Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висновки. Автоматизована інформаційна система є сукупністю технико-інформаційних елементів і фахівців, організованих для рішення певних задач



Автоматизована інформаційна система є сукупністю технико-інформаційних елементів і фахівців, організованих для рішення певних задач. Ядром цієї системи є інформаційна технологія - результат реалізації методів і порядок здійснення дій по перетворенню інформації від початкового до кінцевого етапу технологічного процесу.

За типом основної моделі об'єкта розрізняють імовірнісні й детерміновані інформаційні системи; за типом об'єкта - економічні, технічні та ін.; за методом рішення задач - експертні, імітаційні, інформаційно-радячі і ін.; за сферою застосування - фінансові, банківські, маркетингові й т.д. Вибір типу системи здійснюють менеджери й фахівці фірми залежно від рівня управління.

Автоматизована система маркетингу складається з ряду підсистем: технічної, інформаційної, кадрової та ін. Вони призначені для забезпечення процесу прийняття маркетингових рішень на рівні вищого керівництва фірмою. У свою чергу, інформаційна технологія маркетингу є базою для проведення маркетингових досліджень. Одним з можливих підходів до розробки такої технології може служити методологія мікроекономічного наскрізного маркет- моделювання, застосовна в рамках єдиної організаційно-економічної системи фінансово-промислової групи.

Постановка задачі припускає розробку організаційно-економічної схеми, математичного та інформаційного забезпечення, обчислювальних алгоритмів. Рішення маркетингових задач багато в чому допускає універсалізацію й стандартизацію підходів. Сучасне визначення маркетингу допускає кібернетичну інтерпретацію й подання ядра АРМ маркетингу за допомогою динамічних графовых моделей, що дозволяють вирішити практичні задачі.

Інформаційне забезпечення що характеризує стан об'єкта управління, є основою для прийняття управлінських рішень і тісно пов'язане із програмним і технологічним забезпеченням.

Формування економічних показників, складання класифікаторів і кодів, розробка форм первинних і зведених документів, а також конструювання состава бази даних, розміщеної на машинних носіях, є основою проектування інформаційного забезпечення.

Використання класифікаторів тісно пов'язане із введенням у машину різних довідників, широко використовуваних при комп'ютерній обробці економічних задач, класифікаторів і кодів, що розроблюються в АІС- Маркетингу, призначених для складання зведених даних на ПЕОМ, угруповання інформації з певними реквізит- ознаками.

Застосування штрихового кодування значно прискорює процес введення даних у ЕОМ й знаходить все більше застосування при урахуванні типових операцій.

Документи є основними носіями інформації в умовах АІС- Маркетингу; виділяють первинні й зведені документи. Безсумнівна перевага нової інформаційної технології - формування документів за допомогою комп'ютера, що істотно скорочує час їх створення й заповнення.

Рішення маркетингових завдань характеризується великими обсягами інформації й складним документообігом, удосконалення якого відбувається на основі спеціально розроблених машинних програм, що забезпечують електронний документообіг.

Внутрімашинне ІЗ має організацію даних у вигляді файлів, баз і банків даних, баз знань. Для створення цих структур використовуються різноманітні підходи, вибір яких залежить від обсягів даних, складності поставлених задач, вимог користувачів і конкретних умов реалізації. Створення внутрімашинного ІЗ повинне бути ефективним насамперед у співвідношенні вартість - продуктивність - надійність.

Маркетингова діяльність фірми (підприємства), вирішуючи задачу найбільш ефективної організації збуту продукції, будується на автоматизації інформаційних процесів. АІТ маркетингу з використанням ПЕОМ і комутаційних засобів реализує весь комплекс задач по руху товарів, керуванню товарними запасами, контролю за витратами обігу, вивченню й прогнозуванню попиту, товарообігу, цінової політики й т.п. АІТ базується на розвиненому технічному забезпеченні рішення функціональних задач збутової діяльності, що включає не тільки електронні пристрої збору, реєстрації за допомогою штрих-кодів інформації в автоматизованих вузлах розрахунку за куплені й відпущені товари, але й АРМи локальних обчислювальних мереж, що працюють у режимі " клієнт-сервер".

Значне поширення в організації АІТ маркетингу отримали системи термінальної багаторівневої архітектури з використанням мейнфреймів, коли користувач одержує можливість спілкуватися з ЕОМ у режимі діалогу через швидкісні пристрої вводу-виводу інформаційно-обчислювального комплексу мейнфрейму або працюючи на терміналі, підключеному до центральної машини комплексу.

Програмне забезпечення АІТ маркетингу дозволяє автоматизувати обробку комерційної інформації й вирішувати задачі управління товарними запасами, організації руху товарів, контролю за витратами обігу, вибору каналів і методів збуту товарів, аналізу, планування й контролю за товарообігом, ціновою політикою й ін.

Функції маркетингу визначають зміст методики рішення задач і технологію їх реалізації з використанням апаратно-програмних засобів. Тому системний аналіз процесу маркетингової діяльності передує моделюванню й розробці АІТ.

Питання для самоконтролю

1. Охарактеризуйте ринок інформаційних технологій як сферу

підприємницької діяльності.

2. У чому виражається актуальність інформатизації всіх видів економічної діяльності суб'єктів мікроекономіки?

3. Дайте характеристику процесу інформатизації й нових тенденцій у цій сфері.

4. Визначите поняття: "автоматизована інформаційна "система" і "технології".

5. Перелічте засоби й принципи побудови інформаційних технологій.

6. Назвіть типи АІТ.

7. Який характер зв'язку маркетингових задач зі статистичними задачами?

8. Назвіть підсистеми автоматизованої системи маркетингу й основні напрямки маркетингових досліджень.

9. У чому полягають особливості автоматизованої системи банківського маркетингу й мікроекономічного наскрізного маркет- моделювання?

10. Виділіть основні складові АІТ маркетингу.

11. Назвіть типи моделей подання даних.

12. Дайте визначення технології проектування й технологічної операції.

13. Приведіть приклад інтегрованої АІТ маркетингу.

14. У чому суть модульного принципу побудови АІТ?

15. Які склад і зміст кожної із чотирьох частин.постановки задачі?

16. Приведіть приклад динамічного графа зв'язків факторних ознак, що

відбиває який-небудь сектор товарного або фінансового ринку.

17. Дайте визначення інформаційного забезпечення системи автоматизації маркетингової діяльності.

18. Сформулюйте перелік інформації, необхідної для управління маркетингом.

19. Що розуміється під позамашинним інформаційним забезпеченням?

20. Обґрунтуйте необхідність використання штрихових кодів.

21. Розкрийте поняття уніфікованого документа й охарактеризуйте побудову його основних зон.

22.Приведіть визначення внутрімашинного інформаційного забезпечення.

23. Яке зміст баз даних маркетингової діяльності?

24. Розкрийте напрямку використання банків даних у маркетинговій діяльності.

25. Дайте поняття технологічного забезпечення АІТ маркетингу.

26. Визначите загальнотеоретичні й організаційно-технологічні принципи, що лежать в основі автоматизирован'ной інформаційної технології управління збутом.

27. Які організаційні форми використання технічних засобів лежать в основі функціонування автоматизованої інформаційної технології управління збутому?

28. Дайте характеристику технології "клієнт-сервер" і можливостям її використання для рішення задач маркетингу.

29. Охарактеризуйте технології експертних систем, можливості застосування їх для рішення задач у маркетинговій діяльності.

30. Назвіть сфери застосування нейромережевих технологій.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 440 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...