Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Показники рентабельності



Відносні показники фінансових результатів – значення рентабельності, які характеризують відносний (у процентах) ступінь прибутковості вкладеного капіталу в цілому і за його структурою, здійснених витрат чи отриманого доходу. Ці показники розраховують залежно від мети оцінки відносної прибутковості.

У практиці господарювання розраховують такі показники рентабельності:

1. Рентабельність продукції(Рпр) характеризує ефективність витрат на виробництво чи збут. Вона визначається за формулою:

,

де Срп – повна собівартість реалізованої продукції;

Пр – прибуток від реалізації.

Рентабельність продукції можна обчислювати також як відношення прибутку до обсягу реалізованої продукції. Саме в такому вигляді цей показник використовується в зарубіжній практиці.

У багатономенклатурному виробництві поряд з рентабельністю всієї продукції обчислюється також рентабельність окремих різновидів.

2.Рентабельність певного виробу(Рв) розраховується за формулою:

,

де Ці, Сі – відповідно ціна й повна собівартість і-го виробу.

3. Рентабельність виробництва(Рвир) розраховується за формулою:

,

де ОФср – середньорічна вартість основних фондів;

ЧП – чистий прибуток підприємства;

НОК – середньорічна сума нормованих оборотних коштів.

На зміну рентабельності виробництва впливають зміни рівнів фондовіддачі й кругообігу оборотних коштів, а також рентабельності обсягу реалізованої продукції.

4. Рентабельність виробничих фондів(Роф) характеризує ефективність впровадження у виробничому процесі основних виробничих фондів підприємства і розраховується за формулою:

Роф = ,

5. Рентабельність власного капіталу(Рвк) відбиває ефективність використання активів, створених за рахунок власних коштів. Розраховується у такий спосіб:

де ЧП – чистий прибуток підприємства;

ВК – власний капітал підприємства.

За рівнем показників рентабельності українські виробники ЛЗ суттєво випереджають західні компанії, але, враховуючи обсяги реалізації останніх, загальні обсяги прибутків вітчизняних фармацевтичних підприємств значно нижчі.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 497 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...