Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки. При переході до весняно-літнього періоду умови експлуатації машин в основному покращуються, але підвищення температур вище 35°С приводить до помітного



При переході до весняно-літнього періоду умови експлуатації машин в основному покращуються, але підвищення температур вище 35°С приводить до помітного зниження в’язкості робочої рідини, в результаті чого робочі властивості помітно погіршуються, що приводить до швидкого зношування елементів гідроприводу і збільшенню втрат рідини.

В цей період значно зростає вміст пилу в повітрі, що приводить до забруднення фільтрів і проникнення абразивів в вузли гідро-пневмоприводів.

Осінньо-зимовий період роботи машини характеризується зниженням температури і появою снігу, що тягне за собою значне погіршення умов експлуатації і втрату машинами продуктивності.

На швидкість зношування гідроприводів взимку впливає:

- зміна фізико-механічних властивостей перероблюємих матеріалів (промерзання грунта);

- проникнення в закриті порожнини часток снігу, льоду, підвищення вологості визиває інтенсивну корозію деталей гідропневмоприводів;

- при зниженні температури спостерігається збільшення в’язкості робочої рідини, в результаті чого зростають гідравлічні втрати в трубопроводах, а у всмоктувальному трубопроводі утворюється розрідження, що сприяє кавітаційному зносу в насосах, розподільниках і клапанах.

В пневмосистемах головною причиною відмов при низьких температурах є:

- замерзання в вузлах конденсата;

- поява в волого-, масловідокремлювачі і ресиверах масляного конденсата, який попадає в систему керування і виводить її з ладу;

- інтенсифікація корозії від попадання в вузли вологи.

При зниженні температури відбувається погіршення властивостей гумових виробів, які втрачають еластичність і стають крихкими, знижується міцність жорстких трубопроводів із-за виникнення явища холодноламкості метала.

Таким чином гідропневмоприводи машин, призначених для роботи при низьких температурах повинні мати в своїй конструкції певні удосконалення, до основних із яких можна віднести:

- застосування холодостійких матеріалів;

- установка підігрівачів на відповідних вузлах;

- забезпечення швидкого, легкого, ефективного пуска гідропневмосистеми в роботу.

Перехід на весняно-літній період експлуатації проводиться при температурі, яка тримається більше +5°С. З цією метою виконують слідуючі головні заходи:

- переходять на літні марки робочої рідини;

- ремонтують і здають на склад зимове обладнання (водо-, маслогрійки, чохли, тощо);

- сезонне технічне обслуговування, доповнене контролем і ремонтом фільтрів, радіаторів, вентиляторів і фарбуванням.

При переході на осінньо-зимовий період експлуатації (при опусканні температури нижче +5°С) пневмопривід машини підлягає помимо сезонного обслуговування і необхідного ремонту цілому ряду спеціальних заходів.

Приводи розбирають, їх елементи промивають чистим неетильованим бензином. В трубопроводах виправляють вмятини і викривлення, перевіряють і регулюють клапани, золотники, датчики-регулятори, гальмові камери, гідро-, пневмоциліндри. При необхідності замінюють гумові вироби на холодостійкі. На гідроємності і жорсткі трубопроводи наносять теплоізоляційний шар, або просто утеплюють технічною ватою.

Клапани, фільтри, гідророзподільники утеплюють захисними чохлами із вати, парусини, тощо.

Гідросистему заливають робочою рідиною прогрітою до 50°-60°С. В процесі експлуатації при внутрішньозмінних простоях необхідно підтримувати циркуляцію рідини в системі. З цією метою допускаються холості ввімкнення робочих органів машини.

Допускається підігрівання вузлів гідросистем (насосів, золотникових розподільників і трубопроводів) гарячим повітрям, але ні в якому разі відкритим полум’ям. Застосування відкритого полум’я приводить до видалення з робочої рідини легких фракцій і підгоранню з відкладенням смолистих речовин.

Питання для самоперевірки.

1. Які небажані явища відбуваються при експлуатації гідро-пневмоприводів у умовах високих температур оточуючого повітря?

2. Які небажані явища виникають при експлуатації гідро-пневмоприводі в умовах температур оточуючого повітря?

3. Охарактеризуйте заходи по підготовці гідро-пневмоприводів машин до літньої експлуатації.

4. Охарактеризуйте заходи по підготовці гідро-пневмоприводів машин до зимової експлуатації.

Тема 4.2. Технічне обслуговування і ремонт гідро-пневмоприводів.

Технічне обслуговування і ремонт гідропневмоприводів. Діагностування приводів, його призначення. Параметри, що визначають при діагностуванні. Організація ТО і ремонту приводів. Пересувні майстерні для ТО і ремонту гідроприводів. Спеціалізовані пости діагностики. Експлуатація, очищення і залив робочої рідини гідроприводів.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 387 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...