Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вступне слово вчителя . Згадаймо про композитора Петра Чайковського



Згадаймо про композитора Петра Чайковського. Музика цього композитора має великий вплив на формування почуттів людини. У своїх творах Чайковський розкрив усю гаму людських почуттів — від ліричного спокою до безмежно глибокого горя.

Справді. Він створив досконалі зразки інструментальної, камерної, симфонічної та вокальної музики, був неперевершеним майстром відображення духовного світу людини.

У музиці композитори розповідають про навколишню дійсність, однак не кожен музичний твір є легким і зрозумілим. У музиці, написаній для оркестру, зміст розкривають лише музичними звуками, тому його не можна побачити, проте можна почути і зрозуміти. Ось тоді відбувається диво: слухаючи музику, людина відчуває ті самі настрої і почуття, які охоплювали композитора. Для прикладу розглянемо симфонію, найголовніший жанр симфонічної музики.

Отже, пригадаймо, що таке симфонія.

Симфонія – це великий музичний твір для симфонічного оркестру, що складається з чотирьох частин, кожна з яких має свою назву і характер.

Відомості про композитора П. Чайковського

Петро Ілліч Чайковський – видатний російський композитор, диригент, педагог, музичний діяч. Його твори увійшли до скарбниці світової культури. Серед найкращих — опери «Євгеній Онєгін», «Пікова дама», «Черевички»; балети «Лебедине озеро», «Спляча красуня», «Лускунчик», а також численні вокальні та симфонічні твори.

Відомості про 6 симфонію П. Чайковського

Остання (Шоста) симфонія є вершиною творчості і одним із найдраматичніших творів Петра Чайковського. За словами композитора, він працював над симфонією з особливим натхненням і хвилюванням і вважав її найкращою. «У симфонію цю я вклав, без перебільшення, всю мою душу», — писав Чайковський. Вона присвячена людині — її любові до життя, прагненню до світла, радісним злетам і тяжким поразкам, нелегкій боротьбі за щастя.

Уже в першій частині напружено вирують почуття. Музика головної теми насичена тривожними хвилюваннями. Невипадково композитор назвав свою симфонію «Патетичною», тобто пристрасною, схвильованою.

Друга частина твору сповнена ліризмом, відчуттям тихої і ніжної краси.

Третя частина симфонії – це марш, який виростає з лаконічних інтонацій, поступово набирає силу і, нарешті, звучить як блискучий, сонячний, нездоланний гімн життю. Це емоційна кульмінація твору — саме та вершина, якої прагне досягти людина в житті.

Четверта частина показує трагічний фінал: страшний крах, безжальне падіння і неминуча загибель.

Прослухайте експозицію І частини 6 симфонії П.Чайковського і дайте відповідь на запитання:

· Яке враження справила на вас музика?

Слухання. Експозиція І частини шостої симфонії П. Чайковського

· Опишіть характер музики і поміркуйте, в чому полягає сила її впливу.

· У чому полягає сила її впливу?

· Розкажіть про контраст двох основних тем – головної та побічної.

Музика П.Чайковського має значний вплив на слухачів. У роки Великої Вітчизняної війни, після вдалих дій нашої армії, на честь воїнів-переможців по радіо часто звучала третя частина 6 симфонії – життєвий марш.

У книзі «Роздуми хірурга» талановитого військового хірурга С.Юдіна, який урятував життя багатьом людям, є такі слова: «Перед особливо важкими операціями я звик у себе в кабінеті гортати партитуру Шостої симфонії Чайковського»

Спробуйте уявити, що таке для хірурга складна операція. Від цього залежить, чи житиме його пацієнт, чи вдасться врятувати йому життя. Хірургові недостатньо бути талановитим, мати певний обсяг знань, хірургічний досвід. Необхідні також зібраність, напруження всіх духовних сил, воля, мужність. Саме тут йому на допомогу приходить музика.

Виконання музичної розспівки.

Вч. Зі знаками альтерації ви вже знайомі. Ось у вправі поданій у вправі є знак – бемоль.

Бемоль – це знак альтерації, який вказує на те, що звук потрібно понизити на півтону.

Проспівайте вправи. В чому подібність і чим вони відрізняються одна від одної?

Розучування. „Колискова пісня в бурю”

Інші твори П. Чайковського

У творчому доробку Петра Ілліча Чайковського чимало досконалих зразків інструментальної, камерної, симфонічної та вокальної музики.

Прикладом може бути твір, який ми сьогодні розучимо. Це „Колискова пісня в бурю”.

Демонстрація пісні. П. Чайковський „Колискова пісня в бурю”

Розучування. „Колискова пісня в бурю”

Караоке. „Колискова пісня в бурю”





Дата публикования: 2014-11-19; Прочитано: 392 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...