Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Випробування ПТО



Випробування ПТО і устаткування проводиться перед постановкою його в бойовий розрахунок, при експлуатації, у встановлені строки.

Порядок і строки випробування повинні відповідати вимогам Правил техніки безпеки в пожежній охороні. Результати випробувань записують в спеціальний журнал.

Ручні пожежні драбини: Випробування проводиться після кожного ремонту та один раз на рік. Після випробувань драбини не повинні мати пошкоджень, тріщин, деформацій, повинні висовуватись та зсовуватись без перешкод.

Трьохколінна висувна драбина. Драбину встановлюють на твердому грунті, висовують на всю висоту фіксуючим пристроєм фіксуємо за 7 щабель та під кутом 75 градусів (2,8 м від стіни) її встановлюють. В такому положені за кожне коліно посередині на обидві тетиви прикласти вантаж в 100 кг на 2 хв..

Штурмова драбина. Штурмову драбину зачіплюють за кінець гака, кожну тетиву на рівні 2-ї сходинки знизу навантажують вагою 80 кг на 2хв..

Драбина-палка. Встановлюють на твердому грунті під кутом 75 градусів до стіни і навантажують на обидів тетиви посередині вагою в 120 кг на 2 хв..

Діелектричні засоби. Випробовуються в спеціальних лабораторіях, що мають дозвіл органів держенергонагляду. Результати випробувань оформляють актом, який зберігається в частині до наступного випробування. На діелектричні засоби наноситься штам з строком наступного випробування.

Строки проведення випробувань:

Галоші гумові діелектричні – 1 раз на рік;

Боти гумові діелектричні - 1 раз на 3 роки;

Килим гумовий діелектричний – 1 раз на 2 роки;

Рукавиці гумові діелектричні – 1 раз на 6 місяців;

Ножиці для різання електродроту – 1 раз на рік;

Рятувальна мотузка. Випробовують на міцність один раз на 6 місяців. На розмотану підвішену мотузку з нижнього кінця зачеплюють вантаж 350 кг на 5 хв. Після зняття навантаження на мотузці не повинні бути ніяких пошкоджень, залишкове удовження не повинно перевищувати 5% початкової довжини. Якщо немає можливості здійснити випробування даним методом, випробування здійснюють в горизонтальному пожежні через блоки.

Пристрій страхування на учбових баштах. Випробування проводять статичним та динамічним методом, один раз на рік, та після ремонту. При статичному випробуванні – рятувальну мотузку протягують через блоки і замок, до кінця мотузки зачіплюють вантаж 350 кг на 5 хв. Після зняття навантаження на мотузці не повинно бути ніяких ушкоджень, залишкове удовження не повинне перевищувати 5% початкової довжини.

При динамічному випробуванні - до кінця мотузки, яка протягнена через блоки і замок на карабіні зачеплюють вантаж 150 кг і скидають з третього поверху, рятувальна мотузка не повинна пробуксовувати більше 30 см.

Пожежні рятувальні ремені, карабіни. Підлягають випробуванню на міцність один раз на рік. Ремінь з карабіном одягають на конструкцію діаметром 300 мм і защібають на пряжку. До карабіну підчіплюють вантаж 300 кг на 5 хв. Після зняття навантаженння на ремені та карабіні не повинні бути механічні пошкодження.

Рукавна затримка. Випробування на міцність проводиться один раз на рік. Підвішують гаком за конструкцію, за защібнуту петлю зачіплюють вантаж 200 кг на 5 хв. Рукавна затримка не повинна мати деформації та інших пошкоджень.

Колонка пожежна, розгалуження, стволи. Випробування проводиться на стенді гідравлічного випробування пожежного устаткування.

Пожежні колонки. Випробування проводиться 1 раз на рік. Якість термічної обробки пожежних стволів визначають ударами об листок м’якої сталі (10 ударів), при цьому кут загострення ломів, який повинен бути 700, не повинен затупитись, а також на згин крюка вагою 80 кг повздовж осі на протязі 10 хв не повинно бути відхилень від початкового положення.

Пожежні багри. Випробування проводиться 1 раз на рік, на згин шляхом навантаження 200 кг, яке прикладається вздовж осі на протязі 10 хв, після чого крюк не повинен бути розігненим.

Пожежні гаки. Випробування проводиться 1 раз на рік. Метод статичного навантаження (легкий – вантажем 200 кг, тяжкий – 500 кг) витримують 10 хв, після чого гак не повинен бути розігненим, мотузка не повинна мати механічних пошкоджень.

Пожежні каски. Випробування проводиться 1 раз на рік, шляхом визначення міцності корпуса каски та кріплення амортизатора. Перевіряють ударом (по центру корпуса) стальною кулею вагою 4 кг, яка кидається на каску з висоти 2 м. Каска рахується придатною для використання, якщо на поверхні каски не буде щілин, розломів та вм’ятин глибиною не більше 3 мм, а кріплення тул’їв та амортизатора не будуть зміщені.

Пожежні насоси. Випробовують при ТО-2, після пробігу автомобіля 5000 км, але не менше 1 разу на рік.

Методика перевірки технічного стану пожежного насоса та пінозмішувача.

Мета перевірки: визначити технічний стан пожежного насоса та пінозмішувача за фактичним значенням параметрів технічних характеристик.

Перевірити щільність усіх вентилів і засувок насоса, в тому числі і зливного крана. На всмоктувальному патрубку затягнути заглушку:

зі штуцера для підсмоктування піноутворювача зі сторнньої ємності зняти заглушку;

пробковий кран пінозмішувача поставити в положення “Відкрито”;

дозатор повернути стрілкою на максимальну продуктивність “5”;

заповнити насос із цистерни, після чого перекрити засувку із цистерни в насос;

увімкнути насос;

збільшити оберти двигуна, довести тиск в насосі за манометром до 0,6 Мпа, при чистому пінозмішувачі мановакууметр покаже тиск 0,3 Мпа, співвідношення показників мановакууметра і манометра повинне бути в межах 0,5-0,58. Якщо ці параметри складають 1…2 кгс/см2 – це свідчить про несправність пінозмішувача.

Перевірка зворотнього клапана.:





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 7506 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...