Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розробка бюджету (кошторисів) державних організацій



Державні заклади, які повністю чи частково фінансуються із загального фонду бюджетів різних рівнів (державного бюджету України, бюджету АР Крим, бюджетів місцевого і регіонального самоврядування), складають кошторис доходів і видатків – основний планово-фінансовий документ. Кошторис доходів і видатків підтверджує повноваження щодо отримання доходів та здійснення видатків, визначає обсяг і спрямування коштів для виконання бюджетною установою своїх функцій та досягнення цілей, визначених на рік відповідно до бюджетних призначень.

Бюджетне призначення – це повноваження, яке надано головному розпоряднику коштів бюджету Законом України про державний бюджет, постановою ВР АР Крим, рішенням місцевої ради про місцевий бюджет, що має кількісні та часові обмеження, яке дозволяє Мінфіну, Державному казначейству або місцевому фінансовому органу надавати бюджетні асигнування для здійснення платежів на конкретні заходи за рахунок коштів відповідного бюджету.

Розпорядниками бюджетних коштів є бюджетні установи та організації в особі їх керівників, які уповноважені на одержання асигнувань, взяття зобов'язань та здійснення видатків з бюджету.

Одночасно з кошторисом складається зведення показників спеціального фонду кошторису установи у розрізі спеціальних коштів та інших власних надходжень.

Кошторис має дві складові:– загальний фонд, який містить обсяг надходжень зі загального фонду бюджету та розподіл видатків за повною економічною класифікацією на виконання бюджетною установою, організацією основних функцій;– спеціальний фонд, який містить обсяг надходжень зі спеціального фонду бюджету та їх розподіл за повною економічною класифікацією на здійснення видатків спеціального призначення, а також на реалізацію пріоритетних заходів, пов'язаних з виконанням установою основних функцій.

Платежі за рахунок спеціального фонду кошторису здійснюються в межах коштів, що надійшли до цього фонду на відповідну мету.

Кошторис доходів і видатків складається з розділів (дод. 8):

1. Доходи – всього. У цьому розділі відображаються:

– надходження коштів із загального фонду бюджету;

– надходження зі спеціального фонду бюджету: власні надходження (спеціальні кошти, інші власні надходження, суми за дорученням); субвенції; інші доходи.

Усі позабюджетні кошти установ і організацій (в матеріальній чи нематеріальній формі), які утримуються за рахунок бюджетів усіх рівнів, включаються до спеціального фонду відповідного бюджету.

Загальна сума доходів установи, відповідно до якої формується видаткова частина кошторису, визначається з урахуванням залишків коштів на початок планового періоду спеціальних та інших позабюджетних коштів.

Формування доходної частини спеціального фонду проекту кошторису здійснюється на підставі розрахунків доходів, які складаються за кожним джерелом доходів, що плануються на наступний рік.За основу цих розрахунків беруться такі показники:– обсяг надання тих чи інших платних послуг, а також інші розрахункові показники (площа приміщень та вартість обладнання, іншого майна, що здається в оренду, кількість місць у гуртожитках, кількість відвідувань музеїв, виставок тощо) та розмір плати в розрахунку на одиницю показника, який встановлюється відповідно до вимог чинного законодавства;– прогнозне надходження зборів (обов'язкових платежів) до спеціального фонду бюджету.Спеціальний фонд проекту кошторису передбачає зведення показників за всіма джерелами надходження коштів до цього фонду та відповідними напрямками їх використання (за видами).

2. Видатки – всього. Основними частинами цього розділу є:

– поточні витрати (оплата праці, нарахування на заробітну плату, придбання предметів, постачання та оплата послуг, видатки на відрядження, матеріали та інвентар, оплата комунальних послуг, субсидії і поточні трансферти);

– капітальні видатки (придбання основного капіталу, створення державних запасів і резервів, придбання землі і нематеріальних активів, капітальні трансферти);

– нерозподілені видатки;

– кредитування з вирахуванням погашення.

Видатки установи за рахунок бюджетних коштів передбачаються відповідно до нормативно-правових актів, що визначають порядок формування обсягів витрат за їхніми категоріями, кожна з яких обґрунтовується відповідними розрахунками.

Видатки за рахунок перевищення доходів над видатками спеціальних та інших позабюджетних коштів плануються за категоріями видатків в цілому з наданням сум, що спрямовуються на покриття дефіциту бюджетних асигнувань.

Обов'язковим є виконання вимоги щодо першочергового забезпечення бюджетними коштами видатків на оплату праці з нарахуваннями, а також на господарське утримання установи.Видатки на придбання обладнання, капітальний ремонт приміщень тощо, які не є першочерговими, можуть передбачатися лише за умови забезпечення коштами невідкладних витрат та відсутності заборгованості.При цьому видатки на заробітну плату за рахунок спеціальних коштів обчислюються залежно від обсягу діяльності, що проводиться за рахунок цих коштів, із застосуванням норм, які використовуються установами аналогічного профілю.До кошторисів на централізовані заходи, що здійснюються головними розпорядниками, включаються асигнування тільки в тих випадках, коли їх проведення за рахунок бюджету дозволено законодавством.Асигнування на реалізацію окремих програм включаються до кошторисів згідно із затвердженими програмами.Видатки спеціального фонду за рахунок власних надходжень плануються у такій послідовності: за визначеною метою, на погашення заборгованості установи та на проведення заходів, пов'язаних з виконанням основних функцій, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду. (Оскільки такі видатки планується провадити за рахунок надходжень зі спеціального фонду, вони передбачаються в кошторисі за спеціальним фондом).

Порядок складання проектів кошторисів. Міністерство фінансів України, Міністерство фінансів Автономної Республіки Крим, місцеві фінансові органи доводять до головних розпорядників дані про граничні обсяги видатків загального фонду проекту відповідного бюджету на наступний рік, що є підставою для складання проектів кошторисів.

До головних розпорядників коштів бюджету належать розпорядники, яким затверджуються бюджетні призначення у відповідному бюджеті, та які мають право витрачати кошти бюджету на утримання апарату установи, очолюваної ними, і на централізовані заходи, що здійснюються безпосередньо цією установою, розподіляти надані їм кошти бюджету між розпорядниками коштів бюджету нижчого рівня, а також затверджувати їх кошториси і плани асигнувань.Головні розпорядники: встановлюють для розпорядників нижчого рівня (підпорядкованих головним) граничні обсяги видатків із загального фонду бюджету, термін подання проектів кошторисів; дають вказівки щодо їх складання; розробляють і повідомляють розпорядникам нижчого рівня інші показники, яких вони повинні дотримуватися згідно з законодавством і які необхідні для правильного визначення видатків у проектах кошторисів; забезпечують складення проектів кошторисів на централізовані заходи, що здійснюються безпосередньо головними розпорядниками.Розгляд головними розпорядниками проектів кошторисів розпорядників нижчого рівня на предмет: законності та правильності розрахунків, доцільності запланованих видатків; правильності їх розподілу за економічною класифікацією, повноти надходження доходів; дотримання діючих ставок (посадових окладів), норм, цін, лімітів, а також інших показників.Головні розпорядники складають проекти зведених кошторисів і формують запити Міністерству фінансів України, Міністерству фінансів Автономної Республіки Крим, місцевим фінансовим органам для включення до проектів відповідних бюджетів у встановленому ними порядку.

Проекти кошторисів складаються усіма установами на наступний бюджетний рік, якщо ці установи функціонували до початку року, на який плануються видатки, або на решту періоду року з часу утворення установи.

Відповідно до чинного законодавства України, державні організації та установи як юридичні особи мають право вільно займатися вказаною в установчих документах підприємницькою діяльністю у межах переліку платних послуг відповідно до їх функціональних повноважень та послуг з провадження господарської (виробничої діяльності). Доходи від підприємництва та інші надходження коштів кваліфікуються як позабюджетні, що включаються до спеціального фонду кошторису.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 334 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...