Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оператор вводу



Стандартним потоком для оператора вводу (>>) є потік cin, який звичайно являє собою клавіатуру комп'ютера. Ім'я цього потоку в виразах розміщується зліва від оператора вводу. Тип операнду праворуч від оператора вводу визначає спосіб інтерпретації символів, що вводяться з клавіатури, а сам операнд задає те, куди записуватимуться значення з вхідного потоку.

Наприклад:

void f()

{

int i;

double d;

char name[20];

cin >> i; // зчитування в i цілого числа

cin >> d; // зчитування в d числа з плаваючою крапкою

// подвійної точності

cin >> name; // зчитування в масив name рядка символів

}

Приведена функціяпрочитує набране на клавіатурі ціле число (наприклад, 4321) і поміщає його в змінну, потім вводить в змінну d число з плаваючою крапкою (наприклад, 12.34E5), після чого прочитує набраний на клавіатурі рядок символів (наприклад, ім'я “Валентин”).

Посилання на потік cin, яке повертає оператор вводу після виконання, у свою чергу можна використовувати для подальшого вводу. Тому, якщо не враховувати коментарі, три останні інструкції приведеної вище функції можна замінити одним рядком:

cin >> i >> d >> name;

У мові C++ допускається, задавши один раз потік вводу, використовувати декілька операторів вводу, кожного разу задаючи праворуч від них по одній змінній, можливо, різних типів.

При вводі даних немає необхідності ставити перед іменами змінних оператор узяття адреси &. Оператор вводу >> бере на себе завдання обчислення адреси, визначення формату даних, що вводяться, приведення символьного представлення інформації в двійкове.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 448 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...