Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вимоги до комплексу АРМ



Для умов, при яких системне оброблення інформації здійснюється не тільки комплексно але і в ритмі виробництва, а управління – цілеспрямовано і оперативно завдяки новій інформаційній (безпаперовій) технологій, найбільш перспективний і ефективний буде такий структурний підхід до організовування документообігу, при якому основу цієї системи будуть складати комплекси АРМ, що об’єднанні за ресурсозабезпечувальною ознакою (матеріальні, трудові, фінансові, а також основні засоби і готова продукція).

Такий підхід до організовування системи комплексів АРМ дозволить:

§ забезпечити взаємозв’язок процесів збирання і оброблення інформації по горизонталі (між структурними підрозділами) на кожному рівні, по кожній предметній сфері – ресурсозабезпечувальній підсистеми;

§ оперативно і всебічно забезпечити по кожній підсистемі і на усіх рівнях (по вертикалі) рішення функціональних питань управління (нормування і регламентація, планування, облік і контроль, звітність, економічний аналіз і прийняття управлінських рішень) по усіх видах виробництва;

§ оперативно здійснювати інформування керівників і спеціалістів різних рівнів достовірною і повною інформацією про стан ресурсів, особливо пріоритетних в управлінні виробництвом, а також про процеси і операції, які відбуваються на підприємстві і в його структурних ланках;

§ вирішити проблему своєчасного автоматизованого формування достовірних результатів виробничо–господарської діяльності підприємства в цілому, а також одержання зведених фінансових показників для формування установленої звітності за різні періоди часу.

Мережі

Упровадження та використання мереж автоматизованих робочих місць (АРМ) управлінського персоналу дає багато переваг у разі організовуванні виконання функціональних задач. До них належать можливість організовування сукупної роботи користувачів через комп'ютерну мережу; можливість маневрування ресурсами в границях мережі; можливість резервування потужностей і перерозподілу навантажень; забезпечення доступу до всієї інформації та фондів алгоритмів і програм, накопичених у мережі.

Мережею називається група з'єднаних комп'ютерів й інших пристроїв. Сама концепція з'єднання і спільного використання ресурсів, ПК отримала назву мережної взаємодії. Основне призначення комп'ютерних мереж — спільне використання ресурсів і здійснення інтерактивного зв'язку як усередині одного підприємства, так і за його межами.

Основними поняттями, що використовуються в рамках мережі є такі:

§ сервери (server) — комп'ютери, що надають свої ресурси мережним користувачам;

§ клієнти (client) — комп'ютери, що здійснюють доступ до мережних ресурсів через сервер;

§ середовище (media) — сукупність об'єднання комп'ютерів;

§ ресурси (resources) мережі — це дані, файли, додатки й периферійні пристрої (принтери й інші елементи, використовувані в мережі).

§ спільно використовувані дані — ресурси, надавані серверами по мережі.

Ефективним режимом роботи АРМ є його функціонування в рамках локальної обчислювальної мережі як робочої станції.

Локальна мережа - (LAN - Local Area Network) передбачає об'єднання комп'ютерів, розташованих на порівняно невеликій території (одного підприємства, офісу). Існуючі стандарти для ЛОМ забезпечують зв'язок між комп'ютерами на відстані від 2,5 км до 6 км (Ethernet і ARCNET, тощо).

В найбільш загальному випадку інформаційно-обчислювальні системи прийнято ділити на 3 основних види:

§ LAN (Lokal Area Network) - локальна мережа в межах однієї організації;

§ MAN (Metropolitan Area Network) - міська або регіональна мережа, тобто мережа в межах міста, області тощо;

§ WAN (Wіde Area Network) - глобальна мережа, що з'єднує абонентів країни, континенту, всього світу.

Мережі, в яких засоби передачі даних належать одному підприємству і використовуються тільки для власних потреб, прийнято називати корпоративною мережею.

Основне призначення ЛОМ - в розподілі ресурсів ЕОМ: програм, сумісності периферійних пристроїв, терміналів, пам'яті. Отже, ЛОМ повинна мати надійну і швидку систему передачі даних, вартість якої повинна бути менше в порівнянні з вартістю робочих станцій, що підключаються. Іншими словами, вартість одиниці інформації, що передається повинна бути значно нижчою за вартість оброблення інформації в ПК. Виходячи з цього ЛОМ, як система розподілених ресурсів, повинна засновуватися на таких принципах:

§ єдиного передаючого середовища;

§ єдиного методу управління;

§ єдиних протоколів;

§ гнучкого модульного організовування;

§ інформаційної і програмної сумісності.

Міжнародна організація по стандартизації (ISO), ґрунтується на досвіді багатомашинних систем, який був нагромаджений в різних країнах, висунула концепцію архітектури відкритих систем - еталонну модель, що використовується при розробці міжнародних стандартів. Така модель обчислювальної мережі інтерпретується як розподілене обчислювальне середовище, що охоплює велике число різноманітних апаратних і програмних засобів. По вертикалі це середовище представляється множиною логічних рівнів, на кожний з яких покладена одна із задач мережі. По горизонталі інформаційно-обчислювальне середовище ділиться на локальні частини (відкриті системи), що відповідають вимогам і стандартам структури відкритих систем.

Частина відкритої системи, що виконує певну функцію і що входить до складу того або іншого рівня, називається об'єктом. Правила, за якими здійснюється взаємодія об'єктів певного рівня, називаються протоколом (методика зв'язку). Протоколи визначають порядок обміну інформацією між мережними об'єктами. Вони дозволяють взаємодіючим робочим станціям посилати один одному виклики, інтерпретувати дані, обробляти помилкові ситуації і виконувати сукупність інших різних функцій. Суть протоколів полягає в регламентованих обмінах точно специфікованими командами і відповідями на них (наприклад, призначення фізичного рівня зв'язку - передача блоків даних між двома пристроями, підключеними до однієї фізичної середи). Кожний протокол містить дві частини: специфікацію послуг та специфікацію протоколу. Специфікація послуг визначає, що робить рівень, а специфікація протоколу - як він це робить. Причому, кожний конкретний рівень може мати більше ніж один протокол. Велике число рівнів, що використовуються в моделі, забезпечує декомпозицію інформаційно-обчислювального процесу на прості складові. У свою чергу, збільшення числа рівнів викликає необхідність включення додаткових зв'язків відповідно до додаткових протоколів і інтерфейсів.

Широке поширення застосування ПК та розвиток інформаційно-комунікаційної техніки обумовило створення локальних обчислювальних мереж (ЛОМ) для оперативного обміну інформацією між багатьма точками нагромадження електронної інформації та спільного використання периферійного обладнання. ЛОМ знайшли широке застосування в системах автоматизованого проектування і технологічної підготовки виробництва, системах управління виробництвом і технологічними комплексами, в офісних системах, бортових системах управління тощо. ЛОМ стали ефективним способом побудови комплексних систем управління діяльністю організацією.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 735 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...