Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні етапи аналізу кон'юнктури ринку



1.Здійснюєтьсяаналіз ринкової кон ' юнктури, який повинен охарактеризувати масштаби і типологію ринку, його головні пропорції, швидкість змін основних параметрів;

2. Виявляються причинно-наслідкові зв’язки та головні фактори, що
визначають ринкову ситуацію; результати такого аналізу виступають базою для розробки прогнозу ринкової кон'юнктури та визначення перспектив розвитку товарного ринку

Висока динаміка ринкових процесів зумовлює необхідність забезпечення моніторингу а ринками, особливо для ринків тих товарів, на які значно впливають різного роду випадкові чинники чи спе­кулятивні операції - події в міжнародному політичному житті, енергетичні кризи, щоденні зміни курсу цінних паперів провідних компаній світу, спеку­ляції із фінансовим капіталом.

Дослідження кон'юнктури товарних ринків ґрунтується на певних джерелах інформації, зокрема: монографії і статті, присвячені аналізу про­блем економіки в цілому, її окремих галузей, програми соціально-еко­номічного розвитку країни, довгострокові напрямки розвитку ринків, а також статистичні видання, публікації у періодиці, окремі факти й оці­нки, що відображені у пресі.

На відміну від загальногосподарської кон'юнктури, яка відображає стан еко­номіки окремих країн, регіонів і світу загалом за певний період, кон'юнктура товарних ринків характеризує поточні зміни і коливання в сфері виробництва і збуту конкретних товарів, призначених як для поставок на експорт, так і для внутрішнього споживання.

Під впливом кон'юнктури ринок розширюється або скорочується, зміню­ються ціни на товар, попит і пропозиція, створюється або руйнується імідж продукції і її виробника.

У ринковій діяльності підприємства повинні бути враховані різні фактори, які впливають на кон'юнктуру, зокрема:

• виробничі;

• техніко-економічні;

• комерційні.

Для працівників маркетингових служб підприємств, які займають­ся питаннями збуту певного товару, найбільший інтерес становить вивчення кон'юнктури конкретного товарного ринку (нафти, обладнання тощо). Проте кон'юнктура окремого товарного ринку тісно пов'язана із загальногосподарсь­кою кон'юнктурою (у період кризи чи економічного зростання темпи розвитку окремих ринків істотно відрізняються).

Важливою характеристикою кон'юнктури товарного ринку є динаміка цін і а товари, які мають значний вплив на співвідношення попиту та пропозиції на ринку.

Незважаючи на нестійкість товарної кон'юнктури, певні періоди в розви­тку кон'юнктури ринку можуть характеризуватись досить стійкими співвідношеннями динаміки найважливіших показників. Найбільш характерними вида­ми товарної кон'юнктури є:

• зростаюча;

• висока;

• спадна;

• низька.

Основними ознаками зростаючої кон'юнктури, яка формується в умовах товарного дефіциту (перевищення попиту над пропозицією), є зростання цін на товари і збільшення кількості укладених договорів.

Для високої (стабільної) кон'юнктури характерними є порівняна стійкість високих цін і найбільша активність споживачів і постачальників. Ці стани то­варної кон'юнктури більше відповідають інтересам виробників і в сукупності називаються „ринком продавця".

Спадна кон'юнктура зумовлена затоварюванням ринку (пропозиція переви­щує попит) і характеризується зниженням ринкових цін, скороченням кількості договорів у результаті чого ринок переходить в стан низької кон'юнктури. Осно­вними її ознаками є низькі ціни і пасивність суб'єктів ринку. Ці два стани това­рної кон'юнктури називаються "ринком покупця", оскільки зниження і наступ­на стабілізація цін на товари відповідають інтересам споживачів товару.

Залежно від періоду часу розрізняють кон'юнктуру, що характеризує ситуацію на певну дату в минулому; поточну кон'юнктуру та про­гнозовану кон'юнктуру на певний період у майбутньому (табл. 6.1).

Таблиця 6.1

Класифікація кон'юнктури

Класифікаційні ознаки Різновиди кон'юнктури
За рівнем охоплення • загальногосподарська;• кон'юнктура окремих секторів та ре- гіонів; •кон'юнктура ринку товарної групи;•кон'юнктура ринку товару; •кон'юнктура ринку товарної марки
За періодом часу • у минулому; • поточна; • у майбутньому
За станом • зростаюча; • висока; • спадна; • низька

Показники, які використовуються для вивчення (аналізу та прогнозування) загальноекономічної кон'юнктури ринку, наведені нижче.

Як інструменти виміру й оцінки кон'юнктури ринку використовуються кон'­юнктурні показники та індикатори: ціни, обсяги виробництва, продажу, експо­рту, імпорту, товарні запаси, показники ділової активності тощо, а також специфічні якісні кон'юнктурні оцінки, що базуються на досвіді та думках фахівців-експертів. Показники, що виступають у ролі індикаторів кон'юнкту­ри, залежно від поставлених цілей аналізу й особливостей розвитку ринку, можуть бути як абсолютними, так і відносними величинами.

Дослідження загальноекономічної кон'юнктури ринку вимагає визначен­ня ряду показників (рис.6.1).

 
 

Рис.6.1. Показники кон’юнктури ринку

А) Показники виробництва

а) Індивідуальний індекс фізичного обсягу виробництва

де: - обсяг виробництва в натуральному виразі в поточному періоді;

- те саме в базисному періоді.

б) агрегатний індекс у фіксованих цінах

де: — ціна базисного періоду;

в) агрегатний індекс у поточних цінах (Iqm)

де: — ціна поточного періоду;

г) обсяг та динаміка випуску продукції по галузі цілому в натуральному виразі (Q)

де: — обсяг випуску продукції і-м виробником;

При цьому визначається динаміка випуску продукції для певного періоду Т= 1, 2,..., г. , , ,..., , де — обсяг випуску продукції в період t.

Стан ринку на поточний момент завжди пов'язаний із ситуацією попереднього часу. Із цього можна зробити висновок, що у дослідженні кон'юнктури ринку одне з найважливіших місць посідає виявлення й аналіз динамічних тенденцій ринкових процесів. Розвиток кон'юнктури ринку у часі відбиває система показників динаміки. До них належать показники динамічних рядів і їх аналізу Основним способом виявлення тенденцій розвитку ринку є трендові моделі. Ступінь усталеності розвитку ринку в часі характеризується відхиленнями фактичних рівнів від основної тенденції, тобто від тренда, що вимірюється коефіцієнтом апроксимації, вираженим у відсотках до середнього рівня.

д ) обсяг випуску конкретного виду продукції у вартісному виразі (S)

де: — ціна на продукцію i-го товаровиробника;

е) питома вага (частка) принципово нових розробок у сукупній пропозиції досліджуваної товарної групи на конкретному ринку за певний період (темпи оновлення продукції) (Р)

де: R - кількість нових розробок, випущених на ринок для досліджуваної товарної групи; W — число товарних пропозицій у досліджуваній групі;

ж) темпи оновлення (модифікування) продукції

де: - кількість принципових доповнень чи змін у зразку продукції за по­точний період,

— те саме за базисний період;

з) темпи оновлення продукції

де: (i- 1) - попередній період;

і) обсяг та динаміка капіталовкладень;





Дата публикования: 2014-11-04; Прочитано: 1727 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...