Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Значення хімії в рішенні сировинної проблеми



Сировина - невід'ємний елемент будь-якого виробничого процесу, у тому числі й хіміко^-технологічного.

Природні матеріали, використовувані у виробництві промислових продуктів, називаються сировиною.

Навколишня нас природа служить невичерпної комори, з якої промисловість одержує сировину. У міру розвитку науки й техніки всі нові й нові корисні копалини використаються для одержання продуктів виробництва, з'являються нові види сировини, розширюється сировинна база промисловості.

У зв'язку з бурхливим розвитком промисловості в XX в. різко зріс об'єм видобутку й переробки корисних копалин. За останні 40 років багатьох корисних копалин було добуто більше, ніж за всю історію людства. У цей час у світі щорічно витягає й переробляється 100 млрд т гірських порід. А в хімічному виробництві як сировина використаються не тільки гірські породи. Це приводить до того, що багато сировинних джерел швидко виснажуються, у результаті чого виникає серйозна сировинна проблема. Уже зараз у ряді країн відчувається гостра недостача окремих видів сировинних ресурсів. В Україні, наприклад, не вистачає такої горючої мінеральної сировини, як нафта й природний газ.

Невідповідність між запасами й споживанням деяких видів сировини висуває проблему його дбайливого й раціонального використання. У зв'язку із цим хіміки ставлять перед собою наступні основні завдання:

1) вишукування й застосування дешевої сировини, нових видів альтернативних сировинних матеріалів;

2) комплексне використання сировини;

3) розробка нових ефективних методів рециркуляції, тобто багаторазового використання різних видів сировини, наприклад металів;

4) використання відходів як сировина.

бителями композитів поки є авіаційна й космічна промисловості.

Завдання для самоконтролю

98. Назвіть відомі вам традиційні матеріали. Де вони використаються?

99. Поясните, що загального між поняттями «речовина» і «матеріал» і чим вони розрізняються.

100. Розкрийте значення матеріалів у промисловості.

101. Які неметалічні матеріали ви знаєте? Яке їхнє значення?

102. Які нові матеріали ви знаєте? Що вам відомо про їхні властивості й застосування?

103*. Хлоропреновий каучук є матеріалом, що характеризується високою стійкістю проти світла, теплоти й розчинників. Складіть рівняння реакції одержання цього каучуку полімеризацією хлоропрену СН2=СС1-СН=СН2.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 379 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...