Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Таким чином, за умови фізіологічної норми на склад первинної сечі, впли­вають розміри пор та їх заряд



У нормі склад фільтрату практично не відрізняється від складу плазми крові, за винятком високомолекулярних білків та деяких неорганічних іонів, які зв'язані з білками, що не фільтру­ються (іони кальцію, магнію).

Об'єм фільтрату та швидкість його утворен­ня залежать від фільтраційного тиску.

Фільтрація відбувається у капілярах клубочка під дією гідростатично­го тиску крові (Рг), який створюється роботою серця і становить приблиз­но 70 мм рт.ст., що більше, ніж в інших капілярах тіла.

Цьому тиску про­тидіють онкотичний тиск плазми крові (Рон), величина якого приблизно становить ЗО мм рт.ст., і

гідростатичний тиск первинної сечі (Рп.с) у кап­сулі клубочка, величина якого близько 20 мм рт.ст.

Тому тиск, під дією якого відбувається фільтрація, називають ефективним фільтраційним тиском (ЕФТ) і величина його становить:

ЕФТ= Рг - (Рон+Рп.с) = 70- (30+20)= 20 мм рт. ст.

Фільтрація буде відбуватися тільки тоді, коли тиск крові в капілярах клубочків буде більшим, ніж сума онкотичного тиску білків плазми крові і гідростатичного тиску рідини в капсулі клубочка.

Від величини ефективного фільтраційного тиску значно залежить і швидкість клубочкової фільтрації - важливий діагностичний показник,

який є підґрунтям оцінки очисної функції нирок.

Швидкість клубочкової фільтрації визначають за співвідношенням концентрації певної речовини у сечі і крові, враховуючи хвилинний діурез.

Речовина, за якою визнача­ють швидкість клубочкової фільтрації, має відповідати певним вимогам:

- не реабсорбуватися,

- не секретуватися у капілярах,

- не впливати на гломерулярний фільтр,

тобто транзитом проходити через нирки.

Таким вимогам відповідає полісахарид фруктози інулін. Коли у крові підтримувати певну концентрацію інуліну, то, враховуючи те, що ця сполука відповідає пе­реліченим вимогам, така ж концентрація інуліну буде в первинній і в кінцевій сечі. Кількість інуліну в первинній сечі буде: ОР, де С -швидкість клубочкової фільтрації (мл/хв), Р - концентрація інуліну в плазмі крові (ммоль/л), і така ж кількість інуліну повинна бути і в кінцевій сечі: II • V, де II - концентрація інуліну в сечі (ммоль/л); V - хви­линний діурез (мл/хв), тобто:

ОР=1>У,

звідки

Таким чином, швидкість клубочкової фільтрації визначають за відно­шенням концентрації інуліну (або іншої досліджуваної речовини) в сечі до його концентрації у крові, перемноженим на хвилинний діурез.

Цей показ­ник називають також кліренсом інуліну, або коефіцієнтом очищення, він відображає об'єм плазми крові, який за одиницю часу очистився під час проходження через нирки.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 513 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...