Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Допомога бджолиним сім'ям, що погано перезимували



Допомога бджолиніш сім'ям, що погано перезимувала. Зимівля -тяжкий період в житті бджіл. У деяких сім'ях за період зими (особливо на Півночі та Сході) від недоброякісного корму, сильного проносу, вогкості і плісені у вуликах, від пошкодження бджіл мишами та інших причин можуть загинути матки і багато бджіл. В усіх таких випадках треба надати сім'ям відповідну допомогу..

Виправлення безматочної сім'ї. Поведінка бджіл в сім'ї без матки помітно відрізняється від поведінки сімей з матками. Вони не захищають своє гніздо і їх можуть легко обкрадати інші бджоли, неспокійно поводяться на стільниках, а в пізніші періоди не будують і стільники. Але трапляються випадки, коли поведінка бджіл в сім'ї ніби нормальна, а матку під час огляду виявити не вдається; в сім'ї немає і молодого розплоду. В такому випадку для того, щоб перевірити, чи є в сім'ї матка, сім'ї дають "контрольну рамку" (рамку з стільником, в якому є яйця і молоді личинки). Якщо в сім'ї немає.матки, то бджоли на цій рамці відтягнуть свищові маточники. Якщо бджоли заклали свищові маточники, то їх треба знищити, тому що на виведення матки та її запліднення потрібно багато часу. На випадок загибелі маток зимою та весною рекомендується з осені залишати запасних маток в нуклеусах (10% від загальної кількості сімей на пасіці).

Безматочній сім'ї дають плідну запасну матку з нуклеуса, а бджіл приєднують до сусіднього нуклеуса.

Виправлення слабких сімей. Гнізда слабких сімей рекоменду­ється на ранньовесняний період скорочувати. В гнізді залишають тільки рамки з розплодом, а кормові рамки виносять за вставну дошку, яка не доходить до дна. За рамками з медом ставлять третю вставну

дошку. Бджолам невеликої сім'ї легше обігрівати гніздо з меншою кількістю рамок, а до корму вони проходять між вставною дошкою і дном вулика. Іноді для проходу бджіл у верхній частині вставної дош­ки роблять отвори.

, З'єднання бджолиних сімей. Коли на пасіці немає запасних маток, то безматочну сім'ю приєднують до іншої сім'ї, в якій є матка. Для цього вулик з безматочною сім'єю поступово (на 0,5-1,0 м за добу) підсувають до вулика сім'ї, до якої намічено її приєднати..Обом сім'ям напередодні їх з'єднання надають однакового запаху (наприклад, кладуть у вулики ганчірочки, злегка змочені м'ятними краплями). На другий день (краще надвечір) матку в сім'ї, до якої приєднують безматочну сім'ю, ізолюють під ковпачком (або в кліточці), а всі рамки з бджолами розміщують з боку гнізда першої сім'ї.

4.13.3.Утеплення гнізд

Якщо гнізда утеплені недостатньо, то під час, весняних похолодань на підтримання такої температури бджоли змушені витрачати багато енергії й корму. Нерідко в таких умовах бджоли не можуть обігріти велику кількість стільників, і матка змушена обмежити відкладання яєць на невеликій площі.

Найвища температура в гнізді буває біля розплоду, трохи нижча - під стелею (у верхній частині вулика), ще нижча - біля його. стінок і найнижча температура - на дні вулика. Температура в гнізді залежить від температури зовнішнього повітря, від утеплення гнізда, розміру сім'ї та ін. Теплий вулик і надійне утеплення гнізд - необхідні умови успішного розвитку бджолиних сімей у весняний і осінній періоди. При цьому розмір гнізда, тобто кількість рамок в ньому, повинен відповідати силі бджолиної сім'ї.

Без додаткового утеплення гнізд під час холодної погоди, особливо під час сильного вітру, звичайно і типові вулики недостатньо захищають бджіл від холоду. Так, в одному з дослідів (бджоли зимували на волі) при зовнішній температурі -20° за стінкою навіть двостінного вулика було тепліше тільки на 10°, а при температурі від 0 до +6° - лише на 1°. При силі вітру 10 м/сек і зовнішній температурі +5° за стінкою вулика було +1,5°, а при силі вітру 7 м/сек і зовнішній температурі -7° і за стінкою вулика було 7° морозу. Часто на холодний весняний період рекомендують скорочувати міжрамковии простір з 12 до 9 мм і прикривати вулочки зверху рейками.

Для утеплення вуликів знизу їх ставлять на спеціальні підстав­ки - ящики, заповнені утеплюючим матеріалом (сухим мохом, листям, солом'яною січкою та ін.)- Коли ж встановиться стала тепла погода, бокові подушки виймають, послаблюють і верхнє утеплення. Знімають і утеплення ден; льотки розширюють до 10-12 см. У жарку погоду дахи вуликів затінюють від палючого проміння сонця солом'яними матами, гілками та ін. Найбільш надійним засобом утеплення гнізд у вуликах є подушки або матрацики, зшиті з недорогої, але міцної тканини і набиті утеплюючим матеріалом. Подушки або матрацики використовують для верхнього і бокового утеплення гнізд. У вуликах без підкришників на корпус ставлять магазин. Важливо, щоб подушки щільно заповнювали весь підкришиик або магазин.

Контрольні запитання

1. Від чого залежить інтенсивність росту бджолиних сімей?

2. Як допомагають бджолиним сім'ям, що погано перезимували?

3. Для чого утеплюють гнізда бджіл?





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1196 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...