Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні прийоми навчання географії



Реалізація методів навчання географії здійснюється за допомогою методичних прийомів. Чим багатший арсенал таких прийомів у структурі певного методу, тим більш повноцінним і ефективним є метод. Методичні прийоми ґрунтуються на різноманітному поєднанні навчальних засобів, способів викладання навчального матеріалу, форм організації та проведення навчання учнів і різних логічних шляхів і видів їхньої навчально-пізнавальної діяльності.

Таким чином, методичні прийоми навчання географії – це конкретні способи організації навчальних дій школярів на основі застосування різноманітного поєднання засобів і форм навчання з метою реалізації методів навчання географії, спрямованих на розвиток пізнавальної діяльності учнів.

У методиці навчання географії методичний прийоми розглядають як складники певних методів навчання. Відповідно до цього і здійснюється диференціація методичних прийомів навчання.

Так, для методів навчання, що розрізняються в залежності від джерел передавання та характеру сприймання інформації (див. п. 3.1.2), методичні прийоми навчання виокремлюють за характером взаємодії вчителя та учнів, розрізняючи прийоми:

керування вчителем навчальною діяльністю учнів;

спрямовування вчителем дій учнів і нагадування їм раніше відомих способів дій;

постановки вчителем завдання і контролю його виконання учнями.

Якщо ж методи навчання вирізняють за характером (типом) навчально-пізнавальної діяльності учнів, то відповідні їм прийоми розглядають не тільки як навчальні дії з різноманітними джерелами здобуття знань або використаними засобами навчання, а й способи організації таких дій. За цим принципом як типи можна виокремити вербальні (словесні), ілюстративно-демонстраційні та прикладні методичні прийоми навчання географії.

Оскільки сучасну географічну освіту спрямовано, передусім, на формування навичок самостійної навчально-пізнавальної діяльності учнів і, відповідно до цього, навчальні методи було детально систематизовано саме за характером такої діяльності (див. п.3.1.2), є сенс надати ґрунтовну характеристику саме вербальним, ілюстративно-демонстраційним та прикладним методичним прийомам. Тобто, доцільно визначитися з атрибутами та складниками (різновидами) цих типів прийомів, зважаючи на те, що кожен з них окремо не є універсальним і, як правило, вони застосовуються у поєднанні між собою.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 1756 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...