Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 11. Комерційні банки



План

1. Сутність комерційних банків.

2. Класифікація видів комерційних банків.

3. Функції комерційних банків.

4. Сутність і структура капіталу комерційного банку.

5. Операції та послуги комерційних банків.

Рекомендована література: [3], [11], [18].

1. Формування нової банківської системи України почалось із побудови суверенної держави і прийняття Декларації про державний суверенітет України (16 листопада 1990 р.) та Закону України «Про економічну самостійність України» (3 серпня 1990 р.).

В Україні створення і функціонування комерційних банків базується на Законі України «Про банки і банківську діяльність». Відповідно до цього закону комерційний банк є комерційною юридичною особою, кредитною організацією, діє на основі ліцензії, виданої НБУ.

Ліцензування – порядок видачі комерційним банкам, які з моменту реєстрації НБУ набули статусу юридичної особи, дозволу на здійснення окремих або всіх банківських операцій.

Комерційні банки – основна ланка кредитної системи країни, до якої належать кредитні установи, що здійснюють різноманітні банківські операції для своїх клієнтів на принципах комерційного розрахунку. Для цього вони використовують не лише свій власний, а й запозичений фінансовий капітал у вигляді внесків, депозитів, міжбанківських кредитів та інших джерел. Запозичені кошти, як правило, значно перевищують обсяг власного капіталу комерційних банків.

У широкому розумінні комерційний банк – це будь-який банк, що функціонує на другому рівні банківської системи.

У вузькому розумінні комерційний банк – це банк, що виконує набір базових операцій та єдиною метою якого є отримання максимального прибутку.

Комерційні банки — це кредитні установи, функціями яких є кредитування суб’єктів господарської діяльності та громадян за рахунок коштів клієнтів, касове та розрахункове обслуговування, виконання валютних та інших банківських операцій.

Комерційні банки не мають права здійснювати операції на некомерційних засадах. Не повинні використовуватися кошти підприємств, які зберігаються на рахунках у банку, на безвідплатній основі. Підприємствам мають сплачуватися проценти за користування такими коштами.

Комерційна банківська діяльність несумісна з безоплатним виконанням кредитними установами багатьох банківських операцій. За всі операції (ведення рахунків клієнтів, здійснення розрахункових операцій за їхнім дорученням, фінансування капітальних вкладень, касове виконання державного бюджету, надання консультативних послуг з відкриття рахунків, застосування правил кредитування, касове обслуговування підприємств тощо) банк має отримувати відповідну плату.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 305 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...