Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

У.Петті – засновник класичної політичної економії в Англії



Засновником класичної політичної економії став англійський учений Уільям Петтi (1623-1687). Його „Трактат про податки й збори” (1662) – головна праця в галузі політичної економії ХVII ст. Місце У.Петті в економічній нвуці визначається наступним:

- він заснував новий напрямок в політичній економії – класичну школу;

- визнав об’єктивний характер економічних законів;

- обґрунтував теорію трудової вартості.

Основи теорії трудової вартості Петті заклав в своєму ученні про „природну ціну”, під якою розумів витрати праці. На відміну від „природної ціни” він розглядав „політичну ціну” (ринкову ціну), на яку впливають випадкові фактори. Джерелом вартості Петті вважав працю, а величину вартості він визначав витратами робочого часу.

Багатство визначав працею й торгівлею.

В теорії заробітної плати Петті зробив декілька цікавих висновків. Він визначив заробітну плату вартістю необхідних для життя коштів існування, підкреслив об’єктивний характер заробітної плати, а її величину вимірював „прожитковим мінімумом”.

Аналізуючи ренту, У.Петті розглядав її натуральний і грошовий зміст. В натуральному вираженні рента – це частина продукту, яка залишається після вилучення заробітної плати і насіння. Таким чином, рента у Петті – прибутковий продукт. В грошовому вираженні рента – кількість срібла, що дорівнює за вартістю цьому прибутковому продукту. Причому, у Петті немає інших форм прибуткового продукту. З поняттям ренти він пов’язував весь прибутковий продукт.

Разом з тим Петті пояснив виникнення диференційної ренти різницею в місце розташуванні та в родючості різник ділянок землі.

У.Петті розглядав категорію „позичковий відсоток”, але вважав його грошовою рентою, похідною від земельної ренти. В зв’язку з цим Петті поставив питання про ціну землі, розуміючи її як капіталізовану ренту.





Дата публикования: 2014-11-03; Прочитано: 364 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...