

69. Які фізичні властивості аміаку? Як його одержують у лабораторних умовах? Напишіть відповідне рівняння реакції.

70. Чи можна зібрати аміак способом: а) витиснення повітря; б) витиснення води? Чому?

71. Запишіть електронні конфігурації атомів азоту і водню і поясните, якими електронами утворяться ковалентні зв’язки в молекулі аміаку і чому вони полярні. Яка валентність і яка ступінь окислювання азоту в аміаку?

72. Які реакції аміаку з іншими речовинами ведуть до утворення іонів амонію?

73. У якому напрямку (з погляду принципу Ле Ша телье) зміститься рівновага реакції аміаку з водою при: а) нагріванні; б) охолодженні; в) додаванні кислоти; г) додаванні лугу?

74. На каталітичне окислювання аміаку кількістю речовини 2 моль витрачається кисень обсягом (н.у.)

(а) 11,2 л; (в) 28 л;

(б) 22,4 л; (г) 56 л.

75. При взаємодії хлориду амонію з гашеним вапном масою 370 кг виділяється аміак обсягом (н.у.)

(а) 11,2 м3; (в) 224 м3;

(б) 22,4 м3; (г) 448 м3.

76*. Прокип'ятили 200 м розчину з масовою часткою аміаку в ньому 25 %. При цьому 20 м аміаку улетучилось. Який стала масова частка аміаку в розчині? Визначите масу хлороводорода, необхідну для його нейтралізації.

§ 12. СОЛІ АМОНІЮ

Солі амонію - це кристалічні речовини з іонним типом зв'язку. До складу солей амонію входять один чи кілька катіонів амонію й аніон кислотного залишку.

* Напишіть формули трьох солей амонію і вкажіть назву кожної з них.

Фізичні властивості. Солі амонію являють собою тверді кристалічні речовини, що по зовнішньому вигляді нагадують солі лужних металів. У воді добре розчиняються.

Хімічні властивості. Солі амонію виявляють типові для всіх солей властивості і деякі специфічні.

  1. Дисоціація на іони. Як сильні електроліти солі амонію у водяному розчині добре диссоциирует на іони:

  1. Взаємодія з іншими солями. Якщо в пробірку з розчином хлориду амонію долити розчин нітрату срібла, то випадає білий творожистый осад хлориду срібла:

• Ви переконалися, що соли амонію вступають у реакції іонного обміну з іншими солями. Напишіть приведене вище рівняння в повній і скороченої іонних формах. Згадаєте, які умови необхідні, щоб реакція обміну між двома солями відбулася до кінця, тобто була б практично необоротною. Чи витримані такі умови п даному випадку?

  1. Взаємодія з лугами. У результаті взаємодії солей амонію з лугами утвориться аміак, через що дану реакцію використовують як якісну на солі амонію:

Виділення аміаку NH3 - характерна ознака для розпізнавання солей амонію.

Лабораторная работа 3





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 932 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.025 с)...