Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Весняна ревізія бджолиної сім'ї 4. 12. 1. Весняні роботи на пасіці



Весняна ревізія - це детальне обстеження стану бджолиних сімей після досить важкого періоду в житті бджіл - зимівлі. Під час огляду визначають силу сім'ї, наявність і якість розплоду, матки, кількість меду, перги.

Силу бджолиної сім'ї визначають за кількістю зайнятих бджолами рамок або вуличок. У кожній вуличці нараховується від 200 до 300 г бджіл, або 2-3 тис. штук. Сильною сім'єю вважається така, де бджоли займають не менше восьми вуличок, середньою - 6-7 і слабкою - п'ять і менше.

Кількість розплоду визначають за кількістю зайнятих ним рамок. Про якість матки роблять висновок по відкладанню яєць. Якісні матки відкладають їх суцільним масивом з обох боків стільника без пропусків, починаючи від середини, правильними концентричними колами. Запечатаний розплід повинен мати рівну поверхню. Якщо ж розплід має великі пропуски, строкатий, з нерівномірною поверхнею окремих комірок (горбатий), необхідно встановити причину цього. Це може бути наслідком слабкої сім'ї, недостатньої кількості корму, низької температури через відсутність утеплення, занадто розши­реного гнізда, іноді залежить від матки, якщо вона стара або має якісь вади. Таку матку необхідно замінити на перезимувалих запасних, а при їх відсутності сім'ю приєднати до іншої слабкої.

Запас меду навесні розміщується в основному на крайніх рамках. Кількість його визначають приблизно за площею заповненого стільника, враховуючи, що стандартний стільник, повністю зайнятий з обох боків медом, важить 3,5-4 кг. Для точного визначення кількості корму в гнізді можна користуватися пружинними ватами. Від загальної маси віднімають масу стільника з рамкою (500 і). Для нормального розвитку бджолиної сім'ї запас корму повинен бути

близько 6-8 кг і 1—2 рамки з пергою. В разі нестачі корму, викорис­товують запасні рамки з медом і пергою або підгодовують бджіл цукровим сиропом.

Оглядаючи сім'ї, визначають стан гнізда. Стільники, пошкодже­ні плісенню, з плямами проносу та старі видаляють з гнізда, а сім'ю забезпечують якісними запасними. При надмірній вологості у вулику бджолину сім'ю переселяють з повною або частковою заміною стільників.

Під час огляду бджолиних сімей у журнал записують стан кожної сім'ї - кількість рамок в гнізді, силу, кількість рамок з розплодом, наявність меду в кілограмах, перги у рамках, якість, рік народження і породність маток, відмічають санітарний стан гнізда.

Після закінчення огляду сімей складають акт головної весняної ревізії за встановленою формою. До акту додають відомість про стан кожної сім'ї бджіл на час ревізії.

З настанням весни в житті бджолиної сім'ї починається діяльний період. Матки поступово збільшують кількість відкладуваних яєць. У гнізді з кожним днем збільшується кількість розплоду і молодих бджіл. Починається весняне зростання бджолиної сім "і, тобто збільшення кількості бджіл у вулику. В сильних сім'ях на кінець весни матки відкладають уже по 1200-1500 і більше яєць за добу. Від темпів розвитку сім'ї буде залежати і продуктивність бджіл у періоди медозбору.

Основні завдання пасічника у весняний період - створити найбільш сприятливі умови для розвитку бджолиних сімей (тепло, корм, високопродуктивні матки та якісні стільники) і забезпечити їх взятком. У разі недостачі медоносних рослин, що цвітуть у цей період, пасічник повинен добиватися від керівника господарства поліпшення кормової бази.

З наближенням весни необхідно підготувати все, шо потрібно буде для роботи на пасіці. Слід заздалегідь придбати або виготовити дрібний інвентар і матеріали, яких не вистачає. Обміняні віск і воскову сировину на вощину.

Заготовити подушки і солом'яні мати для утеплення гнізд (рис. 4.26). Відремонтувати все несправне обладнання, очистити його і, якщо потрібно, продезінфікувати.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1259 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...