Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Філософія поведінки у правовій сфері, реалізації і застосуванні норм права, правова свідомість, законність та порівняльні аспекти міжнародної юридичної діяльності



ТЕМА № 19. Реалізація і застосування норм права (8 год.)

Реалізація норм права, її поняття та основні ознаки Форми реалізації норм права. Методи забезпечення реалізації норм права. Виконання як форма реалізації норм права. Використання як форма реалізації норм права. Дотримання як форма реалізації норм права. Соціальний і правовий зміст реалізації норм права. Реалізація норм права у сфері професійної діяльності юристів-міжнародників.

Поняття застосування норм права як особливої форми їх реалізації. Підстави, форми і функції застосування норм права. Суб’єкти і стадії застосування норм права. Вимоги правильного застосування норм права. Акти застосування норм права, їх ознаки та види. Право застосовна техніка. Прогалини в законодавстві та способи їх подолання. Аналогія закону. Аналогія права. Субсидіарне застосування норм права. Колізії в законодавстві, способи їх переборення. Особливості застосування норм права в міжнародно-правовій діяльності. Інтелектуально-вольові аспекти формування правозастосувального рішення.

Порівняльно-правовий аналіз реалізації та застосування норм права в національному і міжнародному праві.

ТЕМА № 20. Тлумачення норм права (10 год.)

Поняття та сутність тлумачення. Місце тлумачення у правовій діяльності та механізмі правового регулювання. Загальна характеристика процесу тлумачення права. З’ясування норм права. Способи, результати та критерії тлумачення. Роз’яснення норм права. Види, акти тлумачення та їх дія.

Поняття офіційного тлумачення, його види. Акти офіційного тлумачення норм права Неофіційне тлумачення норм права, його види.

Інтерпретаційно-правові акти: поняття, властивості, види. Місце та роль Конституційного Суду України в інтерпретаційно-правовій діяльності. Юридична природа “постанов Пленуму Верховного Суду України”. Відмінність інтерпретаційно-правових актів від нормативно-правових та правозастосовних.

Тлумачення норм права за обсягом їх правового змісту. Суб’єкти тлумачення норм права в Україні: види та повноваження. Тлумачення норм права та державна політика. Роль соціальних інтересів у тлумаченні права. Міжнародно-правовий досвід у тлумаченні норм права. Тлумачення норм права за участю міжнародних організацій.

Практичні результати тлумачення норм права у сфері міжнародних відносин.

Порівняльно-правова характеристика тлумачення норм права у національному і міжнародному праві.

ТЕМА № 21. Правомірна поведінка, зловживання правом правопорушення (8 год.)

Ознаки та види поведінки у правовій сфері. Право та поведінка. Поняття та види правомірної поведінки. Основні риси правомірної поведінки. Необхідна та бажана поведінка. Соціально допустима поведінка. Добровільна та вимушена правомірна поведінка. Юридичний склад правомірної поведінки. Мотивація правомірної поведінки. Стимулювання заохочення правомірної поведінки, засоби її охорони та захисту. Професійна правова поведінка юриста-міжнародника.

Зловживання правом. Об’єктивно протиправне діяння. Правопорушення: поняття, ознаки, загальна характеристика. Юриди склад правопорушення. Суб’єкт, об’єкт, суб’єктивна сторона, об’єктивна сторона правопорушення. Злочини. Проступки. Міжнародні правопорушення: поняття, різновиди.

Порівняльно-правова характеристика правовмірної поведінки, правопорушень у міжнародній сфері та суспільній практиці сучасних демократичних країн.

ТЕМА № 22. Юридична відповідальність (6 год.)

Поняття та ознаки юридичної відповідальності, її відмінність від інших видів державного примусу. Принципи юридичної відповідальності. Мета і функції юридичної відповідальності. Види юридичної відповідальності, їх засоби. Підстави притягнення та звільнення від юридичної відповідальності. Співвідношення суб’єкта правопорушення і суб’єкта юридичної відповідальності. Особливості юридичної відповідальності в національному і міжнародному праві.

Порівняльно-правовий аналіз юридичної відповідальності в країнах сучасної демократії.

ТЕМА №23. Верховенство права, юридична діяльність і процес (6 год.)

Витоки верховенства права (античність, середні віки, Відродження, Новий час, Просвітництво). Принцип верховенства права в контексті правових доктрин: легізму та юснатуралізму. Принцип верховенства права в міжнародному праві. Рада Європи, Статут Ради Європи, Європейський Суд з прав людини та принцип верховенства права (судовий контроль, справедливе судочинство).

Ідеї верховенства права в українській правовій культурі. Принцип верховенства права: вітчизняна правова теорія. Проблема зміни правової доктрини. Принцип верховенства права як конституційний принцип: зміст, програмний характер, співвідношення із принципом законності. Принцип верховенства права в контексті сучасної української державної політики. Верховенство права в системі українського законодавства. Проблеми забезпечення принципу верховенства права в сучасній Україні.

Поняття, ознаки і види юридичної практичної діяльності. Структура юридичної практичної діяльності. Юридичний процес та його співвідношення з юридичною процедурою. Форма юридичного процесу (процесуальна форма). Види юридичного процесу в Україні. Види юридичного процесу в національному і міжнародному праві.

Міжнародно-правовий аналіз та порівняльна характеристика юридичної практичної діяльності і юридичного процесу сучасності.

ТЕМА № 24. Правова свідомість і правова культура (8 год.)

Поняття, риси, структура та функції правосвідомості. Місце та роль правосвідомості у суспільному житті. Види правосвідомості. Професійна правосвідомість юриста. Вплив правової свідомості на законотворчу та правозастосовчу діяльність. Поняття правової світоглядної ідеології. Правосвідомість і право. Правовий нігілізм.Професійна правосвідомість юристів-міжнародників.

Правова культура: її сутність та основні риси, форми прояву в суспільстві. Правові погляди та принципи. Зв’язок правової культури з правосвідомістю, шляхи формування правової культури. Роль правової культури у формуванні громадянського суспільства та правової держави.

Професійна правова культура. Правове виховання як основний засіб юридичної соціалізації особи, як цілеспрямоване формування правової культури громадян. Поняття, форми та методи правового виховання.

Порівняльно-правовий аналіз правовї свідомості і правової культури в демократичних країнах та співтовариствах держав (Європейський Союз) сучасності.

ТЕМА № 25. Правова законність. Правовий порядок (8 год.)

Правова законність як багатогранне явище: ознаки та структура. Правова законність і демократія, їх взаємовплив. Роль конституційної законності у зміцненні демократії. Принципи правової законності. Вимоги правової законності. Гарантії правової законності. Законність – умова формування громадянського суспільства. Правові та організаційно-управлінські чинники забезпечення законності. Правова культура як чинник зміцнення законності. Деформація законності у державі: причини, шляхи подолання. Правова законність у міжнародному праві та міждержавних відносинах сучасності.

Правовий порядок, його поняття і ознаки. Зміст і структура правового порядку. Функції і принципи правового порядку. Право, правова законність, демократія і правовий порядок. Правовий порядок, громадський порядок і дисципліна.

Співвідношення правового порядку і міжнародного правопорядку. Порівняльно-правова характеристика правової законності, правового порядку і громадського порядку в сучасних демократичних країнах і співтовариствах держав (Європейський Союз).





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 526 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...