Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Vi. Зміст лекційного матеріалу



А) розгорнутий конспект.

Підтримання сталості внутрішнього середовища є умовою нормальної життєдіяльності організму. Гомеостаз значною мірою залежить від функціонування систем виділення.

Виділенням в навколишнє середовище різних шлаків займаються дихальна, травна, сечова системи та шкіра і слизові оболонки. Але найголовнішою з перерахованих екскреторних систем є сечова система, яка виводить з організму зайву воду та продукти метаболізму (особливо продукти білкового обміну).

Саме фізіологію видільної системи ми і розглянемо на сьогоднішній лекції. План лекції такий:

Органи виділення (нирки, шкіра, легені, травний канал), їхня участь у підтриманні гомеостазу організму.

Система виділення, її будова, функції. Нефрон як структурна й функціональна одиниця нирки. Кровообіг у нирці, його особливості.

Основні процеси сечоутворення: фільтрація, реабсорбція, секреція в канальцях, механізм. Секреторні процеси в канальцях. Регуляція сечоутворення.

Кінцева сеча. Коефіцієнт очищення (кліренс). Визначення швидкості фільтрації в нирках.

Участь нирок у підтриманні параметрів гомеостазу. Роль ренін-ангіотензин-альдостеронової системи в регуляції водно-сольового обміну.

Сечовиділення, його регуляція.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 332 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...