Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пропорційні регулятори (П-регулятори)



Пропорційними називають такі регулятори, в яких відхилення регульованої величини Y від заданого значення U викликає перемішення регульованого органу на величину ХР, пропорційну до величини цього відхилення ε = Y - U.

Таким чином, в пропорційних регуляторах реалізується закон регулювання, при якому вихідна величена регулятора ХР пропорційна до вхідної величини Y

Хр = Кр * Y,

де Кр - коефіцієнт пропорційності, який ще називають коефіцієнтом підсилення, передавання або перетворення. Статична (а) і динамічна (б) характеристики П-регулятора мають вигляд:

а б

З даних графіків видно, що зі збільшенням коефіцієнту пропорційності (К ррІрІІ) регулююча дія Хр також збільшується при одному і тому самому значенні вхідної величини Y і залишається сталою впродовж всього часу після подання збурення.

Прикладами П-регулятора можуть служити регулятор тиску газу в ємності, виконаний на базі мембранно-пружинного механізму (див. розділ 4 конспекту) і поплавковий регулятор рівню рідини в баці. Принципові схеми зазначених регуляторів прямої дії подані на рисунках.

1- Мембраний прийстрій з пружиною, 2- Регулюючий клапан, 3 - Газова ємність, 4 – Манометр. 1 - Ємність (бак), 2 – Регулюючий орган (заслінка), 3 – Важіль з опорою, 4 – Чутливий елемент (поплавок).

Переміщення заслінки 2 в регуляторі рівню пропорційне до переміщення поплавка 4. Ця пропорційність (параметр настроювання П-регулятора - Кр) визначається співвідношенням плеч а і б важеля 3. На даному прикладі видно, що найпростіший П-регулятор є звичайною підсилювальною ланкою.

Як параметр настроювання П-регулятора також застосовують величину зворотну до Κр, яка називається межею пропорційності, діапазоном дроселювання або зоною регулювання і виражається у відсотках: δ=(1/ Κр)*100%.

Межа пропорційності δ показує, якому відхиленню величини Y, що регулюється, у відсотках від максимально можливої для даної САР відповідає переміщення Хр регулюючого органу з одного крайнього положення в інше.

Передавальна функція пропорційного закону регулювання: WР = Κр.

Структурна схема П-регулятора має вигляд:

Пропорційні регулятори - це статичні ланки. Перевагою П-регуляторів є їх велика швидкодія, а недоліком - статична похибка, тобто залишкова помилка регулювання.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 3828 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...