Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Самоналаштовування на творче публічне спілкування



Заняття варто розпочати з виконання вправи, яка дасть можливість студентам виявити залежність між емоційним станом учителя, його зовнішнім виглядом і рівнем досягнення бажаної навчальної мети. Актуа­лізується потреба вчителя в оволодінні власною психотехнікою як інстру­ментом організації позитивного впливу на учнів, створення ситуації діа­логу в навчанні.

Умови ситуації, яку пропонується змоделювати студентам. Ви — вчитель, запланували сьогодні на уроці бесіду з п'ятикласниками про Батьківщину. Ваша мета — збудити думку дітей про любов до рідного краю, про те, в чому і як вона виявляється. Зараз ви на перерві в учитель­ській, жваво обмінюєтеся з колегами враженнями від подій учорашнього дня. Із дзвоником ви повинні увійти до класу і розпочати свій урок.

Після моделювання робота студентів, які виступали в ролі вчителя, аналізується за такими параметрами:

—загальне враження про себе, створене вчителем;

—внутрішній стан учителя та його вплив на сприймання теми, змісту
уроку;

—характер думок, образів, уявлень, почуттів, які викликав учитель;
чи виникло в учнів бажання слухати його, довіра до нього;

—чи був учитель ініціатором та керівником спілкування.

Внаслідок обговорення важливо дійти висновку, що умовами впра­ви студенти, які виконували роль учителя, були поставлені в різні ситуації, які потребували від них різної поведінки, різного самопочуття, налаштованості на спілкування. Учитель в учительській і той самий учи­тель у класі — різні люди, хоч фізична сутність їх одна. Вчитель у класі розв'язує інші завдання, які потребують тоншої інструментовки, обо­в'язкового попереднього психологічного налаштовування на бесіду з учнями. Професійна робота з учнями (а не байдужа реміснича «бе­сіда») передбачає приведення в робочий стан своїх думок, настрою, емоцій, спрямування їх на досягнення головного завдання уроку — збудити думку, допомогти зрозуміти, спонукати до активної навчальної діяль­ності. Тобто, йдеться про необхідність створення творчого робочого са­мопочуття вчителя на уроці.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 572 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...