Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Філософія становлення і розвитку права та правотворчої діяльності: поняття, сутність, форми прояву права та міжнародні порівняльні аспекти праворозуміння й правового регулювання



Тема 13. Праворозуміння.Поняття, сутність, джерело і форма права (8 год.)

Лекція 13. Поняття, суть і соціальна цінність права (2 год.)

Праворозуміння, його поняття і основні концепції (типи). Підходи до сутності права. Закономірності виникнення права та його необхідність у суспільстві. Розуміння права у світовій та вітчизняній юриспруденції. Поняття принципів права, їх значення. Види принципів права. Правові презумпції, аксіоми. Загальне поняття й ознаки об’єктивного юридичного права. Суб’єктивне юридичне право: поняття та його елементи. Взаємозв’язок між об’єктивним і суб’єктивним юридичним правом. Головні принципи об’єктивного юридичного права.

Сутність і зміст права, його роль у реалізації загальносуспільних інтересів. Співвідношення загальносоціального та спеціально-юридичного права.Економіка – політика – право. Типологія права. Соціальна цінність права, функції права та його структура. Співвідношення права й закону.

Виникнення поняття “джерела права”. Співвідношення термінів “форми права” та “джерела права”. Поняття форми права. Зв’язок і співвідношення між типом права і формою права.

Класифікація форм права: правовий звичай, правовий прецедент, нормативний договір, нормативно-правовий акт. Юридична природа законів та підзаконних актів. Міжнародний договір.

Міжнародний порівняльний аналіз становлення і функціонування права у демократичних країнах сучасного світу. Трансформація та розвиток українського права згідно міжнародних зобов’язань та договорів.

Семінар 9. Поняття, суть і соціальна цінність права – 2 год.

План

1. Розуміння права у світовій і вітчизняній юриспруденції.

2. Поняття, ознаки права. Співвідношення права й закону.

3. Соціальна цінність права, функції права та його структура.

4. Джерела права, форми права та їх класифікація.

5. Міжнародний порівняльний аналіз форм права та його джерел.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 202 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...