Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Капітал банку - залишкова вартість активів банку після вирахування всіх його зобов'язань



Капітал банку включає статутний капітал, емісійні різниці, загальні резерви та інші фонди, результати минулих років, результати переоцінки активів.

Капітал виконує три важливі функції:

1) захисна - страхування вкладів і депозитів, що гарантує певний захист інтересів кредиторів комерційного банку у випадку його ліквідації або банкрутства;

2) оперативна - особливо важлива у період початку функціонування банку, що надає можливість за рахунок власного капіталу профінансувати придбання основних засобів, оренду приміщення та початок фінансової діяльності;

3) регулююча - при встановленні економічних нормативів регулювання комерційних банків важливе місце відводиться нормативам капіталу банку.

Політика управління власним капіталом являє собою один з найважливіших напрямків стратегії розвитку Банку. При цьому формування основного капіталу є первинним завданням, а формування додаткового капіталу, яке залежить від результатів діяльності банку, є вторинним завданням.

Управління капіталом Банку передбачає такі етапи (процеси):

· Формування статутного фонду банку.

· Розподіл прибутку і формування фондів банку.

· Підтримання власного капіталу на рівні, достатньому для здійснення діяльності банку.

Збільшення розміру статутного капіталу Банку може здійснюватися виключно за рахунок грошових внесків (у тому числі чистого прибутку, що залишився в розпорядженні Банку). Збільшення статутного капіталу Банку здійнюється шляхом здійснення учасниками додаткових внесків до статутного капіталу або вступом нових учасників із відповідною часткою.

Рішення про зміну розміру статутного капіталу Банку приймається загальними зборами учасників в порядку, передбаченому законодавством.

Банк може змінювати (збільшувати або зменшувати) розмір статутного капіталу в порядку, визначеному законодавством.

У процесі своєї діяльності та одержання прибутку банк створює спеціальні фонди, які вводять у власний капітал банку розрахунковим шляхом. Загальним для цих фондів є також те, що вони створюються з прибутку.


Прибуток Банку утворюється з надходжень від його діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат, сплати податків, встановлених чинним законодавством, та інших обов’язкових платежів, витрат на оплату праці. Чистий прибуток, одержаний після зазначених розрахунків, залишається у повному розпорядженні Банку та підлягає розподілу в порядку, визначеному зборами акціонерів.

Розподіл прибутку здійснюється щорічно.

Прибуток розподіляється на підставі рішення Спостережної ради Банку за такими напрямами:

· відрахування до резервного фонду не менше як 5 % прибутку банку до досягнення ним 25 % розміру регулятивного капіталу;

· інші фонди та резерви на покриття збитків від активних операцій;

· нарахування дивідендів.

Дивіденди нараховуються тільки за умови виконання банком нормативів адекватності капіталу. У разі коли рівень адекватності капіталу досягне рівня, нижче встановленого Національним банком України, дивіденди не нараховуються, прибуток направляється на поповнення резервного фонду та інших фондів на покриття збитків від активних операцій.

Збитки покриваються за рахунок резервного фонду та інших фондів та резервів на покриття збитків від активних операцій, у порядку, встановленому Спостережної радою Банку.

Протягом звітного року банк повністю дотримувався нормативу адекватності капіталу та нормативу співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів (Н2, Н3), встановлених Інструкцією про порядок регулювання діяльності банків в Україні, що затверджена Постановою Правління Національного банку України від 28.08.2001 N368.

За станом на 01.01.2009 значення нормативів капіталу банку відповідали нормативним вимогам та становили:

· норматив адекватності регулятивного капіталу (Н2) – 11,19% (нормативне значення – не менше 10%),

· норматив (коефіцієнт) співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів (Н3) - 8,24% (нормативне значення – не менше 4%).

Таблиця Структура регулятивного капіталу.





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 481 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...