Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оточення проекту та його учасники. Адекватне визначення середовища, в якому виникає й існує проект, має неабияке значення, оскільки проект є по­родженням цього середовища та існує для



Адекватне визначення середовища, в якому виникає й існує проект, має неабияке значення, оскільки проект є по­родженням цього середовища та існує для задоволення тих чи інших його потреб. Тому життєздатність проекту значною мірою залежить від того, наскільки точно зроблено опис про­екту з позиції його взаємин з зовнішнім середовищем.

Оточення проекту - це чинники впливу на його підготов­ку та реалізацію. Усі чинники можна розділити на зовнішні, тобто що не залежать від самого проекту, та внутрішні, тобто Що безпосередньо виникають у межах проекту (рис.2.5). До внутрішніх чинників відносять ті, що пов'язані з організа­цією проекту. Організація проекту є розподілом прав, відповідальності та обов'язків між учасниками проекту. Крім того, до внутрішніх чинників відносяться взаємини між учасни­ками проекту, професіоналізм команди проекту, стиль ке­рівництва проектом та засоби комунікацій.


ЗОВНІШНІ ЧИННИКИ
Полі­тичні Еконо­мічні Суспіль­ні Науково-технічні Куль­турні При­родні Правові
Політична стабіль­ність Структура ВВП Умови та рівень життя Рівень розвитку технологій Рівень освіче­ності Кліматич­ні умови Права підприєм­ництва
Державна підтримка проекту Рівень оподаткування Рівень освіти Рівень роз­витку при­кладних наук Історичні традиції Наявність природних ресурсів Права людини
Міжнаціо­нальні взаємини Рівень інфляції Свобода пересу­вання Рівень розвитку фундамен­тальних наук Релігій­ність Вимоги до захисту навколиш­нього се­редовища Стабіль­ність зако­нодавства
Рівень злочин­ності Стабіль­ність валюти Соціальні гарантії Рівень роз­витку енер­гетики Культурні традиції Досяж­ність природних ресурсів Права власності
Міждер­жавні стосунки Розвине­ність бан­ківської системи Система охорони здоров'я Рівень розвитку транс­порту Інші Інші Інші
Інші Стан ринків Свобода слова Рівень розвитку комуні­кацій      
  Ступінь свободи підприєм­ництва тощо Місцеве самовряду­вання тощо Інші      

Рис. 2.5. Класифікація зовнішніх чинників впливу на проект

Розподіл сфери діяльності, у якій здійснюється проект, на власне «проект» і на «зовнішнє середовище», є певною мірою умовним. Причини цього у наступному:

1. Проект не є жорстко-стабільною системою: ряд його елементів у процесі реалізації можуть змінювати своє розта­шування, переходячи у склад проекту із зовнішнього сере­довища чи навпаки.

2. Ряд елементів проекту можуть використовуватися як у його складі, так і поза ним (типовим прикладом є спеціа­лісти, які одночасно працюють як над реалізацією певного проекту, так і над рішенням деяких інших проблем).

Серед головних учасників проекту виділяють ініціаторів, замовників, інвесторів, керуючих та контракторів.

Ініціатор проекту - це автор ідеї проекту, його поперед­нього обґрунтування та пропозицій щодо його здійснення. Як ініціатор може виступати будь-хто з майбутніх учасників проекту, але ділова ініціатива щодо здійснення проекту по­винна виходити від замовника.

Замовник проекту - головна зацікавлена у здійсненні про­екту та досягненні його мети особа, що буде користатися його результатами. Він визначає основні вимоги та масштаб проек­ту, забезпечує його фінансуванням за рахунок власних чи за­лучених коштів, здійснює контракти з основними виконав­цями проекту, несе відповідальність за цими контрактами, керує процесом взаємодії між учасниками проекту.

Інвестор проекту - це особа, що здійснює інвестиції у проект і зацікавлена у максимізації прибутків від даного проекту. Ціль інвестора — максимізація прибутку на інве­стиції від реалізації проекту. Як інвестори виступають, як правило, банки, інвестиційні фонди та інші організації. Інвестори вступають у контрактні відносини з замовником проекту, контролюють виконання контрактів та здійсню­ють розрахунки з іншими сторонами по мірі виконання проекту. Інвестори є повноправними партнерами проекту і власниками всього майна, придбаного за рахунок їх інвес­тицій, доки їм не повернено усі кошти за контрактом із за­мовником.

Керівник проекту - юридична особа, якій замовник та інвестор делегують повноваження щодо управління проектом: планування, контроль та координацію дій учасників проекту.

Контрактор проекту (генеральний директор) - особа,, що за угодою із замовником бере на себе відповідальність за виконання певних робіт за проектом. Субконтрактор проекту - вступає в договірні відноси­ни з контрактором або субконтрактором більш високого рівня. Несе відповідальність за виконання робіт та послуг згідно з контрактом.

Генеральний підрядник - юридична особа, пропозиція якої прийнята замовником. Несе відповідальність за вико­нання робіт та послуг відповідно до контракту.

Команда проеку - специфічна організаційна структу­ра, очолювана керівником проекту, що створюється на пе­ріод здійснення проекту. Завданням команди проекту є здійснення функцій управління проектом до ефективного досягнення його цілей. Склад та функції команди проекту залежать від масштабу, складності та інших характеристик проекту. Основними учасниками команди проектує:

- керівник проекту;

- інженер проекту;

- адміністративний керівник контрактів;

- контролер проекту;

- бухгалтер проекту;

- керівник служби матеріально-технічного забезпечення проекту;

- керівник робіт з проектування;

- керівник будівництва;

- координатор робіт з експлуатації.

Ліцензори - організації, що видають ліцензії на право володіння земельною ділянкою, проведення торгів, вико­нання певних видів робіт та послуг тощо.

Органи влади - сторона, що задовільнює свої інтереси шляхом одержання податків з учасників проекту, висуває та підтримує екологічні, соціальні та інші суспільні та державні вимоги, пов'язані з реалізацією проекту.

Інші учасники проекту - виробники та споживачі кін­цевої продукції, конкуренти основних учасників проекту, спонсори та ін.

Учасники проекту можуть виступати у декількох особах, наприклад, замовники можуть бути інвесторами, інвестори — керуючими проектом тощо.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 352 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...