Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система комплексної оцінки інвестиційних проектів у фармацевтичному виробництві



У фармацевтичному виробництві ефект від реалізації будь-якого інвестиційного проекту повинен оцінюватися не тільки з боку комерційних інтересів окремого підприємства у вигляді одержання їм додаткових грошових надходжень. Оскільки при виробництві лікарських засобів мова йде про специфічний товар, відшкодування витрат на придбання якого для певних категорій населення частково відбувається за рахунок бюджетних коштів, то досить важливою стає проблема оцінки бюджетної ефективності інвестиційного проекту, яка враховує вплив проекту на витрати (доходи) бюджету.

Також у фармації особливого значення набуває оцінка соціальної ефективності проекту, яка повинна проводитися за такими критеріями:

- соціальної значущості ЛЗ, на впровадження у виробництво (удосконалення виробництва) якого і спрямований проект;

- узагальненій параметричній оцінці препарату;

- екологічній безпеці виробництва препарату.

Соціальний ефект від реалізації проекту також може бути пов'язаний із зростанням виробничих потужностей, призначених для виробництва ЛЗ, що використовуються для лікування соціально-небезпечних захворювань. В цьому випадку повинна враховуватися народногосподарська економія, пов'язана з можливим запобіганням витрат, обумовлених розповсюдженням цих захворювань і потенційною можливістю виникнення епідемій.

Враховуючи вищезазначене, систему оцінки ефективності інноваційно-інвестиційних проектів в умовах фармацевтичного виробництва можна зобразити за допомогою схеми, наведеної на рис. 11.7.

З врахуванням розглянутих положень для оцінки ефективності проектів у фармацевтичній галузі, необхідно застосувати показник інтегральної ефективності, який розраховується за формулою:

де - показник інтегральної ефективності інвестиційного проекту;

- показник економічної ефективності проекту;

- показник соціальної ефективності проекту;

- показник бюджетної ефективності проекту.


Рис.11.7. Система оцінки ефективності інвестиційних проектів в умовах фармацевтичного виробництва

 


Аналіз бюджетної ефективності інвестиційного проекту доцільно здійснювати на підставі фармакоекономічної оцінки ЛЗ, яка дозволяє врахувати питомі витрати на одиницю клінічного ефекту в разі його використання і тим самим розраховувати ймовірну економію (зростання) бюджетних коштів, пов'язаних із закупівлею цього препарату для лікарень або відпуску його в аптеках для пільгового контингенту.

Як фінансовий результат від реалізації інвестиційних проектів в умовах фармацевтичного виробництва слід використовувати чисті грошові надходження. Доцільність використання саме цього показника обумовлена тим, що в умовах організації сучасного бухгалтерського обліку він дає найбільш повне уявлення щодо обсягу коштів, які додатково надходять у розпорядження підприємства в разі впровадження певного проекту.

При обґрунтуванні розміру потрібних інвестицій (інвестиційного капіталу) необхідно походити з того, що всі витрати, пов’язані з реалізацією інвестиційного проекту розподіляються на дві групи: інвестиції та експлуатаційні витрати.

Схему сукупних витрат, пов'язаних з реалізацією інвестиційного проекту у фармацевтичному виробництві, наведено в табл. 11.2.

Таким чином, як видно з наведеної таблиці, інвестиції розподіляються за групами:

- витрати на придбання необоротних активів;

- передвиробничі інвестиції;

- витрати, пов'язані зі збільшенням власного оборотного капіталу.


Таблиця 11.2





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 307 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...