Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сучасний стан зовнішньоекономічних зв’язків України та регіонів



Міжнародна економічна діяльність України розпочалася у 1991 р. з припиненням чинності колишнього союзного договору, становленням України як незалежної і суверенної держави та підписанням угод з багатьма країнами світу в сфері зовнішньоекономічних зв'язків. На сьогодні Україна розвиває міжнародні економічні, культурні й інші зв'язки з 204 країнами всіх континентів світу, спираючись на своє геополітичне положення, безядерний статус, участь в ініційованій США програмі «Партнерство заради миру», власний природний, науково-технічний та економічний потенціал.

Провідною формою міжнародного співробітництва залишається міжнародна торгівля товарами і послугами. За останні роки обсяги експорту та імпорту товарів і послуг постійно зростали і становили в 2010 р. відповідно 58,2 млрд та 65,6 млрд дол. Більшими темпами підвищувалися обсяги імпорту, що призвело до збільшення від'ємного сальдо зовнішньої торгівлі товарами і послугами. Співвідношення між товарами й послугами структурі зовнішньої торгівлі України останнім часом залишалося стабільним.

Провідне місце в експорті та імпорті товарів і послуг України займають країни близького зарубіжжя, на які в 2010 р. припадало відповідно понад 38 % експорту та 40 % імпорту. Якщо експорт товарів і послуг з України більш швидкими темпами зростає до країн близького зарубіжжя, то імпорт товарів і послуг має вищі темпи зростання з країн Європейського Союзу та Зарубіжної Азії.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 260 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...