Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кодекс України про надра



Кодекс, прийнятий 27 липня 1994 р., регулює гірничі відносини з метою забезпечення раціонального, комплексного використання надр для задово­лення потреб суспільства у мінеральній сировині, охорони надр, гарантуван­ня безпеки людей, майна та навколишнього природного середовища при ко­ристуванні надрами.

Кодекс визначає поняття про надра, порядок і види користування надра­ми, права і обов'язки користувачів надр; встановлює плату за користування надрами, основні вимоги в галузі охорони надр. Такими вимогами, зокрема, є:

забезпечення повного і комплексного геологічного вивчення надр;

додержання встановленого законодавством порядку надання надр у кори­стування;

раціональне вилучення і використання корисних копалин і наявних в них компонентів;

недопущення шкідливого впливу робіт, пов'язаних з користуванням над­рами;

охорони родовищ корисних копалин від затоплення, обводнення, пожеж та інших факторів, що впливають на якість корисних копалин і промислову цінність родовищ або ускладнюють їх розробку та ін.

Стаття 65. Порушення законодавства про надра тягне за собою дис­циплінарну, адміністративну, цивільно-правову і кримінальну відпові­дальність згідно з законодавством України.

Відповідальність за порушеня законодавства про надра несуть особи, винні у:

самовільному користуванні надрами;

порушенні норм, правил і вимог щодо проведення робіт по геологічному вивченню надр;

вибірковому виробленні багатих ділянок родовищ, що призводить до над­нормативних втрат запасів корисних копалин;

наднормативних втратах і погіршенні якості корисних копалин при їх ви­добуванні;

пошкодженнях родовищ корисних копалин, які виключають повністю або суттєво обмежують можливість їх подальшої експлуатації;

порушенні встановленого порядку забудови площ залягання корисних ко­палин;

невиконанні правил охорони надр та вимог щодо безпеки людей, майна і навколишнього природного середовища від шкідливого впливу робіт, пов'язаних з користуванням надрами;

знищенні або пошкодженні геологічних об'єктів, що становлять особли-


ву наукову і культурну цінність, спостережних режимних свердловин, а та­кож маркшейдерських і геодезичних знаків;

незаконному знищенні маркшейдерської або геологічної документації, а також дублікатів проб корисних копалин, необхідних при подальшому гео­логічному вивченні надр і розробці родовищ;

невиконанні вимог щодо проведення гірничих виробок і свердловин, які ліквідовано або законсервовано, в стан, який гарантує безпеку людей, а та­кож вимог щодо збереження родовищ, гірничих виробок і свердловин на час консервації.

Законодавчими актами України може бути встановлено відповідальність й за інші порушення законодавства про надра.

Стаття 67. Підприємства, установи, організації та громадяни зо­бов'язані відшкодувати збитки, завдані ними внаслідок порушень законодав­ства про надра, в розмірах і порядку, встановлених законодавством України.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 316 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...