Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Змістовий модуль 2



Філософія гуманістичних цінностей функціонування і трансформації держави: механізм управління, політична система та міжнародні порівняльні аспекти співвідношення особи, суспільства, держави

ТЕМА № 7. Політична система громадянського суспільства (6 год.)

Розвиток ідеї про політичну систему суспільства у світовій класичній думці про державу і право. Поняття політичної системи суспільства та її основні риси. Елементи політичної системи суспільства.

Поняття механізму політичної влади, його структура. Поняття механізму політичного опонування (опору). Політична опозиція. Особливий статус держави в політичній системі суспільства. Об’єднання громадян у політичній системі суспільства. Поняття об’єднання громадян та його види.

Поняття та види громадських організацій. Партії в політичній системі суспільства. Правове регулювання статусу та діяльності об’єднань громадян. Органи громадської самодіяльності. Громадський рух. Поняття трудового колективу, його політичні функції. Форми взаємодії органів держави з об’єднаннями громадян і трудовими колективами.

Демократія як спосіб функціонування політичної системи суспільства.

Політична система українського суспільства, характерні риси та напрями розвитку.

Проблема конфлікту в процесі формування політичної системи та шляхи подолання. Міжнародно-правове регулювання становлення та розвитку політичних систем сучасності. Порівняльний аналіз теорії і практики.

ТЕМА № 8. Взаємозв’язок і взаємодія громадянського суспільства, особи, держави і права (8 год.)

Поняття суспільства: соціально-економічна формація, соціальні суб’єкти, соціальні системи та соціальне регулювання. Особа як соціальний суб’єкт державно-правових відносин. Поняття, ознаки і структура громадянського суспільства. Взаємодія громадянського суспільства і держави. Роль особи в формуванні громадянського суспільства. Співвідношення держави і права з природою, суспільством та економікою.

Співвідношення держави і суспільства. Роль держави в організації суспільного життя. Координуюча та узгоджуюча роль держави. Держава як гарант соціального миру і злагоди. Держава як політична форма організації громадянського суспільства. Залежність держави від найбільш прогресивної в економічному та культурному відношенні частини суспільства.

ТЕМА № 9 Демократія як форма державно-правового розвитку сучасної цивілізації (6 год.)

Демократія: поняття та основні засади. Демократія як цінність для суспільства. Шлях до громадянського суспільства – соціальна основа сучасної держави, влади і демократії. Поняття та ознаки демократичної держави. Демократія і права меншості. Форми та інститути демократії в сучасному світі. Демократія як передумова державно-правового розвитку цивілізації та міжнародних відносин сучасності. Порівняльний аналіз міжнародного демократично-правового державотворенння.

ТЕМА № 10. Права, свободи, обов’язки людини і громадянина та міжнародні механізми їх захисту (10 год.)

Людина, особа, громадянин: співвідношення понять. Правовий статус особи, його ознаки і структура. Види правових статусів особи. Теорія поколінь прав особи. Співвідношення прав людини і прав громадянина. Поняття та ознаки основоположних прав і свобод людини і громадянина. Види основоположних прав і свобод людини і громадянина. Міжнародні гарантії прав людини. Європейська система захисту прав людини. Міжнародний порівняльний аналіз становлення, розвитку та реалізації основоположних прав і свобод людини і громадянина.

ТЕМА № 11. Демократична, правова та соціальна держава (10 год.)

Ідея Демократичної, правової та соціальної держави як загальнолюдська цінність, її становлення і розвиток. Основні етапи формування концепції правової держави такими видатними мислителями, як Платон, Арістотель, Т.Гоббс, Дж.Локк, Ж.Руссо, Ш.Монтеск’є, І.Кант, Т.Джеферсон; українськими вченими: Г.Сковородою, Б.Кістяківським, М.Палієнко, С.Дністрянським, А.Малицьким, В.Старосольським; провідними юристами-теоретиками Росії: В.Гессеном, М.Коркуновим, Ф.Тарнавським тощо.

Характерні риси та ознаки демократичної, правової та соціальної держави. Юридичне визнання принципу верховенства права. Відповідальність держави перед людиною і суспільством за свою діяльність. Наявність розвиненого юридичного механізму реалізації людиною її прав і свобод. Верховенство права і правова держава, їх співвідношення.

Правова держава і громадянське суспільство. Поняття та риси соціальної держави. Міжнародно-правовий порівняльний аналіз становлення та розвитку правової держави в демократичних країнах світу. Інтеграція України у європейську і світову співдружність держав. Імплементація міжнародно-правових принципів та норм щодо прав людини у державно-юридичну практику України – передумова побудови соціальної, демократичної, правової держави. Порівняльнй аналіз міжнародного розвитку правових та соціальних держав у сучасностному світі.

ТЕМА № 12. Міжнародно-правові моделі державотворення сучасності (8 год.)

Загальна характеристика сучасних концепцій держави. Теорія правової держави. Теорія держави „загального добробуту”. Теорія еліт. Теорія плюралістичної та елітарної демократії. Теорія соціальної держави. Сутність та зміст конституційно-правової конструкції поліархії. Парламентська поліархія. Президентська поліархія Змішана поліархія.Інші концепції. Порівняльно-правова характеристика міжнародних концепцій державотворення. Використання сучасних концепцій держави та права в теорії та практиці державного будівництва в Україні та підготовці юристів-міжнародників.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 268 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...