Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття і завдання виробничої логістики



Методологія логістики дає можливість послідовно раціоналізовувати складні виробничі системи. Вона озброює методами підвищення організованості виробничих систем і уможливлює отримання конкурентних переваг.

У ринковій економіці життєспроможність підприємств, завоювання ними конкурентних переваг можливі лише за умови їх обов’язкової безперервної організаційно-технічної перебудови з метою наближення реально існуючого виробництва до оптимального проекту, що відповідає досягнутому рівню знань, техніки, технології, організації й управління виробництвом.

Виробничий процес – це сукупність взаємопов’язаних процесів, у результаті яких вихідні матеріали перетворюються на готові вироби. Ма­теріальний потік за мірою перетворення цих процесів розбивається на окремі напрями – «струмки», які на окремих ділянках рухаються з одна­ковою або різною швидкістю, паралельно чи перетинаються, тимчасово поєднуються й розділюються по-іншому. Наскільки спокійно та рівномірно будуть вони просуватися залежно від системи управління.

Усі ланки цього ланцюга мають бути інтегровані в цілісну систему, елементи якої ретельно «припасовані» між собою. Будь-яка неузгодже­ність негайно приведе до провалів на шляху матеріального потоку, а отже, до порушення його планомірного руху.

Система управління матеріальними потоками у сфері виробництва має свою специфіку й отримала назву виробничої логістики (логістика виробничих процесів).

Рис. 6.1. Мета виробничої логістики

Реалізації цілей виробничої логістики уможливлюється шляхом рі­шення таких завдань логістики виробництва (рис. 6.2).

Рис. 6.2. Завдання виробничої логістики

Завдання логістики виробничих процесів полягає в ефективному управлінні матеріальними потоками всередині підприємства. При цьому дана стадія розглядається як внутрішньовиробнича логістична сис­тема.

Відповідно до стадії робота внутрішньовиробничої логістичної сис­теми повинна базуватися на таких основних принципах (рис. 6.3).

Рис. 6.3. Основні принципи в логістиці виробництва

Таким чином, основними завданнями внутрішньовиробничої логістики є:

планування виробництва на основі прогнозів потреб готової продукції та замовлень споживачів;

організація оперативного-колективного планування з детальним розкладом графіка виробництва;

організація управління технологічними процесами виробництва;

контроль якості, дотримування стандартів якості продукції;

організація стратегічного та оперативного планування постачань;

налагодження процесів збереження ресурсів у цехах;

прогнозування, планування та нормування витрат матеріальних ресурсів у виробництві;

організація роботи внутрішньовиробничого транспорту;

управління запасами на всіх рівнях внутрішньовиробничої складської системи та в технологічному процесі виробництва;

встановлення норм незавершеного виробництва та контроль за їх виконанням;

інформаційне та технічне забезпечення процесів управління внутрішньовиробничими матеріальними потоками.





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 528 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...